設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: vincytsang

[請教] PMC配搭,請大大比意見updated

鉑金玩家

manid903 發表於 2023-4-28 12:21
haha...所以我會推薦一步到位,玩hiend lor... 咁好老實,pmc 係atc 家族世襲,點解一對7 仔只係喇叭仔, ...

七仔唔好睇佢細細隻正式姣婆嚟㗎!要為飽佢用價錢貴幾倍嘅amp都未必一定搞得掂
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2023-4-28 12:52
七仔唔好睇佢細細隻正式姣婆嚟㗎!要為飽佢用價錢貴幾倍嘅amp都未必一定搞得掂  ...

全對,所以唔會哂精力同時間比佢

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

manid903 發表於 2023-4-27 00:03
我老麥+PMC ,夾

師兄!可唔可以講吓你嘅老麥十pmc組合係乜嘢呀!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

串流強力推薦lumin, 軟件十分好用, 喺r33仲有師兄幫您解決問題, 應該係lumin員工

黑鑽玩家

fat6 發表於 2023-4-28 18:45
師兄!可唔可以講吓你嘅老麥十pmc組合係乜嘢呀!

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=344898&extra=page%3D1&page=2&mobile=2

p.2 . PMC T.25.22

鑽石玩家

86db點算易推,pmc其實唔易推得好聲,我在不同地方組合聽過好多次pmc,效果都唔算理想。

細地方其實唔適合太大音量,如要開大聲才推得出低音,效果就係會嘈。其實細地方應選高效喇叭,大口徑都唔緊要,其實仲好,(留意係大口徑,唔係座地。)唔需要擔心會boom,因為如喇叭有大口徑兼易推,根本細細聲都出齊高中低,反而細口徑(包括座地)如較低效率,要大音量才推得出足夠低音,咁就會boom。

鑽石玩家

喜歡鋼琴人聲,可留意下tannoy、harbeth、spendor等英系喇叭;

黑鑽玩家

koalaau 發表於 2023-4-29 00:48
86db點算易推,pmc其實唔易推得好聲,我在不同地方組合聽過好多次pmc,效果都唔算理想。

細地方其實唔適合 ...

我講易推係講我果對22 89 推200w. 加上老麥有autoformer推,鬆容可接受。同意你說細地方唔適合對喇叭,但樓主由頭尾咬住23i 唔放,唯有叫佢買部強d amp. 但佢又話唔要合併要前後。沒計架la. 我諗佢買部強d 後級,應ok . PMC 21,23 單數行86.5 系比較要d 技巧。 22,24雙數行89db 上200w, 唔會稱得上難推。pmc 唔算難玩,要識揀個配搭玩,Twenty5 系列有書架座地,每款出兩個level 比客揀,還可以啦

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

細地方玩座地,好難有好結果。

新仔玩家

manid903 發表於 2023-4-29 01:52
我講易推係講我果對22 89 推200w. 加上老麥有autoformer推,鬆容可接受。同意你說細地方唔適合對喇叭,但 ...

師兄你好!我都用Pmc22,我用金仔E650都推得倒,初時買金仔試吓推ProacDB1真是不得,在試吓家裹令一對喇叭PmcDB1又幾好!