設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] B&W 705 S3 新鮮🔥熱辣

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛剛開箱試咗一陣,音場3D感有805 D4嘅影子,低音收放快,聽Rock 都好正,煲熟咗之後應該會更好!!

評分

參與人數 16威望 +590 金錢 +590 熱話 +100 收起 理由
pinkspider + 50 + 50
秋楓@FB + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
kkgoal + 20 + 20 恭喜Ching!!!
keke323 + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
Tiramisub2046 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80 + 80
que + 10 + 10 恭喜Ching!!!
Foreverwest + 10 + 10 恭喜Ching!!!
fungl + 50 + 50
小瑟 + 200 + 200 + 100 超正, 即時加分比師兄先!
ivan8313 + 20 + 20 恭喜Ching!!!
sam2004 + 10 + 10 恭喜Ching!!!
tonyyeung119 + 10 + 10
1234qwer + 10 + 10 恭喜Ching!!!
Manko + 10 + 10
zxu + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

星級玩家

以805d4一半以下價錢,有冇七成享受?

新仔玩家

靚仔

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

letsgo123 發表於 2022-10-2 20:32
以805d4一半以下價錢,有冇七成享受?

如果訊源同擴音機唔係太高级嘅情況之下,用705 S3 同 805 D4 其實出嚟嘅音色相差可能不會太大。
但係如果比啲貴野玩805 D4 佢音色嘅提升一會比705 S3 明顯。

兩者唔同層次嘅產品,音色上有明顯分別。

以量化方式計算,各人嘅度尺準則都唔同,有些人覺得只係有兩三成分別,但係有些人會覺得相差好幾倍嘅感覺⋯⋯

最重要係自己追求嘅嘢係啲咩,如果自己追求805 果種聲,能力上負擔得到嘅,當然805會係最好!

鉑金玩家

好快手, 出左咁短時間就出手

鉑金玩家

samsontatsuya 發表於 2022-10-3 08:43
如果訊源同擴音機唔係太高级嘅情況之下,用705 S3 同 805 D4 其實出嚟嘅音色相差可能不會太大。
但係如果 ...

講得無錯,喇叭越高質素越能夠反影前端器材既不足,相反亦然前端器材越靚,高質素喇叭潛能就有更多發揮空間

鉑金玩家

粉果人 發表於 2022-10-3 10:05
講得無錯,喇叭越高質素越能夠反影前端器材既不足,相反亦然前端器材越靚,高質素喇叭潛能就有更多發揮空 ...

一個循環黎

1) 升級喇叭
2) 升級完喇叭, 就會覺得套amp推唔盡對喇叭
3) 到換埋套amp分析力同力水好左, 但又會放大左訊源既瑕疵, 想換訊源
4) 換完訊源又覺得對喇叭唔夠用

鉑金玩家

1234qwer 發表於 2022-10-3 10:26
一個循環黎

1) 升級喇叭

haha 呢樣真🤣不過靚喇叭潛力上限通常高於器材,襟玩d既

黃金玩家

恭喜師兄, 我用緊天龍PMA2500, 都係想買705好過805

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

師兄見你之前用過KEF R3
想問吓呢一對705s3喇叭相差幾遠
我都想升級705S3
我而家用緊Marantz Pm10推R3