設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Post76音響版版友一人一首提供試機唱曲推介!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
更新 :  好多謝大家提供左咁多好歌比小瑟平時試機用, 我已經將大家提供的歌曲加入左我既個人PLAYLIST, 如果大家仲有歌都可以係度加入, 我會加埋入去呀!!!
https://tidal.com/browse/playlist/aad207c1-2022-47f6-a436-16629f86951a

黎緊呢個月同8月都會有好多不同的分享會發生, 2 CHANNEL之內, 都想睇下我地版友們其實聽開咩歌, 等我預備活動時都可以聽返大家聽開既野去比大家試下咁~

如果大家睇到呢個PO, 不妨推介1-2首你地既聽開既歌比小瑟, 等我做活動時都可以試下丫!!

我自己就會試以下:

Chlara - This Love
Kent Poon & Friend - You've Got A Friend
Round-Up - The Magnificent Seven
The Pink Panther & Friends -
Drum-Solo - Drum-Mania
Lady Gaga - Shallow
張國榮 - 暴風一族

大家仲有咩可以介紹一下.
THX~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

試音碟我覺得呢張絕對係其中一張極品,無論係人聲同埋個把牛筋都可以試到你對喇叭有幾好
Siri's Svale Band ~Blackbird

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

係小弟近年較喜歡的一隻女聲 Live 錄音試機碟,歌曲就第七首“I will survive "~

由支double bass獨奏,樂手個技術撐起整首歌,女歌星聲把聲最初介入時,由遠至近,弱到強聲線輸出已即刻把我吸引住!

而成首歌我覺得可聽到清楚人聲感情、速度、弱與強的聲線轉換!

支double bass 中,低及超低頻及女歌手在中段時,用手輕拍支double bass個木殼質感都係好吸引到我~

而男聲就幾喜歡Jeff Buckley 的 "Hallelujah"~

一支電結他,慢嘅旋律彈奏去配合歌手無奈、暗黑的情感演繹!

帶少沙啞嘅聲線, 電結他獨湊及唔太寧靜嘅錄音背景,加起上來我覺得係好“現實”的感覺!(絕對唔係發燒碟嗰種錄音)

係一首可以令我聽完後,好似能把無助的感受/情緒有所舒緩嘅歌

我自己會用佢試“速度感”同“分析力”……

一定唔會係大衆易接受同喜歡的hifi 曲類

但最少,佢一定係首夠能量感,多樂器的 “快” 歌

評分

小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

評分

查看全部評分

Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我的推介

評分

小瑟 + 100 + 100 陳蕾正呀!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可以試 Sony 近年三大歌姫

Aimer, Milet, 幾田 (Yoasobi)

評分

小瑟 + 100 + 100 呢首我平時都有聽開的!

查看全部評分

黃金玩家

趙聰,春江花月夜
Eva cassidy , Fields of gold

評分

小瑟 + 100 + 100 趙聰,春江花月夜<-好正!THX

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝大家既分享呀。我又係網上搵來聽下先。Tidal係咪多數都有架??

黃金玩家

Jennifer Warnes - Way Down Deep

嗰浸低頻同人聲係我試機參考

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

甄妮 夢想號黃包車

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
percyt156 + 10 + 10 人靚聲靚身材正
小瑟 + 100 + 100 呢D細個聽過, 多謝推介返呀!

查看全部評分