設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pizza-pizza

[無線/有源喇叭] EVO 150 配 Elac

黃金玩家

粉果人 發表於 2022-9-8 20:08
2萬幾大把amp選擇,真係唔明點解咁多人會揀evo150

咁始終EVO150唔淨係一部Amp
用其他Amp去比較又好似唔公平
香港人住得幾大大家心照, 我相信揀得EVO150嘅都係入門/想簡單啲唔好咁多舊野
調返轉咁講呢個價位Source連Amp又有幾多
但我同意玩得呢啲就點都要喺音質上做取捨

鉑金玩家

Nate.River 發表於 2022-9-9 14:10
香港人住得幾大大家心照, 我相信揀得EVO150嘅 ...

如果係咁我會推薦直接玩主動式喇叭更簡單,越多功能塞在同一部機而屏蔽沒做好,裡面相干擾就越多,呢d係科技點進步都違反唔到物理定律,咁好像同hifi 原意有點背道而馳

黃金玩家

Nate.River 發表於 2022-9-9 14:10
香港人住得幾大大家心照, 我相信揀得EVO150嘅 ...

我就係呢個Case. 屋企細, 唔想幾stack嘢, 又線又成

All-in-one, 博到現今大部份 Source, 加對喇叭就出聲, 呢個係requirement.

現在係搵對喇叭去match.

黃金玩家

粉果人 發表於 2022-9-9 14:31
如果係咁我會推薦直接玩主動式喇叭更簡單,越多功能塞在同一部機而屏蔽沒做好,裡面相干擾就越多,呢d係 ...

其實都係呀, 我需要簡單. 原本套mini-HiFi 十多年貨壞咗.

現在Evo 150 幾方便, 老婆同仔女, 佢地用手機都控制哂

黃金玩家

唔係人 發表於 2022-9-9 12:28
細書架係咪要考慮下仲有冇低音

所以希望大家比意見, 咩牌子或邊類喇叭match Evo 150, 作為起步點, 自己再出去聽聽比較

白鑽玩家

pizza-pizza 發表於 2022-9-9 15:27
所以希望大家比意見, 咩牌子或邊類喇叭match Evo 150, 作為起步點, 自己再出去聽聽比較 ...

正常唔係喇叭配擴音機
應該係擴音機配喇叭
耳仔係直接聽對喇叭
所以一定係喇叭先決
揀喇叭就好似配眼鏡一樣
到底係近視遠視老花散光幾多度數
要自己試過先至知道啱唔啱

鉑金玩家

好簡單,去d有evo150既街舖揀喇叭試,不過試太多有可能會比人黑面,其實都好主觀,hifi定義係高度傳真忠實還原,做得到已經代表係好既器材,但係都唔代表個個岩聽,有d鍾意又厚又肥大肥婆咁聲,又有d鍾意高清到淡然無味都可以,而我自己具體d覺得有幾樣野好既器材必須要有,中性 動態 音樂感 分析力 有以上呢幾樣野通常都會好聽好夾

黃金玩家

粉果人 發表於 2022-9-9 16:31
好簡單,去d有evo150既街舖揀喇叭試,不過試太多有可能會比人黑面,其實都好主觀,hifi定義係高度傳真忠實 ...

Thank you. 會去街舖試清楚.

已知有D街舖有Evo 150 standby.

鉑金玩家

pizza-pizza 發表於 2022-9-9 16:59
Thank you. 會去街舖試清楚.

已知有D街舖有Evo 150 standby.

請問邊度有evo 150 standby?

黃金玩家

cheungliu 發表於 2022-9-9 17:39
請問邊度有evo 150 standby?

AV Life, 德發地庫