設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] Post76音響版版友一人一首提供試機唱曲推介!!!

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-7-10 16:30
原唱Phil Collins 同佢我都有聽

我都係兩首都有聽,就係喜歡賓妹那個配樂那個低音,這就好像Eagles Hotel California (Hell Freezes Over) 那版本, 好似佢其他版本冇咗嗰個低音鼓就好似缺少什麼一樣。
再嚟聽聽 葬心 - 黄莺莺  

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
vm8833 + 20 + 20
Arong2020 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-7-10 16:40
我都係兩首都有聽,就係喜歡賓妹那個配樂那個低音,這就好像Eagles Hotel California (Hell Freezes  ...

完全明白師兄意思、好認同!

至於呢首歌聽左幾下、我還未去到呢個境界、好似鄧小姐嘅歌,歌係好聽,我都唔知點解、當聽到第三首已經停止了

啱啱經過始創回家,買咗三隻CD,呢隻係第一隻聽,真係好出奇地現場錄音HK演藝學院歌劇院2011有咁嘅音質…..真係值回票價$159. 好聽!

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-7-10 16:54
完全明白師兄意思、好認同!

至於呢首歌聽左幾下、我還未去到呢個境界、好似鄧小姐嘅歌,歌係好聽,我都 ...

現場錄音錄得好離唔開BELAFONTE - RETURNS TO CARNEGIE HALL呢一張,擺咪真係擺得好靚

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-7-10 17:57
現場錄音錄得好離唔開BELAFONTE - RETURNS TO CARNEGIE HALL呢一張,擺咪真係擺得好靚

...

確係好正!
錄音真係好重要(買到呢啲好既錄音自己身痕嘅機會都會減少😅)
呢啲好錄音都要個人唱得好先得(差水嘅歌手你就唔想聽😂),好容易聽出佢出咗幾多次錯!真係有幾肉酸都有!
我唔識他是誰,呢位確係好正!
還有一位(當然仲有好多好多)都好多年冇聽過佢,呢隻碟應該好多年,之前隨身聽,好間唔中會聽下。入咗兩聲道之後,今早第一次聽返,真係好正!同你介紹個位一樣,錄音同人聲都係一級!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

....

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-7-10 16:40
我都係兩首都有聽,就係喜歡賓妹那個配樂那個低音,這就好像Eagles Hotel California (Hell Freezes  ...

也选这曲譜
https://www.dropbox.com/s/zz3nky ... 3%E7%91%9B.wav?dl=0

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sam2004 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-7-10 18:30
確係好正!
錄音真係好重要(買到呢啲好既錄音自己身痕嘅機會都會減少😅)
呢啲好錄音都要個人唱得好先得 ...

CARNEGIE HALL 呢個場地真係殿堂級亦都出咗唔少名作,但個咪擺位擺得好絕對係BELAFONTE嗰兩張,
Suzanne到最後尾5分三十幾秒嗰陣時有人咳都綠埋落去! 如果而家喺演唱會有人咳你馬上閃開...   

而家唱現場仲可以唱得好嘅真係冇幾多個,因為技術進步好多碟尤其是那些偶像都係一句一句錄再剪輯成.
鄧小姐錄音錄得好嘅都係 日本版那一些同埋後尾翻製的88極品音色系列那幾個特輯,
最重要㗎係有日本仔保坂弘幸用Denon Mastersonic數碼系統重新編製録音帶, 聽得到有明顯嘅分別呢個就係監製嘅功力

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-7-11 11:38
CARNEGIE HALL 呢個場地真係殿堂級亦都出咗唔少名作,但個咪擺位擺得好絕對係BELAFONTE嗰兩張,
Suzanne ...

我又冇深究呢啲來源,我淨係揼低個頭聽音樂😅
一向都係自己鍾意就得..💪
響呢度學識好高嘢…謝謝師兄😆✌️
好似上次咁試聽某對喇叭,佢居然播啲交響樂團俾我聽,我真係完全陌生,真係分唔到對喇叭播緊啲乜嘢…😂
所以聽多啲係一定係好事..普通嘅樂器我都可以分到少少嘅…唔熟悉嘅真係好難分到好與壞!

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-7-11 18:33
我又冇深究呢啲來源,我淨係揼低個頭聽音樂😅
一向都係自己鍾意就得..💪
響呢度學識好高嘢…謝謝師兄😆✌ ...

我相信你係享受音樂去聽音樂,而我較為膚淺係從玩Hi-Fi嘅角度去聽音樂,唔係好似你哋咁先享受內容,聽Hi-Fi啲人選碟多數都係從錄音好唔好、音場深唔深、人聲個把嘴出唔出到嚟⋯ 然之後才享受那內容。最主要係玩Hi-Fi初期唔識選擇音源總係覺得自己套野唔多掂,後來有個前輩攞隻碟俾我聽才知道自己套野還可以

就算而家新嘅錄音都有好嘢就係越人歌 (电视剧《大宋宫词》片头曲),錄音真係唔錯,起碼適用膽咪, 而入邊那些配樂都好正.  郭思達係一位不錯的監製,就好似陳潔麗嗰位監製陳健一樣真的新嘅一代呢兩位係表表者

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-7-12 11:21
我相信你係享受音樂去聽音樂,而我較為膚淺係從玩Hi-Fi嘅角度去聽音樂,唔係好似你哋咁先享受內容,聽Hi- ...

謝謝師兄分享

你講啲我都感覺到係….可以咁講玩殘咗我好多次!所以話呢啲都唔好太過認真!或者根本個遊戲就係咁😆小時候乜都唔識,就唔會知道有呢啲嘢🥲

錄音呢啲嘢同埋搭唔搭你部機真係會搞死好多人

儲存咗好耐但係呢次都係第一次聽原來呢隻碟係唔錯..😂