設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[投影機/幕] JVC D-ILA NZ9B 8K e-shiftX 鐳射投影皇者級光映の夜(會後討論)

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

精彩細緻分享,完全感受到師兄嘅驚喜心情!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

pac 發表於 2022-9-17 11:15
聲方面唔差喎 ,係低頻有待改進啫

多謝大哥提點!!🤣🤣🤟

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

昨晚現場睇到 studio 內,裝了好似有 10 隻天空聲道啦叭, 聽完現場幾套電影音效, 真係有驚喜!
原因是我睇到 studio 天花距離地下約只得 2 米多 D, 比一般屋企的天花高度矮了不少, 好難做得好 2 個 layer, 好容易音效會黐埋一嚿. 但是昨晚我聽到地下 7 隻啦叭同天花啦叭銜接得好好!

所以特別請教佐大王, 天空啦叭的擺法 (其中4個啦叭係串起來), 真係穫益良多!  大王有提及將會出新的 8K  marantz av amp,  等佐3年, 係時候要 upgrade 了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Post76, 真係好多影音高手, 香港真係一個臥虎藏龍的地方! 難怪香港係買高級AV amp 比例最高的城市!

我昨晚參加完這活動, 以一套中階(有D專業玩家, 可能認為係低階) 的啦叭組合, 無加後級power amp.  全套較貼地的器材價格, 做到昨晚呈現的音效, 我覺得已經將器材發揮得好極致!

得2米多D 樓底高度, 將(10個天空啦叭)6個天空聲道啦叭發揮好已經超利害!

評分

參與人數 3威望 +230 金錢 +230 熱話 +100 活動 +10 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 + 100 + 10 認同到一個"點"呀!
pac + 80 + 80
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

首先多謝post 76舉辦呢個活動, 嗰個畫面真係堅靚, 一部身價咁貴嘅機再加色魔嘅專業調教, 真係冇得頂!!
個showroom都好正, 可以嘅話真係想喺度睇返兩齣戲, 聲音方面 真心8500 + mission 都有唔錯音效, 琴晚將本身唔係好好聲嘅top gun, 加大音壓之後推出嚟都出得唔錯嘅, 我嗰場啲觀眾就靜啲, 咁我見到咁靜我又冇乜出聲, 不過有大王喺度成個氣氛都好開心, 再次多謝Post 76搞活動,下次希望再去

評分

參與人數 5威望 +700 金錢 +700 熱話 +100 活動 +10 收起 理由
goharry + 10 + 10
小瑟 + 500 + 500 超正, 即時加分比師兄先!
wil-wil + 100 + 100 + 100 + 10 認同到一個"點"呀!
Eddieyan + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

有幸參與多謝post 76舉辦呢個活動 jvc投影機真係好正, 超強對比畫面超立體黑夜之神當之無愧, 8k解像度真係唔講得笑 ,細緻度 超高, 冇錢買但睇下呢個畫面都非常開心 ,真係冇得頂!!

評分

參與人數 3威望 +190 金錢 +190 熱話 +100 活動 +10 收起 理由
goharry + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2022-9-17 10:24
昨晚有幸到訪76新架部(之前未去過)之餘又睇到咁大個仔未睇到過嘅投影畫面。
比在AV SHOW 見過 ...

你就好啦!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

睇到部NZ9的畫面,只能用驚訝黎形容,佢做到好似OLED 咁的畫面立體感同對比度,但又唔會好似係全黑房睇OLED咁會容易疲倦,坐係前排時可以做到強烈的沉浸感,睇"8K空撮夜景 SKY WALK"時,直頭覺得比去到渋谷現場睇更靚。睇"Top Gun Maverick" 時,雖然只係Apple TV iTunes 版,但畫質仍然好好,望落仲要實淨同細膩過去戲院IMAX 版。聲音質素方面,我覺得各聲道之間溶合得好好,即使surround 比其他參加者遮左少少,但效果依然唔錯,而低頻雖然唔算係好狠勁,但我覺得都出到包圍感同氣氛,個人喜歡依種音色。依部projector 我當然買唔起啦,但開下眼界都係好事,而且對於有DLP彩虹眼的我黎講,如果未來有空間setup 套投影系統,D-ILA 投影機似乎都會係最佳之選(雖然我應該只會負擔得起買二手舊款4K機)

評分

參與人數 3威望 +190 金錢 +190 熱話 +100 活動 +10 收起 理由
goharry + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好多謝post 76同埋JVC今次搞嘅活動,部NZ9把JVC最強嘅黑位detail,加上laser光源對應HDR10+嘅光位detail,兩者配合及發揮得非常好,睇日本渋谷街景果段片,大廈嘅玻璃幕牆嗰啲反光位,真係唔係一般投影機可以做到咁嘅效果,好似睇緊一部120吋嘅OLED 電視咁。
另外第一次上post76嘅新架部,環境及效果都好正,希望日後有多啲機會上去玩吓啦。

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-9-17 10:24
昨晚有幸到訪76新架部(之前未去過)之餘又睇到咁大個仔未睇到過嘅投影畫面。
比在AV SHOW 見過 ...

多舉辦這活動。