設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lulled

[4K/8K電視] Sony A95K. OLED 有嚴重缺陷

鉑金玩家

gamma 發表於 2023-1-12 17:59
likewise.

有時如果屋企人出街,咁我會喺屋企一路食晚餐一路睇,如果我熄晒燈就食唔到嘢,但就算我開一 ...

我意思係調暗啲 , 唔係話熄晒燈 , 除非睇電影就熄晒燈 , 喺人嘅位置盡量唔好咁光 , 因為會反光 , 盞燈最好喺電視機嗰邊 , 就唔會咁容易有反光

鉑金玩家

咁如果 SONY Z9J 呢,上多級會唔會都有呢個問題?

鉑金玩家

AV newbie

lowb_chung 發表於 2023-1-13 10:35
咁如果 SONY Z9J 呢,上多級會唔會都有呢個問題?

that's why Z series use LED in stead of OLED
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鑽石玩家

順帶一提A95K另外兩個缺點:
1) under strong ambient light, qd-oled appear 少少灰, utuber 哇普通畫面因為human perceived contrast 唔會察覺,但事實HDR暗畫面係睇到.  ,個人經驗夜晚開燈睇唔係問題
2) current mediatek chip's 4:4:4 handling 冇韓仔咁好
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

gamma 發表於 2023-1-13 11:45
順帶一提A95K另外兩個缺點:
1) under strong ambient light, qd-oled appear 少少灰, utuber 哇普通畫面因 ...

under strong ambient light, qd-oled appear 少少灰 , 我買機之前都知道 , 太光會有少少灰 , 如果太過光 , 我都會拉窗簾睇電視 , 所以冇乜所謂 , 影響不大
因為我知道部 A95K 色域廣 , 就諗住落錘去買 , 點知就瀨咗嘢 , 冇計 , 如果我好似師兄咁 , 買咗部55 吋 , 我可能會繼續用 , 因為細的電視影響冇咁大 , 少少當睇唔到就算 , 無謂浪費金錢  , 又嘥時間

黃金玩家

jacky0579 發表於 2023-1-12 02:14
SONY 貴在個圖像處理器, PANEL係買三星的, 而家日本本土應該無自家制的

OLED PANEL 咁本就冇日本生產😅

鉑金玩家

allian222 發表於 2023-1-13 16:13
OLED PANEL 咁本就冇日本生產😅

OLED 面板而家只有韓國生產 , 有部份會喺大陸製造 , 所以有時生產啲面板 , 質素係唔穩定

鑽石玩家

其實呢個世界根本無一種產品係完美嘅,所以買野時往往都係取捨問題,例如越高級嘅豪宅好多時交通都唔方便,價錢又貴。不過樓主師兄指出呢個問題係一件好事嚟,起碼買嘢時取捨都會認真考慮埋呢一個因素,所以點都要多謝師兄提點。我仲用緊Z9D,都滿意嘅,但同而家啲產品比又真係有好多不足之處,正處於心痕階段,知道呢點都會等新一代至算,睇時間都應該快出新機嘞。

黑鑽玩家

其實應該係Samsung 2022 QD-OLED panel 的缺陷,都唔係特定廠或model問題

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

lulled 發表於 2023-1-13 16:05
under strong ambient light, qd-oled appear 少少灰 , 我買機之前都知道 , 太光會有少少灰 , 如果太過光 ...

始終都係第一代, 有啲問題未必即時睇到,例如會唔會burn,所以我揀部平啲嘅, 有問題都唔會太傷
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲