設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[試玩計劃] 得獎名單:Sennheiser IE 600 耳機 - 試玩平台: 任試 (第十三季)

科林玩家

頭先去到鋪頭先新開隻耳機,但表現依然非常好,樂器合奏嘅處理非常出色,每一款樂器都可以好好咁聽到佢地既定位,亦唔會搶咗人聲,低頻都非常出色,起呢個setup底下依然有震撼到,5000左右價位但完全可以媲美旗艦級既耳機

評分

參與人數 1金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 參與試聽後分享的!

查看全部評分

見習玩家

Sennheiser IE 600小巧外殼,連接穩定性,享受寧靜空間,仲可以用消費券買

評分

查看全部評分

見習玩家

試聽完覺得啲音色真係好好,而且同平時嘅耳機好唔同~仲好貼心嘅設計 好岩我用❣️

評分

查看全部評分

見習玩家

之前啲朋友都有提過呢個牌子Sennheiser,話佢質素唔差 ,物有所值, 今日試過Sennheiser IE 600, 佢嗰個音質呢真係非同凡響, 嗰啲好細微好細緻既音都反應到出黎,真係一分錢一分貨,本身佢個包裝設計已經有種高級感,確係“才貌雙全”,值得擁有!😊👍

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

上次試完 IE900 聽出耳油,呢次 IE600 當然想再試下!

評分

參與人數 1威望 +100 收起 理由
小瑟 + 100 參加返歸玩的 !

查看全部評分

見習玩家

小弟本身都有用sennheiser,第一隻earphone就係IE80,依家仲用緊800s,800s好係好,但係換線同配戴感同目前嘅產品比係爭少少,上次試過600,配戴感真係好好多,本身金屬材質已經靚仔,仲要聲音表現唔錯,定位清晰且平衡,雖然無900咁明亮,但試完之後都會選擇困難,究竟呢兩隻邊隻好,定係why not both 就算🤣

評分

查看全部評分

見習玩家

人聲乾淨!爽快舒服超有層次!超清晰聲音豐富🤩🎧

評分

查看全部評分

見習玩家

原本我也有IE 900,雖然IE 600跟IE 900兩隻外型和動圈單元都十分相似,但看得出整體結構和外殼物料也是不同,所以出來的效果完全不一樣,比起IE 900的極高還原度,IE 600就像是一對有感情的耳機,人聲立體感強,容易聽得出歌者頭部左搖右擺地演唱,現場的空氣感、微細的殘響,還有那種感情的流露,那種感情及氣氛的表現非常適合用來聆聽音樂,每次聽到都令我陶醉於歌聲之中,而調音方面即使聆聽不同種類的音樂,都會有著很優美的旋律,因此我對IE600十分滿足,有時候也會推薦給身邊的朋友!

評分

查看全部評分

進階玩家

今日終於有時間可以出去DMA 度試Sennheiser 嘅 IE600 入耳式耳機,真心講句,佢比到我嘅感覺都真係幾出乎意料。冇諗過呢個價位嘅動圈耳機可以做到呢個地步。

1. 佩戴感
非常穩陣實正,唔重。我嗰陣戴咗之後係咁fing 頭,完全無甩出嚟嘅感覺(當然你緊係要揾對啱你耳仔size嘅耳膠先啦!)。而且物理隔音有都如其他高檔品牌嘅ANC效果,我諗就算巴士地鐵用都可以有發燒級嘅體驗。

2. 聲音
聲音方面,我嗰陣係用iphone 加條jer 仔,聽kkbox。佢個還原度真係超高,感覺係完全唔放過任何嘅一個細節。人聲比較前,空間幾闊,分得到層次。我特別中意佢個低頻量感,我試完睇返,原來佢可以落到去4hz... 實在太勁,我嗰陣聽緊beyond 嘅「我是憤怒」澎湃感真係無得彈 ,聽得出火

3. 潛力(可玩性)
用緊佢嘅跟機線再加iphone,其實聲音耳現已經好發燒了。之後再試一試比較入門嘅AK SR25 MKII 同埋高階啲黑磚二代,聲音唔使講緊係仲好啦。不過我想講嘅係,隻耳機好敏感,佢可以好好咁呈現到呢2隻dap 嘅唔同性格。AK嘅偏暖聲調音同埋誠實向嘅黑磚二代,你係真係可以感覺得到個分別。之後再換條4.4嘅nira 線,真係不得了。因為nira 本身就有一種比較開揚嘅感覺,喺低頻方面更上一層樓,"boom boom" 聲。唔同嘅配搭呢隻耳機又可以好凖咁樣反映返比你聽。我好想試下換一條backgroud 比較靜嘅4.4耳機線試聽嚟聽交響樂,但係都唔想太麻煩人了所以最後未試到。但係我相信隻耳機咁敏感,最後出來嚟嘅感覺應該會人在演奏廳嘅感覺,靜嘅時候靜,澎湃嘅時候就澎湃。

4. 總結
Sennheiser 嘅 IE600真心係一隻好好嘅耳機。非常all-rounded,特別係中低頻我好中意,但係聽jpop 嘅女聲都係一流!聽到口水聲啲細節位。隻聲聽到厭嗰陣又可以出去試吓唔同嘅組合(耳機線/dap),出到嚟嘅耳音表現又好似一對新耳機咁,我諗會係一對好襟用嘅耳機。

希望可以抽到呀呀呀呀呀~!真心好中意呢隻動圈耳機呀呀呀呀呀!我而家都係用緊IE 40 pro,好想upgrade呀
最後多謝post76 可以搞到呢個活動!

評分

查看全部評分

見習玩家

之前試過入門級ie300, 已經覺得性價比極高,樂器有味道而且定位清晰(當時已經決定將呢一隻用做推坑神器)。不過當時門市冇ie600,冇得試聽。今次有機會試聽呢隻中階耳機,感覺係行唔同路線。聲音中正之餘有更加多嘅厚度,變得更加耐聽而且有音樂感。音場同結象方面有提升,樂器一樣好毒,人聲就變得更毒~用嚟聽Pop同埋Band sound都好咗好多。

首先低頻方面係唔會只得量而係有質感嘅低頻,有下潛、有細節、有彈跳感。呢個低頻係令到好多音樂都更加有音樂感同包圍感,但係又唔會遮住其他頻段嘅一啲音樂表現。(雖然我係新手,但係聽咗Sennheiser兩隻耳機之後,覺得佢嘅產品唔同頻段/樂器之間個分離度同解析力都係十分之好)

中高頻因為有一定嘅厚度,所以聽一啲抒情歌嘅時候呢會更加演繹到歌手想表達嘅感情。高頻延伸不錯亦唔會吉耳仔~

整體來講,用呢隻耳機聽音樂特別有音樂感,因為低音有量感同下潛,承托住中正耐聽嘅中高音,不少歌曲的演繹都變得有感情,不過用黎聽古典亦令人十分滿足。(尤其小編制的弦樂合奏)如果鍾意聽歌有音樂感又唔想犧牲細節嘅師兄,更加係不能錯過呢隻耳機~

評分

查看全部評分