設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[AV擴音機] 自己對Denon 8500 HA既設定

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

leung133 發表於 2022-6-10 09:00
師兄想問下個中置感覺如何?
手機個APP真係無得傾,一定要買,
用左差好遠 ...

如果前中置聲壓係一樣,中置聲係會有少少凹左咁,所以個人認為中置比前置加多1~1.5db係會較平衡。不過真係個人口味

其實Denon威廉Sir在Denon區對於做audyssey 既分享有好詳細既介紹,各位用Denon AV Amp既師兄真係要睇睇。

如果想多D低音墊底既師兄,可能用機既audyssey 會覺得好聽D,但個人鍾意D聲乾淨D先用apps較,各有所好吧。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 10:38
補番小弟用緊既5.1.4既垃圾List先

TV: Panasonic TH-65GX880H

師兄擺錯位
應該擺去影音器材分享區😂
https://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=34&mobile=2

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 果度係放套機出來,放較機分享好似不太合適.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

AskaLung@FB 發表於 2022-6-10 11:37
師兄擺錯位
應該擺去影音器材分享區😂
https://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=34&mobile=2 ...

我意思即係你再開過另外一個post就放呢個list出嚟,分享吓
不過明明今朝見你講list好詳細㗎
點解而家cut短咗咁多嘅😂😂

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

AskaLung@FB 發表於 2022-6-10 11:49
我意思即係你再開過另外一個post就放呢個list出嚟,分享吓
不過明明今朝見你講list好詳細㗎
點 ...

其實果邊已經有小弟堆垃圾相既post呢
https://post76.hk/thread-11386-1-1.html

諗諗下其實知道小弟用咩喇叭就夠資料了,唔想再咁多字,眼都花

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 11:25
如果前中置聲壓係一樣,中置聲係會有少少凹左咁,所以個人認為中置比前置加多1~1.5db係會較平衡。不過真 ...

我中置都會加大,同埋人聲加強會開MEDIUM(我係6700)
因為我都想換左前面果D另對白加強,所以想了解下師兄果隻係如何

鑽石玩家

leung133 發表於 2022-6-10 12:34
我中置都會加大,同埋人聲加強會開MEDIUM(我係6700)
因為我都想換左前面果D另對白加強,所以想了解下師兄 ...

好老實,我無開Dialog Enhancer,我又唔太覺對白唔夠出,可能Nht中置行3路,所有聲都好清晰咁出,所以我唔换中置做Polk R系列就係呢個原因,呢個Size行3路,真係得佢,而且同polk r200夾到。唯一缺點係大食,但換左8500後就解決左呢個缺點了。

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Jazzgd1 發表於 2022-6-10 06:00
好彩,今期個app可以係每個位再試,唔使重頭來過,都算幾有人性化 ...

咁真係幾人性,但好多牌子都係一del要從頭再來,試過幾次人都癫!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 諗起都惨

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2022-6-10 13:00
好老實,我無開Dialog Enhancer,我又唔太覺對白唔夠出,可能Nht中置行3路,所有聲都好清晰咁出,所以我 ...

咁3路的話會係點博? BIAMP中置?見你用後級好似2CH,咁係比左右定係點?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2022-6-10 13:06
咁真係幾人性,但好多牌子都係一del要從頭再來,試過幾次人都癫!

佢個app要度3-8個位,每個位cal的時候可以係當時個位再度一次,其實呢樣野值得其他廠商參考

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

leung133 發表於 2022-6-10 14:39
咁3路的話會係點博? BIAMP中置?見你用後級好似2CH,咁係比左右定係點?

3路意思係分左高中低3款單元發聲,接駁同普通speaker一樣都係吉兩個loan。
Denon PMA2500NE係一部合併 2ch amp,平時聽歌就淨係開佢推前置,但睇戲時啪番個制就可以變純後級,8500推少對前置,負擔少好多,最大挑戰就得番中置,亦可能係咁中置夠氣夠力,所以對白唔覺出唔到。