設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ManMan@FB

[CAS音響] 書房組合,DAC 簡單開個箱 + iPad as CAS

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WongWaiKit1@FB 發表於 2022-6-7 13:03
Congrat!, 想問問你有無諗過買 Topping D90 , 好似都係同一個chips

兩部其實都冇差
不過 D90 已經唔用 AKM4499
依家係用 ES9038 pro, 叫 D90SE
AKM 廠都已經燒左咁耐… 不解…
岩岩仲出左 D90LE (價錢平啲,無 MQA 👍)
MQA 係一樣超級 ON9 既野,成個錄音工業唔會用到, 我唔明點解去到最後用家會要俾 Licensing 錢去解碼一個唔係原檔既 File
神經 GA 都

原本仲有考慮 RME adi-2 dac
唔算係 Hi-Fi, 算係 Pro 級既音樂工業產品
但係多咗一啲我唔需要用到嘅功能
我只係要一部做好 DA 轉換既機,DSP, EQ, Balance, Heaphone Amp 唔需要
價錢又貴咗成個 Dou, 最後冇揀佢了

銀級玩家

多謝分享。
國產dac做得越來越好,市場上多個選擇係好事。
我都有用iPad pro播Apple music,淘左條兩舊水type c to b線直插解碼,其實iPad用電池wifi 算好乾淨,我聽落比較其他訊源冇特別多雜訊。
另外我正正買左Rme adi2,部分原因都係因為我要埋個head phone amp,同埋我好鍾意個電子meter,聽之餘仲有得睇。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ManMan@FB + 10 + 10 RME ADI2 正野 ~

查看全部評分

鑽石玩家

ManMan@FB 發表於 2022-6-7 13:17
其實兩部都冇壞
不過 D90 已經唔用 AKM4499
依家係用 ES9038 pro, 叫 D90SE

咁多部都會要M400,如果有內置播放器我會要R300

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

琴晚用左四個鐘重新執拾桌面

- 整理器材位置, 電線排位
- 器材 Power Cord 全換銀合金 Fuse
- iPad 轉用 65w Gan Charger
- 平衡線/喇叭線,改用鍍銀單晶銅線
- 加喇叭墊

音質再提升,立體感出左
聲音係高清、有分離度既中性監聽聲底

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

手機拍多兩段 Test Demo:

1萬

白鑽玩家

老而不

精彩
未來換一下鑑聽的喇叭可能會再改善一點?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cwmmike 發表於 2022-6-7 22:31
多謝分享。
國產dac做得越來越好,市場上多個選擇係好事。
我都有用iPad pro播Apple music,淘左條兩舊水ty ...

iPad 係好乾淨
首先硬件設計, 佢比起 desktop/notebook/Mini PC, 好多好大機會會引入既雜信/捍擾都排除晒
講 OS, iPadOS 設計為行個別 Apps 而生, 唔會好似  Windows, 架構太過複雜 (為行大量軟件程式)
連 Volume Control, SRC 都 Bypass 左, 信源比 MacOS 更乾淨
講 Driver, 行 USB Audio Class 2, 為 Audio 產業而生, 通用簡潔既傳輸協定
講 Software, Apple Music 有海量海內海外音樂, 全部無損/高解析/Atmos,  Library 更可以匯入用家珍藏音樂
講 Display, Liquid Retina Touch Screen Display, 完全最佳化 UI 使用者體驗

iPad 上有一 D 優化可以做:

- Delete 所有不需要 Apps
- 關閉 Wi-Fi
- 關閉藍芽
- 關閉 Siri
- 開啟飛行模式
- 開啟專注模式
- 開啟指導模式 (限制 iPad 獨立運行播放 Apps)
- 禁止背景 Apps 重新整理
- 關閉 Apps 通知

投資一塊 ipad,價錢/設定技術時間成本/效果/硬件體積外觀/使用體驗都比一套 CAS 來得好

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
thesun + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黑鑽玩家

ManMan@FB 發表於 2022-6-9 01:12
iPad 係好乾淨
首先硬件設計, 佢比起 desktop/notebook/Mini PC, 好多好大機會會引入既雜信/捍擾都排除晒 ...

呢部DAC 我都有D 興趣試下,有幾個疑問想師兄幫手解答下:
1. 請問師兄係唔係淨係用ipad output 去M400 Usb dac?
Ipad 用apple nusic output? 定係入晒啲歌落iPad度播 or 用其他播放器transport 去Dac 解?
2. 有冇得遙控ipad 播歌?
3. ifi purifier 對呢組組合作用大嗎?師兄係邊度入手,可否PM

dac 新手多問題,唔該晒

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thesun 發表於 2022-6-9 08:18
呢部DAC 我都有D 興趣試下,有幾個疑問想師兄幫手解答下:
1. 請問師兄係唔係淨係用ipad output 去M400 U ...

答返師兄問題先

1. iPad -> Type C adapter  -> ifi isilencer+  ->  USB cable  -> ifi ipurifier 3  -> M400

唔會入歌入 iPad, Apple Music 有就可聽
Apple Music 無既歌,就經 MacBook Pro 既 Apple Music software import 自己既歌入去,會自動上傳 cloud
iPad 可以 streaming 播放

2. 有,但我自己未試過
https://www.alphr.com/control-ipad-remotely/

3. 不能用同一條線 AB Test
因為一邊是 USB2 type B 細方頭接口, 一邊是 USB3 type B 大方頭接口

價格及評測,可以在網上找到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
thesun + 10 + 10

查看全部評分