設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 想學人玩Roon

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各師兄好,小弟近排想學人玩Roon, 之前係玩AV (用緊天龍6700)呢排看左好多Roon 的訊息,感覺有點難,所以想請教下各師兄問題同我的理解有無錯
因小弟有部AVM,所以想先買DAC( 筆籍預萬鬆元)先試下係唔係比就咁串流落部M 到會好聲點,如係聽得出,跟住再買Bridge, NUC 再Join Roon….最後係在房間買對有源喇叭⋯就咁可以經Roon 來出到聲聽到歌
各師兄們,我咁的想法有錯嗎? 同我咁的情況,我買DAC 會買邊隻品牌會比較合適(真係唔係好識)
唔該曬各師兄的意見,謝謝你們。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

建議師兄如果搵到心目中嘅解碼就去聽下,始終不同dac嘅聲音取向都不同。

如果萬元左右唔介意內地品牌,可以試聽下歌詩德R26,既support MQA,也support ROON

http://www.gustard.cn/?post_type=products&page_id=12964

如果你想房內用有源喇叭都聽到roon ,咁要留意喇叭是否有roon ready or tested

鉑金玩家

Roon 係你屋企既串流音樂控制中心, 先唔好理音質, 想用roon 要先確定屋企既器才是否roon ready 或 roon tested ,
可以去roon 官網check, Roon 只支援 T記同埋Q記既串流服務同埋net radio, 其餘要靠師兄你自己有多少 music file ,
齊哂就可以試裝roon core 在PC 或NAS 將歌庫整合 , 之後用pc 或 iOS/android 裝置既app 去控制,
好處係一個app 可控制全屋內聯網上所有support roon 既器材,所有器材一齊播同一首又得,各自播唔同都得,再加可做升頻同 set room eq

星級玩家

20120820 發表於 2022-10-24 13:31
DAC( 筆籍預萬鬆元)有roon

https://teac.cn/hk/product/nt-505-x/top

唔該曬師兄介紹,上網看下先。唔該曬

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-10-24 16:09
建議師兄如果搵到心目中嘅解碼就去聽下,始終不同dac嘅聲音取向都不同。

如果萬元左右唔介意內地品牌,可 ...

謝謝師兄,咁即係一部機有曬Streamer/DAC 又可直接玩Roon.
我唔介意大陸牌子呀~
只不過呢2日看關於玩Roon 的野⋯又NUC又streamer又DAC…頭都痛。
小弟聽流行曲多所以心想唔駛買咁貴的。
想試下玩Roon….
知道,將來買有源喇叭放係房時會買Roon ready 的產品⋯我見KEF 個對幾靚仔😊
唔該曬師兄

星級玩家

sw69 發表於 2022-10-24 16:40
Roon 係你屋企既串流音樂控制中心, 先唔好理音質, 想用roon 要先確定屋企既器才是否roon ready 或 roon tes ...

唔該曬師兄先,都有自己做下功課⋯收到暫多只支T and Q.
有呀自己都有大約2T 的file 裝左係HDD 到,想住將個hard disk 插係部一體機到⋯一次過用Roon 攪埋
家中有NAS 的但比較舊款同放公司文件比較多,費事裝歌落去了,一陣有咩事就真係煩死。
唔該曬你呀師兄

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chowchow115 發表於 2022-10-24 18:22
謝謝師兄,咁即係一部機有曬Streamer/DAC 又可直接玩Roon.
我唔介意大陸牌子呀~
只不過呢2日看關於玩Roo ...

嗰部dac好似無streamer ,詳情點用可能你要去深水埗福仁商場搵威瑪sir 了解下。

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-10-24 21:25
嗰部dac好似無streamer ,詳情點用可能你要去深水埗福仁商場搵威瑪sir 了解下。 ...

謝謝師兄
我琴晚都網上看過,但見唔到Roon 認證佢。
但唔該曬你呀

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

好正主題