設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NGAIChanne@G

[討論] 想探討下最近市場上的前級解碼DAC裡面的前級功能是否可以代替一部獨立的模擬前級?

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-12-8 02:35
揀喇叭好似配眼鏡咁樣
一定要自己試過
唔係大約啱求其啱

師兄你就好啦, 我覺得同揀老婆一樣
未返到屋企既時候, 試過覺得係你啦

返到屋企之後, 好多時都覺得人地果部好D, 同自己D器材唔夾,  無第一次聽果時咁好聲, 但係已經無得換, 唯有慢慢磨合

鉑金玩家

只講volume control. 當然可以代替前級,聲音質素就見仁見智。
仲要前提你只有digital source,因為得一個DAC可以選擇source同volume control

專業玩家

LiuKaLok@G 發表於 2022-12-8 17:16
只講volume control. 當然可以代替前級,聲音質素就見仁見智。
仲要前提你只有digital source,因為得一個D ...

我想在物理上知道獨立前級有咩分別

鑽石玩家

唔可以.

白鑽玩家

1234qwer 發表於 2022-12-8 16:16
師兄你就好啦, 我覺得同揀老婆一樣
未返到屋企既時候, 試過覺得係你啦

你都講得啱
但自己聽過都有個方向去磨合
好過盲婚啞嫁
例如聽人介紹買咗LS35A
原來自己口味根本係hip-hop底
買咗咪到處唱35a低音一patpat高音擦聲囉

鉑金玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-8 18:46

其實原理上係無咩分別都係做訊號放大功能,有先衰減後放大,有金仔既aava無衰減放大,有無負回輸式,有數碼電子放大,各種各樣設計都有,通常都係用料上同電阻零件配對度上既差別,但係越靚既前級每1db之間都可以做到非常之低失真,音壓大小更加之線性一至,即係無論大聲細聲佢既聲音都係十分之穩定,無話去到咩音壓先好聲過大又唔得咁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實要睇case同產品而定
好多因素影響
Gain數配唔配合
本身質素同設計等等

所以唔可以單以一個case定論到位
而且而家好多dac pre設計都好唔錯
老實講都唔好幻想int amp份pre好好
獨立pre amp 其實都要睇內容如何

但pre 本身的確係hifi難題
其實搵好既pre真係好難
有買西裝只係怕出事同懶
唔代表係一定最好

黑鑽玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-8 18:46

两个層面 --
1, 放大:a, 放大就会失真,这是定率,解码器、前级、后级如是。每级放大,如超过8成便开始失真,甚至严重失真。因此,每级放大都应在7成半以下,最为适合。b, 前级解码器,不是完整的前级+解码器,只是把放大提升少许,再加上音量控制而已。在失真可接受时,推力弱,价钱也反映了这一方面,因此,前级是需要的。
2, 密度:线路的设计,1只Op-Amp可设计成10倍放大,5只Op-Amp同样设计成10放大,但它们的密度相差4倍以上,而密度影响音色、音场、结像及其定位。这就是前级解码器,与解码器+前级的分别。合并机,与前级+后级的差别,亦是。
以上都不能一概而论,要配合实际和不同厂商的设计。
建议:要亲自求证才是道。
希望能解答师兄的问题,谢谢!

專業玩家

art911 發表於 2022-12-9 09:42
两个層面 --
1, 放大:a, 放大就会失真,这是定率,解码器、前级、后级如是。每级放大,如超过8成便开 ...

師兄明白了 我發現一個神奇的現象  就是差的音響系統 很難調一個合適的音量一直聽 細聲覺得低音不夠 大聲覺得好嘈 幾乎每首歌都要調音量 可能就是前級質素不好的原因

專業玩家

que 發表於 2022-12-9 09:32
其實要睇case同產品而定
好多因素影響
Gain數配唔配合

有沒有細部的前級推薦  Nuprime sta9 得唔得