設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pizza-pizza

[無線/有源喇叭] EVO 150 配 Elac

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

calbee1128 發表於 2022-9-10 18:05
我自己都係evo 150 + Focal Chora 816 。冇乜投訴。建議樓主都係自己去聽吓,喺度問有幾多個真係聽過 ...

本人多年前於AV Life聽過150, 夾咩喇叭真係唔記得了 ; 不過感覺唔算好差, 只因環境唔太靜聽唔真 ......
之後終於去左地庫搵阿RAY, NAIM ATOM 推 PROAC, 完全兩個世界 , 不過就要睇樓主口味了 ......
如果最終會試150, 建議可試埋CA 自己喇叭, 我估應該會夾掛

黃金玩家

路西華 發表於 2022-9-10 00:57
朋友,咁你依家係咪用EVO駁10年前套裝機對喇叭?如果係,就真係急需要換。Elac唔好啦,好似要萬幾蚊,又未 ...

就係十幾年前裝機mini-hifi 嘅套裝機喇叭

會去鋪頭試喇叭, 不過想搵對size 細D, 用得 Evo150 都係地方有限. Diamond 12.2 都有想過, 不過好似高身咗D

梳化同喇叭有10呎距離, 一對喇叭係唔係要分開10呎放?

Thank you.

黃金玩家

ilikemusic 發表於 2022-9-10 12:06
由於家居關係,早幾個月都搵緊套簡單方便慳位嘅 all in one 加喇叭。去到德發地庫,有間鋪用 Naim atom推 E ...

Elac BS 312 size 細, 慳地方, 不過唔知Evo150 跟 Elac 配唔配合, 要去試一試

可以PM BS 312 幾錢嗎? Thank you.

黃金玩家

calbee1128 發表於 2022-9-10 18:05
我自己都係evo 150 + Focal Chora 816 。冇乜投訴。建議樓主都係自己去聽吓,喺度問有幾多個真係聽過 ...

書架 Focal Chora 806 都有想過

黃金玩家

Hehatau 發表於 2022-9-10 21:38
本人多年前於AV Life聽過150, 夾咩喇叭真係唔記得了 ; 不過感覺唔算好差, 只因環境唔太靜聽唔真 ...

NAIM ATOM 都係好機

黃金玩家

chrischan0630 發表於 2022-9-9 23:00
直接買KEF有源坐地喇叭,套EVO真係唔keep得。

哈, 講真KEF隻LS60真係抵玩
如果樓主乜都冇嘅話我都會推介呢隻
呢個價分開買Source+Amp+Speaker都冇幾多套靚聲過佢
仲未計啲線同其他周邊, 仲有空間

樓主唔介意甩左部150補錢的話真係諗得過

黃金玩家

理論上,係。等邊三角係黃金比例。不過好多人都係環境鬥士,例如我。我左邊喇叭同右邊喇叭去聆聽位置都係8呎,但喇叭(以高音單元中心點量度)分開得6呎。如果喇叭貼實左右兩邊側牆,可以接近8呎。但效果唔好,反覆試後,每邊喇叭離側牆半呎,分開6呎,最好。呢個純粹係我家居環境及我個人感受,其他人並唔絕對適用。

黃金玩家

相比較10幾年套裝機喇叭,換左12.2或者312,效果都無乜可能唔會更好。312要約1萬8,12.2約4千8。如果你去試聽過2對喇叭,覺得差距好大,就揀312。如果差唔多,就12.2。我支持12.2多D,始終個差價萬幾蚊,可以留番將來需唔需要升級訊源及擴音機嗰part。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Nate.River 發表於 2022-9-13 19:19
哈, 講真KEF隻LS60真係抵玩
如果樓主乜都冇嘅話我都會推介呢隻
呢個價分開買Source+Amp+Speaker都冇幾多 ...

齋喇趴價值加amp其實係既
Source 部分冇比較過唔敢斷言
Player 如果係streaming 以便利性同使用性行先
其次就唔知份dac如何
但大部分發燒都係貪心的
唔會滿足於 all in one 喇叭

同埋呢類左右都有單元喇趴
係香港家居擺位要比較用心
好易撞聲同亂

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilikemusic 發表於 2022-9-10 12:06
由於家居關係,早幾個月都搵緊套簡單方便慳位嘅 all in one 加喇叭。去到德發地庫,有間鋪用 Naim atom推 E ...

我都考慮緊, 岩岩入左LS50 meta, 又係諗EVO 150 定Naim Atom, 而家比較傾向ATOM, 想知師兄最後買個陣做到幾錢?

而家用緊Audiolab 6000A play <=> AV bypass Denon 3700, 感覺有點不足, 所以想試下升級
Speaker 之前就試過用wharfedale EVO 4.1 同4.2