設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[影音配件] 兩舊水讓您的投投/舊電視食DV

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JosephChan@FB 發表於 2023-2-22 15:47
說明書寫住 Does Not support ARC. Does not support SONOS ARC Beam.
唔用ARC可以點出Atmos... ...

如mark哥下圖咁駁法,hdmi output去soundbar應該可以bitstream比JBL出Dolby atmos.
佢唔support ARC, 我估計佢指另一個hdmi output去電視個條,電視既聲音唔可以回轉返去呢個分插器。

星級玩家

iversonhui 發表於 2023-2-23 09:37
如mark哥下圖咁駁法,hdmi output去soundbar應該可以bitstream比JBL出Dolby atmos.
佢唔support ARC, 我 ...

似有機會用左呢舊野個結論係上到dv但代價係得隻tv box用得到支soundbar

黑鑽玩家

JosephChan@FB 發表於 2023-2-23 11:05
似有機會用左呢舊野個結論係上到dv但代價係得隻tv box用得到支soundbar

應該係,SOUNDBAR 通常都係得一個HDMI入,如果咁真係要用VERTEX方便D。
Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI2000
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 580X4 + 530X4 + 1500 + Rythmik F15HP

黑鑽玩家

iversonhui 發表於 2023-2-23 09:37
佢唔support ARC, 我 ...

https://www.amazon.com/HDMI-Matrix-4x2-4K-60Hz/dp/B083K39RHF/ref=psdc_172546_t4_B0B9GNNPB2

我見佢有其他MODEL SUPPORT ARC ,有過要改TARGET LUM 就無咁方便, 無現成ROM.
Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI2000
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 580X4 + 530X4 + 1500 + Rythmik F15HP

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

貨到了,剛試了,用chromecast with google tv 插入分插器,的確係出到DV, 可惜既係我部電視唔知乜事,畫面變左雪花粉紫色,完全唔support咁。唔知係條線問題定咩。我見外國人評價係舊電視都出到tv, 完全冇問題

黑鑽玩家

iversonhui 發表於 2023-3-4 22:16
貨到了,剛試了,用chromecast with google tv 插入分插器,的確係出到DV, 可惜既係我部電視唔知乜事,畫面 ...

粉紫色係出左DV , 唔係LLDV, CHROMECAST 有無得選LLDV, 無就要試FLASH 個ROM, 會行LLDV 先。

電視食sdr 就岩。手動轉返hdr 就ok.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2023-3-4 22:44
粉紫色係出左DV , 唔係LLDV, CHROMECAST 有無得選LLDV, 無就要試FLASH 個ROM, 會行LLDV 先。

電視食sdr  ...

轉左LLDV後冇事了,畫面正常。
咁電視仲要唔要轉番SDR或HDR或自動? 我一向set自動。
色域我都係揀自動,冇轉BT2020

黑鑽玩家

iversonhui 發表於 2023-3-4 23:37
轉左LLDV後冇事了,畫面正常。
咁電視仲要唔要轉番SDR或HDR或自動? 我一向set自動。
色域我都係揀自動, ...

Nice,  睇dv 內容時會淡左色 (食緊sdr),  手動轉hdr (2020)  就會岩返, enjoy !

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2023-3-4 23:47
Nice,  睇dv 內容時會淡左色 (食緊sdr),  手動轉hdr (2020)  就會岩返, enjoy !  ...

Ok, 我試吓,謝謝

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2023-3-4 23:47
Nice,  睇dv 內容時會淡左色 (食緊sdr),  手動轉hdr (2020)  就會岩返, enjoy !  ...

我想知道點解睇dv, 電視係食緊SDR既?乜原理?