設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Hugo Fok

[討論] (會後討論影片)音響影院"雙"體驗: KEF Reference 2/5 Meta 逐 PART 玩

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

movieholism 發表於 2023-1-12 15:00
多謝post76同PAC大哥精心嘅安排同設定,KEF Reference 2/5 Meta嘅低音,空間感,冇得輸
尤其龍虎門嗰段用dts H ...

功力所限,祗可盡力而為。
希望各位不要見笑
昨晚的器材不可以祗靠自動調較,
祗可全人手靠對耳仔去調較

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

pac 發表於 2023-1-12 17:00
功力所限,祗可盡力而為。
希望各位不要見笑
昨晚的器材不可以祗靠自動調較,

Yamaha 最好玩既就係 PEQ 呀, 之前我用 3080 都有 set 過下, set 完真係正
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

movieholism 發表於 2023-1-12 15:00
多謝post76同PAC大哥精心嘅安排同設定,KEF Reference 2/5 Meta嘅低音,空間感,冇得輸
尤其龍虎門嗰段用dts H ...

我都想攪多D活動呀, 依家睇下今年可以玩D咩 多呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2023-1-13 14:31

下一個event 緊糸糸76總部攪啦,
自己地方可以發揮得淋漓盡致啦

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

未開始之前,首先要多謝 Post 76,PAC 大哥,KEF staff 合力舉辦咗呢次分享會……感激,感激!
入正題,先講兩聲道系統……個人感覺好好,Meta 5 俾我感覺音場真係好闊,出嚟嘅空間感好好,低頻力量好充沛,離箱感好強,每次播放試音片段時,刻意合埋眼好感受,感覺好似响你面前演奏一樣……好享受!
但反觀AV多聲道表現,個人感覺有小小失色,其實到場時,偷偷望到場內所以喇叭全部用上 Meta 5,3,2,1系列時,真係好興奮好期待,但唔知係咪好似其他師兄所講,除 Meta 5 有獨立後級去照呼佢之外,其他環繞聲,全部由一部 AV 擴音機去處理,個人感覺力量好似唔太足夠……
因為我自己都係用緊 R3 入門書架喇叭,佢俾我感覺都小小大食,所以我都有另購後級去滿足佢,希望能盡量發揮到佢嘅優點,而今次環繞聲喇叭全用上頂級 Meta 系列,响聽完 Meta 5 威力後,我深信當晚應該未能完完全全發揮到其他喇叭嘅優點同威力……
如再有機會,希望可以真正感受埋 Meta 3,2,1喇叭嘅威力……
最後再次感謝  Post76 (特別係大王,當晚真係辛苦晒你,我相信有出席者都會明白😂🙏🏼),PAC 大哥,KEF staff  為我哋帶嚟整整兩小時嘅精彩分享會……

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

asu2007 發表於 2023-1-13 15:55
未開始之前,首先要多謝 Post 76,PAC 大哥,KEF staff 合力舉辦咗呢次分享會……感激,感激!
入正題,先 ...

我event 當晚埋尾都有提出依個建議呀!
真心希望KEF 下一次有機會搞如此event
能提供啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2023-1-13 14:31

最好多 D 配件玩下, 玩完就最好有優惠價買...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝 Post 76,PAC 大哥,KEF 舉辦分享會!

第一PART 兩聲道,我坐則邊, 聽左幾隻歌,前置低音有力, 分析力高, 音場濶, 結象立體. 但同PAC家比較, 背景不夠黑及細致度欠一些, 當然同前級器材有關. 其實我都想聽不同人的調較分别, 上一次在KEF 聽LS 系列, 音場上到天花板不特止,還要靠前2-3尺, 我反而覺得太高, 今次結象在天下板低小小,我覺得剛剛好,像是表演者在台上表演, 非常舒服. 我以為是PAC 大哥調較的分别,但PAC 大哥稍後說只是移動小小, 咁就??????

第二PART 多聲道,聽張德蘭這首歌很多很多次,到後面個四眼哥哥彈 Bass時在2隻只有10寸的超低下,仍可聽出一浸浸Bass 來,Reference 5 肯定幫助很大.

整體來說, Reference 5 Meta實力出眾, 但如在我聽2聲道, 就覺得有些惡及沒有能力鴐馭.

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

Samson2011 發表於 2023-1-14 15:41
多謝 Post 76,PAC 大哥,KEF 舉辦分享會!

第一PART 兩聲道,我坐則邊, 聽左幾隻歌,前置低音有力, 分析力 ...

如果可以用正常CD 機及兩聲道純前級的話聲音就會純潤好多。
Av amp 始終數碼味重啲

白鑽玩家

在我來說我從來沒有懷疑the reference meta 的質素所以will 總一開聲叫我做嘉賓便一口應承,好喇叭是值得推介的。

但這個event 使小弟感覺未能發揮最好的效果😣因為喇叭的要求都非常大, 所以現場的器材如果要推動好聲這幾隻 reference喇叭基本上都是不太可能的。😩

無論是兩聲道的效果, 及後多聲道還更加吃力,第一天Yamaha的代表調較多聲道時心想已未如我家中的表現,始終場地太大,只用一套合併機的話基本上只可以發揮到三成的功力。其實我可以置身事外叫大王講聲AV 系統調較與小弟無関便可以。

但當日回家卻希望這個EVENT 能使參加者不太失望而回吧!所以event 當日早點上KEF 盡執啦😅雖然已盡執但就當日聲音而言也祗能發揮整套meta 喇叭4成功力左右。event 之後一直耿耿於懷😣
如使當晚出席的師兄們有失望感覺請多多包涵。
也希望KEF 再舉辦類似event時考慮多些器材上的配合使一眾版友能感受到KEF THE  REFERENCE META 的實際威力。
謝謝!

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
fungl + 50 + 50
funny1 + 10 + 10 辛苦大哥了
matt88p + 50 + 50 辛苦你
Ken134547 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分