設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 陸奧BB

[Soundbar] 突然有個不法奇想

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

陸奧BB 發表於 2023-6-5 12:25
大家理性討論

我自己買左A9後係覺得聽歌好似差D野,於是用番舊既AMP聽,係好硬...吾識形容

其實A9冇中置係因為Sony嘅綑綁式銷售,不過今次真係玩大咗,始終電視機喇叭唔係螢幕正中間,佢咁玩法就算用電視機出中置定位一樣會鬆散,等於多兩隻左右聲道出人聲,結果就係個人聲縮咗入去(呢個係我响showroom聽嘅結果)

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
iversonhui + 5 + 5 非常認同呀。

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

陸奧BB 發表於 2023-6-5 12:25
大家理性討論

我自己買左A9後係覺得聽歌好似差D野,於是用番舊既AMP聽,係好硬...吾識形容

soundbar聽歌真係唔得, a9我唔知, 但a7000就真心差。
當初sony整部a9同a7000, 我覺得已經諗過你呢個問題
我先唔評論a9同a7000兩者差幾遠先, 但如果a9整多個中置, 係多一舊錢, 你願意比, 其他人可能覺得貴。本身部機新出時已經係講緊$14999, 冇subwoofer, 同當時其他廠機比較已經唔吸引.
如果唔係個立體聲咁突出, 我諗冇乜人會買

鉑金玩家

AV newbie

yuppi 發表於 2023-6-5 12:48
其實A9冇中置係因為Sony嘅綑綁式銷售,不過今次真係玩大咗,始終電視機喇叭唔係螢幕正中間,佢咁玩法就算 ...

showroom 唔可以作準嘅,有冇駁電視做中置都成疑,三間showroom擺嘅機,都係趕客設定嚟咖咋!
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

yuppi 發表於 2023-6-5 12:48
其實A9冇中置係因為Sony嘅綑綁式銷售,不過今次真係玩大咗,始終電視機喇叭唔係螢幕正中間,佢咁玩法就算 ...

我認同

銀級玩家

三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2023-6-5 12:52
showroom 唔可以作準嘅,有冇駁電視做中置都成疑,三間showroom擺嘅機,都係趕客設定嚟咖咋! ...

旺角朗豪坊試左,好平.........即A9聲音係好立體,突然中間有D好平既對話聲,成件事好怪
所以本來諗住換X95K,現在都縮沙,等真係樂聲壞左先算

鉑金玩家

AV newbie

陸奧BB 發表於 2023-6-5 13:05
旺角朗豪坊試左,好平.........即A9聲音係好立體,突然中間有D好平既對話聲,成件事好怪
...

齋四碌棍、用咗兩個月,無論低音同中置聲都收貨(可能我要求低兼唔識),之後加隻低音,感覺當我然更多好,甚至乎冇佢唔得,加埋部九千衣(中置不能),人聲都冇問題,之後再加X95K嘅廢柴喇叭做中置,收哂貨,反而兩邊(聲音嘅)分隔度,冇四棍時咁好𠻹

鉑金玩家

AV newbie

陸奧BB 發表於 2023-6-5 13:05
所以本來諗住換X ...

X95K, 絕版喇喎

鉑金玩家

AV newbie

iversonhui 發表於 2023-6-5 12:52
soundbar聽歌真係唔得, a9我唔知, 但a7000就真心差。
當初sony整部a9同a7000, 我覺得已經諗過你呢個問題
...

當初都有諗支七千,但睇到對後置(RS3)、即刻勒馬喇,A9 假假哋都有四支高射炮吖

銀級玩家

三星玩樂勲章

2個月前啦,果時$19XXX諗左好耐,好彩無買,見到樂聲L系都大減價,喇叭實體係下面,一定夠晒聲
現在等緊部950 OLED死就可以,話時話之前D人話OLED好易死,我都玩左4年了,超粗用,想佢死...點都吾肯死

鉑金玩家

AV newbie

陸奧BB 發表於 2023-6-5 13:16
2個月前啦,果時$19XXX諗左好耐,好彩無買,見到樂聲L系都大減價,喇叭實體係下面,一定夠晒聲
現在等緊 ...

$19xxx咁貴!?
我除剩之後,個七咋,仲趕得切睇世界盃決賽