設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: isonchung

[請教] 關於電箱入牆電源線問題

星級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-8-31 12:04
有關5,獨立電源插座帶來效果十分明顯,背景會靜很多。當然,加上高質素電源處理器,表現更好。不過,平常使用, ...

感激師兄呀!! 背景會靜很多呢一句, 令我信心大增

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

作為一件爛鬼電燈佬試下答你

2. 家中已經做好曬入牆電源線, 而我廳既傢俬將會全拋重新買過, 由於電制總箱在廳, 所以我想搞搞個電箱另拉兩條獨立電源線出黎, 好嗎? 定買電處算?

一般用Prysmian 2.5mm 3c cable 為入門..... 拉多少组線是看多少器材...能夠獨立每组一對一最好

3. 做一個兩位 定 兩個兩位 牆插 好呢(玩5.1.4 + 2 CH) ?

同上

4. 明喉 同 入牆喉 有分別嗎?

有~! 能暗不明... 減少電源与訊號線交疂璣會... 亦可減少 EMI/EMT 影嚮璣會(特別系 hifi Dsc/ clock器材)

5. 如果做左兩條獨立電源線, 之後係咪唔洗再買電處 或 濾波拖板既野呢?

電處可以! 睇牌子(留意 power amp / sub仔 大電流器材..一般都吾經電處..) 用電處我建意按標稱總功率減半比較好..

濾波拖板只建意用在投影機或TV上...

星級玩家

Ep-71 發表於 2022-8-31 13:41

2. 家中已經做好曬入牆電源線, 而我廳既傢俬將會全拋重新買過, 由於電制總箱 ...

感激師兄解答 寶貴意見全收

鉑金玩家

如果玩2CH既, 訊源(CD機/STREAMER,黑膠...)同埋前級, 加電處效果顯著

後級, SUB仔之類就要試過先知, 有時會影響量感

如果係AV設備既, 有獨立電直出都已經好好, 留D錢搞下線材好過

星級玩家

1234qwer 發表於 2022-8-31 16:27
如果玩2CH既, 訊源(CD機/STREAMER,黑膠...)同埋前級, 加電處效果顯著

後級, SUB仔之類就要試過先知, 有時 ...

師兄你意思(CD機/STREAMER,黑膠...)唔洗整獨立電, 加電處可以?

鉑金玩家

isonchung 發表於 2022-9-1 09:47
師兄你意思(CD機/STREAMER,黑膠...)唔洗整獨立電, 加電處可以?

如果裝修執開位既, 首先當然係整左獨立電先啦, 因為而家唔整第2時整會好煩, 而且獨立電對後級或者合併機之類, 效果最明顯, 推喇叭夠力, 成套機都會提升, 仲有係獨立電都係隔開其他電器噪訊既第一步

我意思唔係唔洗整獨立電, 係整完獨立電之後, 想升級加電處既, 可以剩係加比2 CH既訊源先

星級玩家

Ep-71 發表於 2022-8-31 13:41

2. 家中已經做好曬入牆電源線, 而我廳既傢俬將會全拋重新買過, 由於電制總箱 ...

請教電工Ching, 我主要玩AV岩岩裝修留左兩組獨立電 想問下黎緊會拉入牆線 應該會揀Gothem 85055 比AV AMP, 另外果組比訊源果組都需要拉呢類電線嗎? 定係用電佬包果D線都OK?
Denon AVR A110 - AC Infinity ACT10
Denon PMA A110
Zidoo UHD5000 Apple TV 4K
KEF R7 R2c R3 Ci160RR-THX *4 SVS 3000SB
IsoAcoustics Aperta 300

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

WaiHimWu@FB 發表於 2022-9-1 22:26
請教電工Ching, 我主要玩AV岩岩裝修留左兩組獨立電 想問下黎緊會拉入牆線 應該會揀Gothem 85055 比AV AMP ...

首先我從未用過 Gothem 85055...所以不了解佢聲音上特性...未知是否合你使用..

单從網上知料看 https://labkable.com/products/Go ... r-3-x-5.5mm-sq.html

单看圖示規格与屏蔽式结構...銅線規格上是多芯式 105 x0.25mm 相當幼身線徑..直徑上亦幾特別是5.5mm.而电流量計算又有別未港(英)式..估計原本系美式規格...(与台灣萬隆/古河相似)

纯按個人經驗聲音上系屬于比較幔聲同幼滑一類..電流量亦相當足夠..如果閣下是使用作 AV用途我估計是相當不錯 ....(如有估錯不要打面 )

外果組比訊源果組都需要拉呢類電線嗎?  

正常拉得一齊造...用理一樣..吾一定要買好貴野...主要糸執得企理D..搞好D可以大大減少日後胡思亂想地方...

定係用電佬包果D線都OK?

電佬包果D 從未見過比好野....