設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手請教 Lumin D2 + DAC

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手想請教 Lumin D2 + DAC 會唔會有提升, (尤其分析力)

現有係統Lumin D2 + KixKi Stxdio EXM1 + ProAc Studio 150 (人地俾既舊喇叭)
聲音基本上滿意, 唯一係覺得音樂既細節detail 爭啲
同一首歌用DAP 直駁有源喇叭(EdXfier AirpXlse書架) 竟然係分析力贏一截 (當然亦只限於分析力)

想問下現有系統下D2 加返個平平地DAC 會唔會有幫助 (暫時冇銀両換貴價streamer)
例如gXstard, TXpping, SMXL 一堆ES9038PRO 既DAC 質素OK MA

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

預算多少?

星級玩家

4-5000左右
二手都可以

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

heenrys 發表於 2022-5-3 16:28
4-5000左右
二手都可以

這預算全新有以下

SMSL VMV D1SE (冇聽過)

gustard x18 / topping dx7pro (毒友用緊)

它們用頂級9038pro分折力一定勝8741

星級玩家

20120820 發表於 2022-5-3 16:39
這預算全新有以下

SMSL VMV D1SE (冇聽過)

thx ching
搵搵邊度有先

黑鑽玩家

我都係D2 user. 樓主咁去比較,對lumin 有d 唔fair. 因為兩種聆聽模式同gear 都唔一樣時候,沒得AB 比。D2 本身係CAS. 拆開兩個組件去計,你覺得一部$3~4k DAC 會嬴到部D2? 以價錢去compare 個value,我唔相信吧。想玩串流分析力好,唔係咁簡單買舊$4000 的DAC 就玩得靚聲。唔叫你換amp 前,都有把野跟尾。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

楼主可以用D2接有源音箱,那就能了解是否需要加DAC的想法,后再借线材测试一下才决定下一步啊!

黑鑽玩家

art911 發表於 2022-5-5 17:01
楼主可以用D2接有源音箱,那就能了解是否需要加DAC的想法,后再借线材测试一下才决定下一步啊! ...

剩係問一下樓主,佢玩串流,用咩app 玩,玩file 定普通串流,用wifi 定行lan. 如果行lan 比條咩線食落去,有沒用加switch box ,用咩牛餵比部D2, 已經好多學問同野玩。。都未講到串流行file 定普通app 歌仔,有沒試埋MQA 同MQa 個master list... 如果換舊DAC 解決到,撈影音果班人未有疫症前都失業la. DAP 靚聲過部lumin... 無言了。。 都未計power cord,fuse,balanced 或RCA 去amp.. roon...全部都係講緊lumin 玩法only

鑽石玩家

heenrys 發表於 2022-5-3 16:28
4-5000左右
二手都可以

得4-5千預算, 唔會有乜好選擇, 不如儲多4千, 諗吓部Gustard X26pro仲好過.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

黑鑽玩家

manid903 發表於 2022-5-5 19:56
剩係問一下樓主,佢玩串流,用咩app 玩,玩file 定普通串流,用wifi 定行lan. 如果行lan 比條咩線食落去 ...

楼主应该也真的是新手,烦请师兄多多提点楼主呢。