設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: vincytsang

[請教] PMC配搭,請大大比意見updated

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

13萬內。建議 串流DAC Pre用 Auralic Altair G1.1 行 Wi Fi. Amp 買二手 Accuphase A70. 地方不大最好用書架喇叭。金仔夾到PMC的。另外還要預錢買靚電源線及interconnection cable及喇叭線。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

其實玩音響最大困難係空間聲學問題,例如回音、低音注波。
以2.5 x 5m空間玩座地喇叭係一定會有注波,問題係多定少,如果想細空間玩大喇叭,可以考慮買啲有房間修正嘅擴音系統,例如Lyngdorf或者NAD,咁就可以聽得舒服啲。

另外,如果對器材品牌唔熟識,唔建議一下落咁重本買器材,建議由品牌比較入門嘅器材玩起,慢慢再升上去,因為音響野好似著衫咁,人哋著得好睇,不一定適合妳,在試音室好聽,返到屋企未必好聲。

講返句真心話,玩音響係一個不斷重複犯錯嘅過程,只有犯得錯多,先至知道自己想要啲咩,同埋就算再靚嘅音響器材,仲有一日會厭倦嘅,對得耐咗就會想有啲新鮮嘅刺激。

最後我建議妳試試KEF LS60,知道妳一定會話唔想all in one,不過我覺得十萬元買分體式系統,未必會好聲過LS60,對於真心喜歡專注聽音樂嘅人,LS60真係好方便易用。

同埋KEF 中環 music gallery 真係好靚,似一間私人Art gallery,可以當自己屋企咁,好舒服。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
vincytsang + 9 + 9 好多謝你同我解釋先!

查看全部評分

專業玩家

20120820 發表於 2023-4-26 19:07
考慮下

eso n-05xd + Accuphase P-4500 or a-36 + pmc twenty5 21i

多謝你既意見先!今日試聽完了XD

專業玩家

C.F.Chung@FB 發表於 2023-4-26 19:23
13萬內。建議 串流DAC Pre用 Auralic Altair G1.1 行 Wi Fi. Amp 買二手 Accuphase A70. 地方不大最好用書 ...

多謝你嘅意見A70 係吾錯,但我五想買二手

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincytsang 發表於 2023-4-26 21:31
多謝你嘅意見A70 係吾錯,但我五想買二手

如果你買 全新 A75 大約要 十萬。我用緊,一定正。

黑鑽玩家

我老麥+PMC ,夾

黃金玩家

N05XD 玩到盡個聲音已經好有質素。 配返eso 後級先食到佢自家傳輸優勢回補返前級部份。
ISP & AP Mode wifi Rounter> Main Rounter(Non Wifi) >Fiber II(光隔)>Gold M12(Switch)>Silent Angel z1 (Roon Core) > AR muon Ethernet Filter > N01XD (Gold) & OP21A > E800 > Bi Wire > B&W 804D3   電:出

星級玩家

vincytsang 發表於 2023-4-26 16:22
當然當然!!!有冇人ESO N-05XD + 後級,, 金仔

Esoteric N-05xd + S-05 開心使用中

專業玩家

C.F.Chung@FB 發表於 2023-4-26 23:23
如果你買 全新 A75 大約要 十萬。我用緊,一定正。

師兄,我知丫。。。所以打消左買金仔既念頭。。。但如果大板買,寄運有無便?但要改電壓?因為嚟緊去大板,又可以睇音響野好羨慕你。。。可能要音樂會先聽到了

專業玩家

manid903 發表於 2023-4-27 00:03
我老麥+PMC ,夾

真嫁!?我無聽到啊今日係showroom PMC邊對?個廳2.5m x5 m 空間,3.5m樓底,係2.5m闊到擺,,23i 會五得嗎?