設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[AV擴音機] 自己對Denon 8500 HA既設定

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 15:01
3路意思係分左高中低3款單元發聲,接駁同普通speaker一樣都係吉兩個loan。
Denon PMA2500NE係一部合併 2c ...

因為我睇緊R400,係可以用中置BIAMP,不過睇黎都唔係好洗咁做

鑽石玩家

三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 13:00
好老實,我無開Dialog Enhancer,我又唔太覺對白唔夠出,可能Nht中置行3路,所有聲都好清晰咁出,所以我 ...

我前後都用polk,但中置無换,因为用緊嘅Revel有雙8吋低音,已經好好声,人声清晣厚實,polk未知效果如何,夠玩就唔想换,稍後再用兩個声道餵飽佢

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 Revel正呀

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

avsuperman 發表於 2022-6-10 23:25
我前後都用polk,但中置無换,因为用緊嘅Revel有雙8吋低音,已經好好声,人声清晣厚實,polk未知效果如何 ...

師兄你隻Revel C208梗係正,都係行3路喇叭

鑽石玩家

三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2022-6-11 00:14
師兄你隻Revel C208梗係正,都係行3路喇叭

ReveI真係抵玩兼人声好搶,曾經想入JBL Array隻中置,但如果入左号角喇叭,前置又非号角咪好怪,幸好Revel唔貴之餘配埋polk audio L800,完全無唔夾,所以都唔想換同系列的R400中置,配8500發揮唔錯

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

leung133 發表於 2022-6-10 15:02
因為我睇緊R400,係可以用中置BIAMP,不過睇黎都唔係好洗咁做

如果中置既中低音單元有5寸半或以上,可以試調整一下中置crossover, 例如現用80就試下用60, 應該可以提升中置人聲既厚度

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

qq1122yq 發表於 2022-6-10 03:57
最緊要關電話, 做到最後一個位嚮, 前功盡廢!

一cal機就多數有人打黎,好準
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 10:38
補番小弟用緊既5.1.4既垃圾喇叭List先

Amp: Denon AVC-X8500HA

ching想問吓對POLK L200聽歌掂唔掂 ?

我有興趣買佢睇戲聽歌兩用......
退燒人士

鑽石玩家

Cyruschow 發表於 2022-6-14 17:42
ching想問吓對POLK L200聽歌掂唔掂 ?

我有興趣買佢睇戲聽歌兩用......   ...

我用緊R200,聽歌睇戲都ok
L200係旗艦,中高比R200再細緻D,低音就再緊番DD
同埋L200擺位上較R200容易D

當然L200需要既推力都比R200多DD。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2022-6-14 18:33
我用緊R200,聽歌睇戲都ok
L200係旗艦,中高比R200再細緻D,低音就再緊番DD
同埋L200擺位上較R200容易D

係呀,應該係R200先啱,我講錯咗,R200性價比高過L200好多,外國評價都係話R200整體比L200更好(以呢個價錢計)
退燒人士

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching,  

如果有後級推,請問在8500 AMP 哪個介面可以熄左8500前置份amp,我找不到相關設定,可否指教,謝謝。