設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[影音配件] 兩舊水讓您的投投/舊電視食DV

黑鑽玩家

iversonhui 發表於 2023-2-21 12:17
我個部tv係2017年 Sony x9000e, 只有HDR only, 唔知食唔食到BT2020

可confirm 一下:可手動選擇 BT.2020 及 DCI 等顯示色域。

黑鑽玩家

gamma 發表於 2023-2-21 11:29
interesting question

無dv 既projector 永遠都用唔倒display led , 所以無咩可比性, 只能比hdr. Player led 一定係由full dv 做左tonemapping 先出黎既野, 差左clip 幾多。

所以我post第一句就話e 度唔討論好壞,因太多個人量度標準。自己睇再選擇最好。

正如有c 兄覺得睇bd 好過uhd, 咁個人一樣。。。

鑽石玩家

mark1 發表於 2023-2-21 12:49
所以我post第一句就話e 度唔討論好壞,因太多個人量度標準。自己睇再選擇最好。

正如有c 兄覺得睇bd 好 ...

加咗係真係明顯靚啲, 太明顯, 一眼嘅分別

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2023-2-21 12:45
可confirm 一下:可手動選擇 BT.2020 及 DCI 等顯示色域。

收到🫡 今晚看看

白鑽玩家

請問用在SONY HX850呢啲老爺機又得唔得呢?

黑鑽玩家

fatdog 發表於 2023-2-21 16:50
請問用在SONY HX850呢啲老爺機又得唔得呢?

正常HD 電視無得轉HDR 無得食HT2020
如果中間用MADVR+VP 另計,可通殺。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2023-2-21 17:33
正常HD 電視無得轉HDR 無得食HT2020
如果中間用MADVR+VP 另計,可通殺。 ...

Yes, MadVR+VP 連我部13年老爺2K電視也食HDR/DV
7.1.6 / AVM70 / 528NC / 4CHx2 / LS40+C / C25x10 / Lightspeed H1 / DD15plus / W5700 / MadVR3080ti / RX1PRO@100

黑鑽玩家

yipin 發表於 2023-2-21 22:11
Yes, MadVR+VP 連我部13年老爺2K電視也食HDR/DV

C 兄識貨

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

iversonhui 發表於 2023-2-21 16:18
收到🫡 今晚看看

尋晚我開著個chromecast with google tv, 係主畫面我手動入去電視個hdmi視訊設定, 佢有得選擇, 自動, BT.2020, HDR10, DCI 等顯示色域, 平時我只會揀自動。

1. 請問如果set左BT.2020有咩分別?

2. 我手多多係自動, BT.2020, HDR10轉來轉去, 突然電影熄左閃紅燈一兩下, 好在開番後又冇事, 知唔知發生咩事?

黑鑽玩家

iversonhui 發表於 2023-2-22 10:47
尋晚我開著個chromecast with google tv, 係主畫面我手動入去電視個hdmi視訊設定, 佢有得選擇, 自動, BT. ...

1. 自動應該就跟SOURCE 個TAG , PLAYER 就出返咩色域, 您指定, 就跟指定果個
2. 轉MODE 要D 時間即

如C 兄用依隻SPLITTER,GOOGLE TV 會多一個OPTION , 就係DV 輸出

Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI2000
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 580X4 + 530X4 + 1500 + Rythmik F15HP