設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: heenrys

[請教] 新手請教 Lumin D2 + DAC

黑鑽玩家

art911 發表於 2022-5-5 21:03
楼主应该也真的是新手,烦请师兄多多提点楼主呢。

樓主問題唔係點發揮玩盡部D2,係加一舊什麼DAC 去玩,所以唔知點提點了,我沒玩過$3~4k 的DAC

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!谢谢了!.

查看全部評分

星級玩家

manid903 發表於 2022-5-5 21:31
樓主問題唔係點發揮玩盡部D2,係加一舊什麼DAC 去玩,所以唔知點提點了,我沒玩過$3~4k 的DAC ...

多謝咁多位師兄意見提點

其實我由頭到尾都冇話D2聲差, 相反其實我幾滿意呢部機, 平時主要都係呢個組合聽(TIDAL +NAS/HD DSD FAC),而唔係有源, 只係覺得係D2分析力上面係有啲唔夠, 呢樣野都有聽過唔少網上評價都係咁認為, 而我都有去啲舖頭對比過其他高階機, 例如T2, TELOS EMP, AURALIC個啲, 真係唔同級數. 不過可能我個post 用DAP+有源對比, 令到大家覺得係「冒犯」左D2 呢部機啦。 或者我用T2 級數既機比較合理啲。(另外其實有啲有源喇叭既聲唔係想像中咁差)

小弟的確係新手好多野都唔識, 所以一開始我既問題係加DAC 對聲音有冇幫助, 因為見到有啲forum/youtube既評測對某啲DAC(例如GUSTARD X18, SMSL M400, TOPPING D90 等) 既評價幾唔錯, 所以想問下有用過既師兄意見。

我都明白如果要玩有好多野可以玩, 例如上面師兄提到線材, SWITCH, LAN 線, 牛等等, 只係呢幾樣野上網睇完好多師兄既意見都幾大分歧, 例如唔同人用既機唔同未必出到同一效果, 同一條線材/switch有啲話有用有啲有冇分別, 有啲係純粹聲音取向問題, 有時同一條線舖頭試好得返到屋企又兩回事...諸如此類。因為小弟主要係想提升分析力, 而上面個堆係用新既ES9038/AK4499, 理論上應該有啲幫助。如果大家既經驗係冇用咁小弟當然會放棄呢個方法。或者小弟方向唔啱都好歡迎大家指正

另外有些少奇怪師兄既然話未玩過3-4K DAC, 又點樣知道唔得?   

題外話 新手諗住上黎學習下, 但見到有啲師兄語氣好不屑, 有少少失望

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ManHoWong@FB + 5 + 5 加油呀師兄

查看全部評分

黃金玩家

heenrys 發表於 2022-5-8 00:27
多謝咁多位師兄意見提點

其實我由頭到尾都冇話D2聲差, 相反其實我幾滿意呢部機, 平時主要都係呢個組合聽 ...

師兄 好多時網上討論好容易唔小心就觸及到人哋神經 唔需要太在乎 反正你買咩都係自己聽人哋聽唔到 你開心share 人哋可以葡萄🍇 你話買錯嘢 人哋又笑你
不過唔緊要既 都係累積經驗既一種
你問既嘢 如果係初燒既會俾一些介紹你
但如果係老燒友見到咁既budget 都唔知點答你
所以你睇到每位師兄都會有唔同意見俾你
你用嚟參考 不能夠focus在某一個意見上
不過好老實 如果升級 通常都係會貴過現有器材先有可聞既提升

評分

heenrys + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

heenrys 發表於 2022-5-8 00:27
多謝咁多位師兄意見提點

其實我由頭到尾都冇話D2聲差, 相反其實我幾滿意呢部機, 平時主要都係呢個組合聽 ...

首先要話你知,玩音響係用錢砌出嚟,用幾多錢就有幾多回報,你部D2 係街價值$12000. streamer 同份DAC 拆件每件值$6000. 你去買舊3~4000 蚊DAC ,等價值去睇,你覺得會唔會比你原有的好,你自己應該識計數,幫你慳錢咋。同一原理,我未玩過$3~4k DAC 有咩咁出奇? 聽完覺得唔得,重買嚟番屋企封塵嗎?唔係一定要擁有過先可以負評呀,hk 任何一件音響你都可以試聽架,大哥! 唔想比人judge 又自稱新手呢,下次問野問得有技巧,精準d 咪得lor

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

1. 試吓用 Roon 可免費試用14日,應該好過你就咁用 D2
2. D2 唔夠分析力,即係代表你需要升級換機,並不是用其他 Chips 解碼 AK4499 ESS9038 就有改善,因你部入門 D2 未必食得到個信號,從而播得返出嚟
3. 儲錢升級換機吧,搵下二手 T2, Rose RS150,DMS600
4. 真係接受唔到又要平玩就唯有放咗部 D2 ,入 (泉2) 我自己未玩過但係聽其他師兄講,應該用得過同平,分析力應該點都好過部 D2

評分

heenrys + 10 + 10 好有參考價值!

查看全部評分

銀級玩家

我也是D2 用家,亦都有用緊Roon。最近也買了一部Toppinx D90xe玩吓。AB 比較下係有少少改善的。但是D2 的同軸數字輸出不能夠原全發輝Toppinx的功能。最後發現如果花多幾百蚊買部Raspberry Pi 4B 較果分别十分明顯。現在部D2已經無乜用。

高級玩家

既然用熟左lumin套app,  加幾k 換dac,  倒不如加錢買部二手T2, 我相信滿足你對分析力既提升