設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lulled

[4K/8K電視] Sony A95K. OLED 有嚴重缺陷

黑鑽玩家

個問題係用佢黎當電腦monitor用先會明顯。
因為要坐好近先見到subpixel飛出黎

鉑金玩家

p76marco 發表於 2023-1-12 03:40
個問題係用佢黎當電腦monitor用先會明顯。
因為要坐好近先見到subpixel飛出黎 ...

我坐係 8尺至10 尺距離都睇到 ,冇辦法 , 可能我眼利啦 ,因為我經常睇到 ,真係篤眼篤鼻 ,就好似係電視中間有啲死點一樣 ,長期係咁 ,我真係接受唔到 ,Sony A80J , A90J 就冇呢個問題 , 我覺得A90J 個畫面仲銳利過 A95K , 睇出嚟邊位同埋字體都好清楚 , A95K 就做唔到 , 字體係蒙啲
如果兩部機比較 , 我覺得 A90J 贏咗 A95K

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kingyan + 10 + 10 認同到一個 點 呀!

查看全部評分

鑽石玩家

lulled 發表於 2023-1-12 08:16
我坐係 8尺至10 尺距離都睇到 ,冇辦法 , 可能我眼利啦 ,因為我經常睇到 ,真係篤眼篤鼻 ,就好似係電視 ...

可能因為我老花眼+55" only, 我咁鍾意捉蟲都唔係特別睇到,其實呢個問題WRGB-oled都有, 只係冇咁明顯,如果真係咁篤眼篤鼻, 唯有出年換MLA panel model, 又或者睇吓Sony肯唔肯good will 換另一個Model俾你
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

ps, 大家去試電視嘅時候,regardless of oled or led, 一定要叫sales開字幕睇(尤其如果自己睇戲嘅時候多數開字幕)
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鉑金玩家

gamma 發表於 2023-1-12 08:25
可能因為我老花眼+55" only, 我咁鍾意捉蟲都唔係特別睇到,其實呢個問題WRGB-oled都有, 只係冇咁明顯,如 ...

55吋係冇咁嚴重 , 我用緊係65吋 , 越大尺寸睇得越清楚部機缺點 , 如果有玩 Sony 投影機 , 都有呢個問題 , 但係好多師兄都冇留意 , 因為我有玩開 Sony 投影 , 放大100吋就真係好明顯睇到 , 尤其是經常睇電影 , 出啲白色字幕 , 就可以睇見紅色邊飛左出嚟 , 飛左出嚟都唔係問題 , 自己可以喺部機調教 , 調教完畫面清楚好多 , 顏色都靚啲

Sony 維修部話部機又唔係壞 , 所以係冇得換機 , 又冇得整機 , 真係好無奈

鑽石玩家

lulled 發表於 2023-1-12 08:46
55吋係冇咁嚴重 , 我用緊係65吋 , 越大尺寸睇得越清楚部機缺點 , 如果有玩 Sony 投影機 , 都有呢個問題 , ...

換係人情唔換係道理,我覺得不妨一試親情牌, 話一路都係Sony fans可唔可以問問高層Good will換, 之但係如果肯換, 發覺其他畫質又差過a95K, 又可唔可以接受呢?

鉑金玩家

gamma 發表於 2023-1-12 09:17
換係人情唔換係道理,我覺得不妨一試親情牌, 話一路都係Sony fans可唔可以問問高層Good will換, 之但係如 ...

我已經換咗部 65 A90J , 部 A95K 已經搵咗朋友要 , 就咁樣唔見咗一萬蚊 , 一個人有要求 , 真係浪費好多金錢 , 玩兩聲度又係 , 玩AV 又係 , 冇辦法 , 因為要追求完美

A90J 畫面質素令我好滿意 , 暫時搵唔到佢有乜嘢缺點 , 令到我唔滿意

鑽石玩家

lulled 發表於 2023-1-12 09:36
我已經換咗部 65 A90J , 部 A95K 已經搵咗朋友要 , 就咁樣唔見咗一萬蚊 , 一個人有要求 , 真係浪費好多金 ...

a90j 都係一代機皇, Side by Side比較個 95k vs C2, 一般畫面其實真係冇乜分別, 各有各好

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

lulled 發表於 2023-1-12 09:36
我已經換咗部 65 A90J , 部 A95K 已經搵咗朋友要 , 就咁樣唔見咗一萬蚊 , 一個人有要求 , 真係浪費好多金 ...

好奇想問吓CHing未買A95K前有冇用開OLED電視?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LG OLED 每個像素排列係由白紅綠藍四色一個正方形所組成...所以出白色係冇邊緣色滲問題!但Q-LED每個像素排列係三角形...因為紅色像素喺左手邊所以當顯示白色時左邊一定會出現紅色色滲!所以如果用Q-LED出電腦D字體就會散散哋冇LG OLED咁sharp食正每一格!