設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] JVC D-ILA NZ9B 8K e-shiftX 鐳射投影皇者級光映の夜(會後討論)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
昨晚喺我哋studio做咗兩場JVC NZ9投影機嘅活動,見到好多好耐都冇見的熟悉面孔。所有回憶都返曬嚟。琴晚做得唔好嘅地方請大家多多包涵。

希望大家喺度畀啲意見小瑟啦。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

昨晚現場情況!!😁😁🤟

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

昨晚有幸到訪76新架部(之前未去過)之餘又睇到咁大個仔未睇到過嘅投影畫面。
比在AV SHOW 見過依架機出嘅畫靚好多下,
主要應該係依度畫面細咗(120寸)同埋不是透聲幕之固。
之前老實講對laser光嘅投影機嘅畫面冇乜好感,主要係黑位唔夠實淨。
但琴晚見到依部機出嚟嘅畫面黑位非常之正,真係科技先進唔到你唔承認嘅。
校機嘅色魔當然都要記一功啦
總之一句有錢唔使講一定係買佢㗎啦,
100mm玻璃鏡頭真係好吸引。

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 熱話 +100 活動 +100 收起 理由
hangshun + 20 + 20
Ricky1703 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
Ken134547 + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!
wil-wil + 100 + 100 + 100 + 100 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JVC D-ILA NZ9B : 參加了影音活動之分享

昨晚有幸參與了post76 舉辦的 JVC D-ILA NZ9B  的影音活動 ,  當我現場見到NZ9,  第一眼覺得部機造工好有質感, Solid, 有氣勢, 個大玻璃鏡頭好Grand , 鏡片Coating 真係好美.  日本工藝和設計。唔花巧, 對品質細節的堅持, 真係值得敬佩!  

約一個小時的影音活動,  內容很豐富而緊湊!  

好難忘, 有一段(8K壓成4K)日本晚上空拍的景色.  第一眼, 真係被個畫面驚嚇到!  由直昇機向下拍到D街景, 馬路, 行緊的路人,  移動中的汽車, LED 招牌, 射燈等, 全部畫面真係好有立體感, 有D招牌上的日文都睇得清楚 (雖然我有D老花) ; 有一幕係拍 一座高樓大廈, 玻璃窗反射的細節和立體感係我第一次感受到的震撼!  辨公大廈內燈光峰明,  透過落地玻璃窗仲睇到辦公室內的室內佈置.  How amazing!

接下來, 大王精選了數部電影的chapter, 包括Transformer, john wick, a star is born, 少年PI, top gun 2.  
各部電影都有其鮮明的特點和元素, 有鎗戰, 有科幻特技, 有文藝, ​有音樂.

最深刻係top gun 2, 前2個月左右才在戲院睇完IMAX, 我可肯定NZ9畫質表現好過電影院好多好多....
另一個驚喜係今日活動現場的音效, 真係好過戲院太多太多! (top gun 2在戲院睇, 內容情節一流; 但係音效真係好唔得, 勁差過同期上影的朱羅紀IMAX)

現場睇完幾部不同題材的電影後, 我的眼睛仲好舒服, 顏色好豐富飽和, 超高細節, 我最深刻係, 有一種自然立體感,顏色的過度得好好!  

如果有預算, 呢部真係無得輸.  雖然我未睇過低兩級的Nz7, 不過我相信Nz7 仍然係呢個價格範圍的Best buy!  加上而家投影用鐳射技術已成熟, 用到2萬個鐘, 超正!

有如此正的顏色和畫面, 真係要多謝Anthony 色魔的專業調校, 佢將NZ9 的潛能發揮到最盡.
當場, 有位Ching 要求看未經專業調校(出廠設定)的兩者AB比較, 結果經專業調校的顏色飽和度和立體感真係好好多!  現場用了一個120吋高質素電動投影幕, gain  1.0,  個幕和JVC NZ9, 夾得好好, D顏色出得好自然, ​畫面亮度剛剛好, 好舒服!

如果要Upgrade 投影機JVC 8k 或高階投影機, 最好找Anthony 做專業調校.  這樣才對得住部好機!

我係第一次到Post76 葵芳的showroom, 坦白說, 我好欣賞現場音效表現,  雖然只係用Mission 中階啦叭(我應該無睇錯), 聲音調校, 連貫性, 中置人聲細緻, 超低音同其他啦叭的連接得好好, 整體性真係做得很好!  如果我有機會由零開始, 做一個新的小家庭影院.  我一定會請post76 替我包辦全套的影音器材和線材的配置, 將自己深愛的影音設備發揮到最好.  "相信專業"

好多人話電影院的影音一定係最好; 自從今天睇完Nz9和感受了post76 現場的音效表現後, 我自己的答案是否定的。

再次感謝Post76 的用心舉辦這次活動!  辛苦你們了。  希望疫情早日過去, 大家同樂再參與Post76 更大的影音活動^^

永遠支持Post76

評分

參與人數 5威望 +1410 金錢 +1410 熱話 +100 活動 +100 收起 理由
hangshun + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
小瑟 + 800 + 800 師兄報告詳盡,真正用家心得.
pac + 80 + 80
qq1122yq + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
wil-wil + 500 + 500 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

5萬

總版管

pac 發表於 2022-9-17 10:24
昨晚有幸到訪76新架部(之前未去過)之餘又睇到咁大個仔未睇到過嘅投影畫面。
比在AV SHOW 見過 ...

大哥講完個投影,講小小聲又有咩意見先啦!!🤣🤣🤣

5萬

總版管

多謝師兄嘅超長文分享,非常之仔細地講出琴晚活動嘅細節。老實講,好多時用盡心機絞盡腦汁去籌辦一個小時嘅活動,最希望就當然係大家都睇得滿意睇得開心。收到器材應有嘅表現。對我嚟講已經係交到功課。

但係其實最令我開心同埋鼓舞,就絕對係各位師兄睇完之後分享返你當刻嘅感受同埋感覺如何。尤其我哋自己嘅studio,呢幾年呢其實都落咗唔小心機去做影音方面嘅調教。雖然我都知道我哋嘅器材唔係最頂級。都係一般大家家用嘅平民機種。但我都希望可以將所有嘅嘢發揮得最好。最起碼都唔好失禮我自己。所以睇到師兄嘅留言。老實講真心非常感動。而且我知道這些鼓勵的留言。是一定要大家有機會見到面真正辦到活動先至可以有機會出現。我哋會好努力咁樣爭取之後嘅活動機會。希望大家都可以好似以前咁,喺我哋post76呢一個網站上面,找到志同道合的影音好友。開心分享!!

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
hangshun + 20 + 20
matt88p + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2022-9-17 10:39
大哥講完個投影,講小小聲又有咩意見先啦!!🤣🤣🤣

聲方面唔差喎 ,係低頻有待改進啫

評分

參與人數 3威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Ricky1703 + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!
goharry + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

鉑金玩家

昨晚喺post76 studio睇左JVC NZ9投影機嘅活動,現場見到都有成三年冇見真人版大王同 Hugo。所有回憶都返曬嚟,真係好開心。studio 裝修得好靚好pro, 自己可能太專注欣賞畫面,冇乜點留音聱效,感覺係包圍感好强,天空聲道也很出,美中不足係爆炸力差左D,唔知係咪前,中置喇叭取向,定自己聽開JBL hon的差别?

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +1010 熱話 +100 活動 +10 收起 理由
goharry + 10 + 10
wil-wil + 100 + 1000 + 100 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

Mingminghung 發表於 2022-9-17 11:18
昨晚喺post76 studio睇左JVC NZ9投影機嘅活動,現場見到都有成三年冇見真人版大王同 Hugo。所有回憶都返曬嚟 ...

其實如果你聽開JBL........

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goharry + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我真係覺得計音效戲院唔一定好過屋企,  尤其是atmos,我覺得屋企正好多,戲院可能天空同後置喇叭太近,我有一日係屯門凱都睇戲,佢地後置喇叭同個樓底仲有好大距離,如果整天空喇叭一定好正。