設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[試玩計劃] 得獎名單:Sennheiser IE 600 耳機 - 試玩平台: 任試 (第十三季)

科林玩家

IE600聼感
算係最後一個鐘頭搶住post埋評價。

少少前言:
Sennheiser 都係其中一個我初接觸印象比較有印象既品牌。初次既印象Sennheiser 係一間傳統而尖端,同有高標準既德國音響品牌。其中Sennheiser 出過其中最出名既產品係HD 600頭戴耳機,我都接觸過得比較多。不過,都係近幾年先知道Sennheiser有同樣出入耳式耳機。再一次留意距地有出入耳式已經係2022年,而正正就係今年推出既IE600吸引到我。如果HD600已經係好優秀,同命名為600既入耳式耳機應該都係一樣,甚至唔會同旗艦IE900差得遠。之前都去過其他地方想嘗試IE600,因爲都聽過評論,的確係一對好入耳。但係IE600因此都無貨過一段時間,比較難揾。
不過見到有試聽活動,都等吾到當時直接去試聽。先後去左試聽兩次。

設計同樣貌:
IE600設計都同IE系列既其他產品差距唔大。外形相對細小,同其他例如Shure, Westone等差唔多,比其他市面流行既入耳式耳機容易戴上,唔會話耳形唔得等等,隔音好充分,同戴上實際好舒適。外殼方面,見到個金屬物料比較別致,原來用上3D打印既非晶體金屬物料,睇上去都幾好睇,而且都發覺個物料好似好耐用,對於我這種使用者合適不過,實用又好睇。

聲音表現:
主要試聽都係使用USB轉尾插同ES100 Mk2。音樂檔案大致用flac (24/96),亦都用spotify。
IE600用上7mm 動圈,動圈能力真係完全唔可以睇少。

聲場方面,IE600依然有面前表演個種表現,空間感強。Sennheiser產品聲場方面真係做到最足。解析力方面,聲音非常準確,又足夠深度。
低音:
對於動圈耳機,IE600低音係好適合低音。低音有强勁既敲擊感同好有力。瞬態同下潛表現強,而控制方面係做得最好。低音唔會過分加强,以至於掩蓋其他頻率。
中音:
同樣地,IE600係這方面無得彈。細節處理基本上毫無保留。人聲方面需要特別讚IE600。感情上,聼人聲感受到一絲甜美和充分感情和張力,又可以保留解析度同細緻感,例如聼Aimer <<六等星の夜>>聼感真係不但充滿感情和空氣感,又有自然音色,可以話係好難輸,其他歌如是,例如LiSA シルシ 可以充分呈現動態。話聼其他,例如J-rock,亦有充分滂湃感。樂器段仍然係無任何需要挑剔既地方,輸出效果好自然,上述歌曲伴奏好清晰。
高音:
IE600高音方面好充分,能夠覺得高音好舒服同加强空氣感同真實性。
結語:
IE600 其實可能比起 IE900比較適合我。價格相對地親民同高CP值已經不在話下。其次,IE600聼人聲比起900係比較出色,而我係主要聼人聲居多。加上,動圈表現真係市面純動圈高端。整體來講,IE600係一個值得推介既耳機。

高級玩家

遲咗post tim...
IE 600 聽後感:
有幸揀中返歸玩 雖然只係用電話試,但係都明顯覺得同一般耳機好有分別!
我本身聽開 日本pop / 古典樂 / 音樂劇。日本pop 嘅電子音分音非常清晰,bass 聲無混雜,仲可以明確聽到鼓聲!  
音樂劇方面,人聲結像度極高! 口水聲同嘴巴開合聲都清楚聽到!
至於古典樂,好驚喜地係可以好清晰咁分到唔同聲部,同埋雖然係earphone , 都清楚聽到音牆嘅存在! 好有空間感,唔係覺得只係塞住隻耳仔!
真係覺得今次IE600 打破咗一般輕巧耳機嘅既定印象

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝大家參加活動呀, 呢二日我地會選出邊位得勝者架勒, 比多一二日時間我地丫!! THX~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tamsaiming2003 + 10 + 10 謝謝小瑟大王及Post76團隊的認真及專業.

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2022-11-7 15:28
多謝大家參加活動呀, 呢二日我地會選出邊位得勝者架勒, 比多一二日時間我地丫!! THX~ ...

明白,take your time🙏🏻

星級玩家

各位版友你哋好,我係負責"任試計劃 (第十三季)"嘅Jimmy
我哋己經PM咗頭50位喺呢個post留言分享咗IE 600聽後文章嘅版友,將會獲得"Sennheiser耳機清潔套裝(非賣品)"一份 。
請有分享聽後感嘅版友留意PM,而回覆確認時間為 2022 年 11 月 11 日 (星期五) 23:59 分,如確認時間前沒有回覆將會當棄權論,而名額會由侯補會員補上。

評分

tamsaiming2003 + 10 + 10 謝謝您們

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jimmmmmmmmy 發表於 2022-11-9 18:21
各位版友你哋好,我係負責"任試計劃 (第十三季)"嘅Jimmy
我哋己經PM咗頭50位喺呢個post留言分享咗IE 600聽 ...

👍

鉑金玩家

小瑟 發表於 2022-11-7 15:28
多謝大家參加活動呀, 呢二日我地會選出邊位得勝者架勒, 比多一二日時間我地丫!! THX~ ...

恭喜,1萬view la!💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻加油

鉑金玩家

多謝Sennheiser及Post76 團隊,令我可以擁有IE600😍,十分感謝支持。
tamsaiming2003 發表於 2022-11-14 16:07
多謝Sennheiser及Post76 團隊,令我可以擁有IE600😍,十分感謝支持。

多謝 tamsaiming2003 兄既積極參與同踴躍分享... 我地同事即將透過 PM 或 Whatsapp 與你安排領獎事宜,請密切留意相關信息!

評分

tamsaiming2003 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

感謝Post76及Sennheiser的禮物,我會珍而重之。有空我把文章精簡,寫個英文版。(小弟不才,中文差,不懂打中文,所以寫中文用後感很吃力。)