設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大玩偶

[DSLR 單鏡相機] 宜家買 D90 會唔會遲左D 呢 ?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

7k-9k只係一個開始,之後就會買鏡買filter及其他用品.
聽人講,C記D鏡平D, 而N記貴D及時常冇貨,不過唔知係唔係.
你有冇拎過佢地上手,覺得邊部手感最好呀. 我覺得手感
都好緊要.

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

7k-9k只係一個開始,之後就會買鏡買filter及其他用品.
聽人講,C記D鏡平D, 而N記貴D及時常冇貨,不過唔知係 ...
ricoy288 發表於 2010-4-3 03:40

手感暫時係 D90 ...最好...大細岩岩好.... !

其實論價錢..機能黎講...我都幾滿意D90 ...

唯一最怕係佢已經 年半機....如果8月出D100 ...

機能有大大提升...... 咁就...

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你講呢部 ... D100

唯一最怕 ...
大玩偶 發表於 2010-4-3 04:13

... 同你玩,唔好見怪!
規格總覽 GENERAL SPECIFICATIONS
推出日期:約 2002 年 2 月
感光元件像素:631 萬像素
有效像素:600 萬像素
感光元件大小:1.117 吋
感光元件種類:CCD
最大解像度:3008 x 2000
相當於 135 格式焦距:視鏡頭而定
變焦能力:視鏡頭而定
光圈範圍:視鏡頭而定
自動對焦情況:五點自動對焦點、採用 Nikon Multi-CAM900 組件
曝光模式:1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
場景模式:未有資料
快門速度:1 / 4000 至 30 秒,支援 B 快門
ISO 感光值:200 - 1600
LCD 熒光幕:1.8 吋 1.8 吋 TFT LCD 熒光幕
儲存媒體:CompactFlash Type I/II、Microdrive
電池種類:EN-EL3 鋰離子充電池
機身重量:700 克
體積:144 x 116 x 80.5 mm

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇你趕唔趕用啦. 以兩年出新model既習慣, 今年應該會出D90既後繼機. 如果你等得咪等.

有心學影相, 相機背後既人比相機重要, 唔係好似DC仔下下要追新model, 一部單反機夠用0岩用就可以用好耐. 我依家都用緊D90, 我覺得新人都好夠用. 高ISO比D300s仲好. 所以我相信我有排都唔會換機. 除非有需要再上更高階既model.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唯一最怕 ...

其實未知D90後繼機會有咩改善.

不過, 你睇D300s, 比D300都無咩大進步. D90後繼機一定唔會比D300s強. 所以估計D90後繼機都唔會有咩大進步.

三潮玩家

聽人講,C記D鏡平D, 而N記貴D及時常冇貨,不過唔知係 ...
ricoy288 發表於 2010-4-3 03:40

你講得0岩, N記d鏡成日無貨. 變0左個價 "浪" 得好高下. 以前鏡都係N比C平, 依家就N比C貴.

另外, C記鏡頭選擇都係比N多.

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

唯一最怕 ...

甘不如等等先,始終D90都比較耐啦. 唔係佢唔好用.
再唔係就7D, 甘就減低用1-2年就換機既衝動,到時條數可能仲好計。
你身邊朋友用嘜機多,點解甘問,可以的話借鏡玩羅.

M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112

2萬

黑鑽玩家

你講得0岩, N記d鏡成日無貨. 變0左個價 "浪" 得好高下. 以前鏡都係N比C平, 依家就N比C貴.

另外, C記鏡 ...
radhk 發表於 2010-4-3 09:28

原來係真既,tks.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

真係好心思思....想即刻飛去買....

D90 又想....D5000 又想....550D 又想....

真係錢作怪.... 唔知點揀好...

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

吾知師兄有冇聽過C記格言(唔係L唔係鏡)
N記出嘅鏡就對得住過價錢,如非商業用,D90一定好夠玩
D5000買鏡嘅選擇就少D,N記好多鏡都係好嘢黎,例如35f2/50f1.4/85f1.4/135f2......
因為D前輩成日話,買鏡=買光圈
不可一.不可再
向升級說不.向樹皮說不