設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NGAIChanne@G

[討論] 想探討下最近市場上的前級解碼DAC裡面的前級功能是否可以代替一部獨立的模擬前級?

白鑽玩家

不如講吓我自己個工作室
有幾件淘寶嘢
1. 低仿FM255前級¥980
2. Purifi 400 後級¥3990
3. 大環牛先鋒管合併....
其實係一部有音量掣嘅後級¥798
4. 丁丁9038pro¥3200
5. JBL 4306
用Cas做訊源行foobar/roon/tidal/qobuz

之前用電腦經headphone輸出直入#3
好明顯cas個gain係唔夠
後來再加多部#1當然增益大返證明有部Pre係ok嘅
後來加多DAC#4
由於dac個輸出有2.5V
就算唔經#1覺得個cp值反而會高啲
大前題係唔可以用dac個vol
如果以#4做訊源
#1+#2當然會係好啲
#1+#3有另一種聽法唔會輸比#1+#2
但講cp值#4直入#1真係最高

以我用八寸4306#5嘅經驗
如果用#4+#3+diamond 12.1(5寸/180cm)
再加一隻subwoofer相信已經好夠做
要慳地方嘅話甚至一件過
用smsl解碼連擴音機有sub輸出
相信已經好夠玩
估計應該全套一萬以下已經落到樓

PS. 流行歌古典大爆棚爵士中樂人聲乜都聽
另外有套金仔CDP/PRE/classA兩件biamp或bridged推array1400放廳做參考

白鑽玩家

lausl 發表於 2022-12-6 21:50
想問吓, 有得校聲量嘅DAC同前級, 結構上有咩分別? 好以NAD C658呢類有得駁好多唔同Source嘅DAC, 佢又算唔算 ...

我覺得都算
當然唔可以當係頂班前級看待

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lausl + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鑽石玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-6 08:44
我都睇過台灣果條友 , 佢仲話如果前級係平野的話可能會差過直接駁 所以前級都係要買高品質前級 幾千蚊入 ...

純粹$作怪,與產品無關

專業玩家

MDLP 發表於 2022-12-6 21:57
不如講吓我自己個工作室
有幾件淘寶嘢
1. 低仿FM255前級¥980

師兄太強了 好多設備

銀級玩家

功能上DAC with 前級功能一定可以代替獨立前级
音質音色上,一千蚊的缐材是否可代替數萬元級數的?
利申:我並不認為數萬一定贏一千蚊野。如果再加上個人口味,感情因素,玩得好唔好⋯⋯ 不一定用價錢可以衡量高低嘅

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果兩個 options
1. DAC(with 前級) + 後級/有源 speakers
2. DAC + 合併 amp

又會點揀 ?
其實都係睇設計…
全部分體逐 part 揀,又得

但我覺得,一係就行晒分體,一係就行晒 all in one,兩樣都可以好聲

一係 fully customize, 二係少隻香爐少隻鬼

1. 一部 all in one(streamer + dac + preamp), 加一對 active speaker, 夠簡約

2. streamer, DDC, clock, DAC, preamp, power amp, passive speaker,砌模型咁砌,又會好玩 d

黃金玩家

功能上一定冇問題嘅
不過效果上就要睇佢份前級咩料,
auralic vega, luxman da200呢啲class a咪好聲啲

專業玩家

ManMan@FB 發表於 2022-12-7 17:02
如果兩個 options
1. DAC(with 前級) + 後級/有源 speakers
2. DAC + 合併 amp

我初步資料搜集過 一般All in one 擴音機都係D類放大 因此物理上音質已經很難好好 除非好貴 ,例如 NAD M10 V2 其實都係D類
但都要2萬幾 所以我都想搵D All in one 非D類 擴音機連 串流功能並且體積小

專業玩家

Nate.River 發表於 2022-12-7 18:39
功能上一定冇問題嘅
不過效果上就要睇佢份前級咩料,
auralic vega, luxman da200呢啲class a咪好聲啲{:1_2 ...

Auralic Atrail 2.1 客服說是模擬前級 我相信音質會不錯 但貴到…….
貴到可以買 Nuprime STA-9 前後級加埋 而且如果買呢部4萬蚊又要買多部後級 所以成個系統就會好貴。

白鑽玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-7 19:37
Auralic Atrail 2.1 客服說是模擬前級 我相信音質會不錯 但貴到…….
貴到可以買 Nuprime STA-9 前後級加 ...

師兄你諗咁多都係白費心思
因為最後出聲嘅結果
樽頸都係喺對喇叭度