設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pam_jack

[重低音] 新手問十仔 ~ Velodyne or Sunfire ~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

不過想請教吓...如師兄所言...呢部 Amp 係厚聲...如果配厚聲嘅喇叭...如 B&W M-1...夾唔夾呢?

if its sound too thick ....use speaker cable to adjust . but i guess it will be fine , focus audio was thick as i know .

as what you said ,i guess cambridge play cd may be suprise !

i just read all your post , u knew exactly what u need and what you want , i guess u will play well , spl1000 ultra will be great with your b&W ,just set the crossover higher like 100 or 120 . don't need to concerned about bass, spl1000 will give you what u want.u don't need 12" if u want quality and not quantity . 12 "  quantity of course better but if your room or your distance was not enough ,then 12 was just waste .

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

之前有一刻諗過由威記過檔MK
拉衫尾跟Jack少上米樂試完之後
都係覺得威記啱我多d

不過, 話時話, MK既爽快真係好鬼正~~

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

另外, 真係好想知CA係部oppo80落左幾多功夫去tune
對部650BD都幾有興趣~~

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

不過想請教吓...如師兄所言...呢部 Amp 係厚聲...如果配厚聲嘅喇叭...如 B&W M-1...夾唔夾呢?

if its sou ...
claero 發表於 6-5-2010 21:12

好多謝 Claero 兄一路以來嘅詳細解答...因小弟超新手...成日煩到各位師兄...請見諒

我都好希望 650R 真係會帶俾我驚喜 ~~ 我套入門 av 已經有 d 眉目喇 ~~ 下一步就做 player 嘅功課 ~~

聽 Claero 師兄講完...你又會唔會考慮呢部呢? 同埋揀到啱心水嘅十仔未呀?

專業玩家

另外, 真係好想知CA係部oppo80落左幾多功夫去tune
對部650BD都幾有興趣~~
jason_lwk 發表於 6-5-2010 21:34

係啦...依家見好多舖頭都用呢部做 player 去試碟比 d 客睇...會唔會有 d 野呢? 哈 ~~

專業玩家

之前有一刻諗過由威記過檔MK
拉衫尾跟Jack少上米樂試完之後
都係覺得威記啱我多d

不過, 話時話, MK既爽快 ...
jason_lwk 發表於 6-5-2010 21:31

哈 ~~ Jason 兄乜你咁講呀...冇你嘅教導又邊會聽到咁多野呀...麻煩到你就真 ~~

黑鑽玩家

pam_jack,

我都係識少少扮下代表,有機會我都會試下Cambridge! 不過因為我有完全獨立的另一套系统用尼聽歌(Amp + CD palyers + dac + speakers),所以我對AV amp 嘅要求純粹衹係係睇戲同演唱會等! 舊款CA 640R 我都有聽過, 用尼聽歌都係唔錯嘅選擇,比市面上唔同品牌尼講,算係斯文小小,但音樂感係佢強項,要Av+2 channel music 兩者兼顧, CA 都係一個好選擇!

專業玩家

pam_jack,

我都係識少少扮下代表,有機會我都會試下Cambridge! 不過因為我有完全獨立的另一套系统 ...
MingSir 發表於 7-5-2010 00:55

唔該晒 MingSir,
原來你已經影音分咗家...不過如果真係咁啱路過時代廣場...又有時間試吓...聽完都希望 MingSir 寫少少感受...分享吓...謝謝!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

好多謝 Claero 兄一路以來嘅詳細解答...因小弟超新手...成日煩到各位師兄...請見諒  

我都好希 ...
pam_jack 發表於 2010-5-6 23:01

don't say that , disscuss was important since we can't try everything ourself , we can share and save a lot money ....

by the way mk woofer was good as well , i like both band .its hard to choose myself as well  .

專業玩家

don't say that , disscuss was important since we can't try everything ourself , we can share and s ...
claero 發表於 7-5-2010 01:24

原來 Claero 兄都係揀緊呢兩者...的確兩者都係好野...不過師兄你影音分咗家的話就相對易選擇 d 嘅...我尋日唔夠時間...唔係我都好想見識埋隻 MK MX250 ~~ 師兄有冇試過呀? 有乜野感受呀?