設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] (會後討論) Cambridge Audio : 串流影音新世代 WORKSHOP 2.0

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日大家除左學識點樣玩盡 Evo150 既各項獨門功能外,更係輝煌東哥身上學到唔少 HiFi 要訣…  歡迎大家係度繼續講下今晚活動既所見所聞同所感… 分享得最有心思既朋友今次仲有機會獲得 Cambridge Audio 耳機…  大家記得把握機會啦 !!!👍

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

星級玩家

EVO 150 細細部Class D 可以好澎湃

ALVA TT V2 Bluetooth® aptX HD 絕對驚喜

鉑金玩家

今次試聽EVO150,完全係對D類機嘅改觀,推一對3倍價錢嘅喇叭都游刃有餘,聽到啲樂器定位周圍飛,最後試聽嗰一分鐘簡直用澎湃黎形容,堅得
另一個驚喜嘅地方就係ALVA TT V2,我估唔到用藍芽都可以有咁嘅質素,人聲厚,低音夠,收放自餘,搞到我又心癢癢想玩黑膠,如果有啲優惠價就perfect😄😄
最後多謝東哥解答,小弟孤陋寡聞,原來MQA錄音嘅碟,同用普通PCM升頻嘅MQA爭咁遠,同我聽嘅真係兩回事,又學多樣嘢
多謝小瑟、劍橋同一班同事,活動搞得好成功,如果下次可以時間長啲就好
Post76加油

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上個月先去完銅鑼灣聽野,都唔諗住又抽中我,點知又抽中……..😅
CA既機由我開始玩個時已經想入手一部,不過睇極都睇唔中,今次部evo150其實真係一部到位乜都唔洗諗,又聽到串流、nas又得、cd又得仲可以全解mqa,連最麻煩既黑膠都攪得掂,聲畫雙修又得乜都得唔洗煩~~
本來ca係用b&w黎教聲既,如果今次workshop係用返b&w就更加正~~
美中不足係今次配隻啦叭,啦叭牌子冇問題,不過俾大左好似唔夠力推,好似隔離台送曬全家去外國果個太空人話齋:推得到同推得好係兩樣野黎,今次呢隻只係推得到但推得唔好,如果細返一級個隻就好聲推得好啦~~😂
總結黎講:我有少少要求但我唔想太大棚野既evo150係足夠有餘~~👍

題外話:我呃咗個攬枕返嚟😂😂😂😂

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大家記得, 呢個星期去到下星期五, 有出席的版友回覆分享感受的可以免費得到Cambridge Audio送出的 Melomania 1+ 一隻架!! (昨晚出席的版友都有份玩架!)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
heerocolour + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

今次係首次參加post76既活動, 多謝post76,輝煌同Cambridge Audio各位朋友既安排.

藉著這次活動, 我可以親身體驗Cambridge Audio EVO150,之前係網上己經有留意EVO15, 試聽完之後, 這部EVO150真的很有驚喜, 之前怕ALL-IN-ONE機既推力唔夠, 但EVO150推力絶對超越想像, 另外佢既解像力都非常夠. 加上可以用部機直解Tidal, EVO150真的吸引.

另外試聽了ALVA TT V2唱盤, 雖然我無玩黑膠, 但用籃牙(aptX HD)連接EVO150, 可以真接播放到高質素音質, 非常有驚喜.

那對喇叭非常好聲, 價錢能便宜一點就好了 .

最後, 再次多謝今次活動所有工作人員既安排. 希望POST再攪多啲活動.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

先多謝Post76,輝煌影音 & CA搞呢次咁精彩嘅活動。
本身已經係EVO150用家,由於佢嘅功能太多,所以都想嘅學下點玩盡呢部2ch AMP ,亦都想聽下佢夾其他喇叭係會有咩唔同嘅聲。見今次活動夾Wharfedale,有氣動式高音,自己又未聽過當然即時報名試聽下啦。
聽感係估唔到EVO150推一對比自己身價過3倍嘅3路3單元嘅喇叭一啲都無腳軟,宜Wharfedale 俾我嘅應覺係低頻好充足,氣動式高音一啲都唔刺耳但又突出到人聲/高音樂器。兩者配搭俾到我一個全新體驗,令我對Wharfedale 都有啲心動,可惜價錢同體積對我嚟講係一大阻力。
置於EVO150體積小巧,功能齊全,分析力同推力亦都不俗,對一些追求方便同想初嘗影音分家嘅用家絕對值得推。👍🏻

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

塞翁失馬,焉知非福.......
上次1.0 workshop時“失馬“抽唔中出席嘅機會,估唔到會有第二次機會,更估唔到今次示範會用到嘅喇叭居然比上次更強橫,有越級打大佬感覺。今次實在係一次難得嘅機會去了解EVO 150實力係去到邊。
至於“福“,我想多謝當日到會嘅Ching承讓,小弟先有機會坐到今次workshop最理想位置去聽示範,實在多謝各Ching!客套話少講,講番今次自已嘅感受...........workshop一開次櫈都未坐暖,第一首曲目後即刻俾大王考牌!事因身旁嘅Ching覺得呢首純樂器演奏曲目嘅聲場有啲偏則,唔太集中係中間云云,所以大王就問我喺咪都聽到則埋一邊,心諗,我都係第一次聽呢首曲目,根本唔知重播出嚟場係如何,唯有將自己聽到嘅照樣講番出嚟........我聽到嘅係一個樂器排列有序嘅場面,左邊係結他,中間係唔認識嘅樂器聲,而右邊係一套鼓,其次係聽到一個離箱嘅聲音,學高手嘅口吻,重播出嚟嘅每一件樂器係擺喺應有位置,而唔係集中喺喇叭單元前面。而更令我注意到係左邊支結他,重播出嚟嘅聲音完全離開喇叭,結他彷彿坐落離喇叭右邊約兩呎位置!第一首曲目最低限度令我了解到EVO 150係有能力推得好對Elysian 2。
不過其後嘅曲目都係一的我唔認識嘅大棚嘢、jazz曲目,真心唔識欣賞,只係覺得重播嘅聲音都唔錯.......直至到好似係第四首曲目,玉置浩二chocolate大碟內,MQA CD嘅第一cut,我完全醒哂!一路以嚟我係以聽J-pop為主,聽到啲自己熟悉音樂固然雀躍,更驚喜係玉置浩二把聲,重播出嚟嘅質感真係好好,低手嘅我唔識用筆墨去形用,只能夠簡單講到連歌者嘅口形都見得到!對聽慣J-pop嘅我,呢套組合出嚟嘅聲音,完完全全係我喜歡嘅!驚喜未止於此,另一樣就係個source,今次用咗我估係Cambridge Audio最入門嘅CD機,經同軸入,由EVO 150解碼出MQA format,我明白好大機會因EVO 150加持,所以有咁好嘅聲場同音質,但都唔可以抹殺CD機有部份功勞。
至於之後黑膠盤演示,我比較喜歡用線接駁出嚟嘅聲多過藍芽重播時嘅音質。
另外,到workshop尾聲嘅時候,東哥特別選咗一分鐘嘅曲目嚟令大家對EVO 150重播同對喇叭嘅控制能力再多一步了解,佢選咗一段鼓聲.......我只識講啲鼓聲(低音)係每一吓都好結實咁,全程一分鐘接連咁打係我心口同身上度,終於有幸認識到咩叫低頻按摩!真係希望我有錢買到Elysian 系列嘅喇叭!
最後,都要多謝Post76、Cambridge Audio 同東哥携手安排一個咁好嘅晚上,俾一班,at least 好似我咁呢亭無乜機會可以用到長時間去聽旗盤級產品嘅演示,期望以後再有咁機會!

P.S. 希望下次可以聽到EDGE系列啦!

星級玩家

First of all, thank you for the arrangement from Post 76, Cambridge Audio, and Famous AV.
I seated in the middle of the second row and that is the second-best seat.
I am so impressed with the Cambridge Audio EVO 150 Class D, 150W X2.  Compare to my own Class A and AB 2 channel amps.  I can see the huge improvement of Class D over the years.  The EVO 150 push the flooring standing speaker effortlessly with good quality.  The vocal image and the sound stage is clean and wide. The depth and image can be fine tune a bit.  So far vocal is outstanding.
When playing violin, I think I get used to ESS AMT-1 and Jet V.  Thus, I believe the cross over cut off around 24,000 Hz is a bit too much.  However, the mid and bass of the  Wharfedale Elysian 2 is top of the range in the market.  I prefer Elysian 2 than B&W 805.  The Elysian 2 can fill in the gap in the sound stage.   Moreover, the quality of deep base is  very good.  This Elysian 2 is the best value in 2022.
I am shocked that the ALVA TT V2 LP player can use bluetooth for connection and this can save the RCA cable, which could cost a fortune.  For the special MQA recording CD played by Tung Gor, this is the first time I heard about MQA recoding and that is super quality.  
Overall, I am so happy to enjoy the music with you all and especially love to have discussions to exchange ideas.
I wish you all Happy Christmas  and stay healthy.
CD: Simaudio Moon CD-1 + Amp: Simaudio Moon i-1 Speaker: Elac BS 403
BDP: Pioneer LX54 + AVAMP: Yama

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

唉, 本來有得去。最衰前一日中左招,好想知部150有冇實力可以推到B&W702 S3
窮人音響組合......