設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: samsontatsuya

[討論] 音效製作人提出,Dolby Atmos 用天花喇叭未必係最佳方案

鉑金玩家

rockyw 發表於 2022-10-11 11:11
我而家 用緊 FH +TR 因為Sofa 拍牆
想問下 如果只以Atmos 計
FH +TR 定就咁TM 好?

我同你一樣,sofa貼牆,依家FH+TR效果好唔錯

星級玩家

rockyw 發表於 2022-10-11 12:01
其實啲on wall 薄身喇叭有冇得諗?
DALI OBERON ON-WALL C Speaker 幾靚仔
( 原來active speaker 睇錯) ...

佢on wall 應都有被動的😊

銀級玩家

tony019002 發表於 2022-10-11 11:44
無架
我電視機頂有塊板擺下玩具
就咁擺兩隻蛋做FH

同你一樣,各種原因冇上天花,依家自我安慰一下算啦

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tony019002 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

銀級玩家

rockyw 發表於 2022-10-11 11:32
淘個上牆可較角度架
EGG 應該都安全既

都好,得閒淘寶搵下先,但呢啲咁顯眼嘅嘢,過海關唔容易

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

GaRyShum@G 發表於 2022-10-11 12:42
我同你一樣,sofa貼牆,依家FH+TR效果好唔錯

我用兩對 minx22
FH 要上燈槽太高, 但睇5.1 / 演唱會upmix Auro3D 前面音場加大咗唔錯 但天花聲唔明顯
TR 得加左塊層板係頭頂一米 , 呢個天花聲就明顯 但因為衛星有啲音壓不足

銀級玩家

rockyw 發表於 2022-10-11 14:53
我用兩對 minx22
FH 要上燈槽太高, 但睇5.1 / 演唱會upmix Auro3D 前面音場加大咗唔錯 但天花聲唔明顯
T ...

同你一樣FH加TR,FH只增大增高前方音場,冇乜天花聲,天花聲靠晒對TR

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

AndyCCC 發表於 2022-10-11 17:13
同你一樣FH加TR,FH只增大增高前方音場,冇乜天花聲,天花聲靠晒對TR

Atmos FH 係唔明顯,但5.1/ stereo 演唱會碟upmix上去個時個前面音場即刻大左好過癮
尤其 netflix disney 都唔係全部atmos,都仲有多5.1
演唱會碟又多stereo, 都唔可以話FH無用既

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

rockyw 發表於 2022-10-11 20:56
Atmos FH 係唔明顯,但5.1/ stereo 演唱會碟upmix上去個時個前面音場即刻大左好過癮
尤其 netflix disney ...

冇錯,FH都冇話吾好,係用ATMOS位置吾啱姐
同好睇環境空間,好似我甘如果我廳裝FH,一定蓋吾我沙發位,我聽演唱會同普通5.1 upmix上天花都好有臨場感

銀級玩家

nighos 發表於 2022-10-11 00:39
我前置surround都耳平,就算5.1戲聲都cover晒成個場,絕對唔會好似段片講前上後上無聲

用FH RH唔用天花就 ...

想問吓如果FH+RH會覺得天空中間會少咗啲嘢咁,咁如果FH+TM+RH vs TF +TM+TR兩種佈局效果會唔會差好遠呢?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

gogogogo 發表於 2022-10-14 08:41
想問吓如果FH+RH會覺得天空中間會少咗啲嘢咁,咁如果FH+TM+RH vs TF +TM+TR兩種佈局效果會唔會差好遠呢? ...

咁反而冇乜分別,我覺得只係角度嘅問題,因為如果你擺到咁嘅話,你沙發一定係喺正中間,所以六隻天花喇叭係可以覆蓋到皇帝位位置