設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chowchow115

[請教] 想學人玩Roon

鑽石玩家

chowchow115 發表於 2022-10-26 16:11
你話部AVM ? 一直用緊呀
但沒試過用Roon …因之前自己認知⋯無Streamer 係用唔到Roon  ...

咁你可以隨時下載roon試十四日!
用Usb應該 bit perfect,可高播放 hi res
Airplay 就方便啲,部 roon core 唔駛連住 avm。airplay 就最盡大慨cd quality,都其實好唔錯。
師兄用咩speakers?

星級玩家

Calebc34 發表於 2022-10-26 20:16
咁你可以隨時下載roon試十四日!
用Usb應該 bit perfect,可高播放 hi res
Airplay 就方便啲,部 roon co ...

唔該曬師兄,我用緊Dali 入門喇叭😅
開頭想住都係看戲多⋯點知😅

鑽石玩家

chowchow115 發表於 2022-10-26 20:32
唔該曬師兄,我用緊Dali 入門喇叭😅
開頭想住都係看戲多⋯點知😅

6700算avm高階,聽歌黎講配當佢一個2 channel 中檔次,配入門dali牌面睇都差不多。睇師兄budget多少,及有咩需求。如果你係房聽歌都多,資源可用黎直接買有源speakers,性價比較高。

星級玩家

Calebc34 發表於 2022-10-26 22:26
6700算avm高階,聽歌黎講配當佢一個2 channel 中檔次,配入門dali牌面睇都差不多。睇師兄budget多少,及 ...

多謝師兄意見
係呀,我想玩Roon 就係想將來係房就咁比電插有源喇叭就玩到Roon,乾手淨腳。見到KEF lsx ii 真係幾靚仔⋯又細細隻。放係到好靚。

鑽石玩家

可以試吓room先,然後會知多啲想升級咩器材 have fun!

星級玩家

Calebc34 發表於 2022-10-27 16:05
可以試吓room先,然後會知多啲想升級咩器材 have fun!

收到,謝謝師兄

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我覺得真係冇買斷錯
有圖有真相😅😂

星級玩家

Arong2020 發表於 2022-11-3 20:29
我覺得真係冇買斷錯
有圖有真相😅😂

我用左幾日Roon…個介面真係正的⋯但佢現在只支援Tidal 同qobuz ….小弟聽開國語歌多⋯用tidal 真係有點水土不服。
聽聞⋯Roon 將來可用到kkbox …如係⋯真係無咩想⋯可即Join

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chowchow115 發表於 2022-11-3 23:11
我用左幾日Roon…個介面真係正的⋯但佢現在只支援Tidal 同qobuz ….小弟聽開國語歌多⋯用tidal 真係有點 ...

我早兩個月都係用咗幾日就決定買斷佢.
Tidal 中文歌,而家都好似唔少,國語歌就好少去尋找!
本身自己都有音樂檔!
Roon 有一個相當好嘅功能,當你只選擇一首歌,無論是什麼,跟住佢就會跟返首歌嘅年代,隨機抽樣俾你聽,可以聽過不停!
所以可以聽多好多歌!
對於我來講聽到真係有選擇困難症,呢個功能真係好好!
(懶人包😛)
總括嚟講,Roon值得擁有..價錢係偏高左d😅

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2022-11-4 10:45
我早兩個月都係用咗幾日就決定買斷佢.
Tidal 中文歌,而家都好似唔少,國語歌就好少去尋找!
本身自己都 ...

確實佢個radio 功能好好!就算無自己playlist 都可以好滿意!