設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 77756

[討論] Top Gun 2

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

77756 發表於 2022-5-22 21:24
呢幾日完全唔夠膽睇任何post,因為我已經等咗30年,我星期二先至睇IMAX,星期六再睇4D!我係忠實fans,我 ...

我都係唔知睇咗幾多百次呀

快啲睇完去劇透嗰post度傾 la

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cbr600rr 發表於 2022-5-22 21:51
我都係唔知聽咗幾多百次呀

快啲睇完去劇透嗰post度傾 la

係呀! 同意

銀級玩家

cryo 發表於 2022-5-21 23:15
我睇K11呀

ot一下,呢期楊紫瓊果套 everything everywhere all at once 都係不可錯過呢,又係一個完全唔 ...

係套戲嘅劇情,定係音響視覺效果 正?

銀級玩家

77756 發表於 2022-5-3 21:54
A good pilot always evaluates what's happened so he can apply what he's learned. Up there we gotta p ...

MAY 25, MAVERICKS, 4-D

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50 請P埋 Wiggins

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

77756 發表於 2022-5-23 08:43
係套戲嘅劇情,定係音響視覺效果 正?

EEA@O正在佢哋唔行商業片套路, 無燒$級CG, 有一點港式搞笑武打,又有一堆對唔同電影致敬段落,仲有完全靜默思考時間,內容好多元化,但又可以將唔同片種原素炒埋一碟又完滿到成個主線人生家庭故事,呢套嘅多完宇宙線看似雜亂無章,實在係心思細密一環扣一環一直推進故事角色成長,cult得黎有說教有哲學性有笑有淚,唔似DS2咁只係流於純視覺表現角色亦平面嘅爆谷片,你接受到佢咁多元又變調跳脫的話,係一套好好睇嘅非主流電影

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
77756 + 10 + 10
jc2ssych + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

去番正題先, 有新片介紹啲空戰點拍得咁精彩

仲有靚佬湯捉咗James Corden 堅玩Top Gun

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
77756 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

我今日終於睇咗🤣

Penny Benjamin, 女主角由 Jennifer Connelly飾演!Penny 呢個角色,只有個名係第一集只係出現過喺兩句對白,係 Admiral’s daughter 🤣!但編劇可以用呢個做第二集女主角,甘都諗到,好勁!

Iceman, Val Kilmer 真人,2017佢本人承認Throat Cancer 康復,但已經唔能夠再發聲,2021有A.I. 幫佢重現聲線,所以劇情就著佢本身身體狀況寫,真係好有心!

就Penny 同 Iceman, 見到編劇好細心,寫得好好!

劇尾 In memory of Tony Scott! 第一集Director, 2012 過生!今集有好多幕都重現第一集嘅味道,真係對佢好好致敬! 3D250D06-08CB-40B2-B8ED-BABCC9D60A27.jpeg
1)一開場純音樂”Top Gun Anthem”, aircraft carrier 上面運作情況,跳入”Highway to the Danger Zone”! 連(演員名)字體都係一樣!
2)正式介紹Instructor前一晚,於酒吧同instructor發生事情,第二日上堂見面時學生尷尬表情!
3)Maverick 絶招,bring them closer, hit the brakes and they’ll fly right by!
4) F14 Tomcat 重現(真實已經全部退役)
5)最後一幕在Carrier 上眾人歡呼喝采,Hangman 同 Rooster 對話 = 當年 Iceman (you, you’re still dangerous, but you could be my wingman) 同 Maverick (Bullshit, you could be mine),  尤其係Hangman個笑容同Iceman 一樣樣! 今集都有出現Iceman Maveraick 呢一幕嘅相幾次!
6)片尾,Ton Cruise 揸嗰一架Mustang P-51,真係佢本人嘅飛機自己駕駛!向左轉一個圈 (barrel roll) = 第一集片尾兩架F-14 formation 朝向夕陽向左轉一個圈 Barrel roll!

第一集當Maverick 打勝仗喺Carrier個更衣室執行李時,光頭Sir (Cmdr Stinger)問佢有咩打算, Maverick話做Instructor, 光頭佬話”Top Gun? Hahaha”
今集有講番 Maverick真係有去做,不過只做左兩個月🤣🤣

今集經典/對白重現:
1)Talk to me, Goose (Approaching Mach 10,當年Mav disengaging, 手握 Goose 個 dog-tag)
2)If you think, you’re dead (講咗n次, 當年in a class, Mav 同 Charlie 講)
3) Who is the best pilot? (Iceman 最後一句說話,當年酒吧第一次Iceman 同 Mav 嘅 conversation )
4) Do some pilot shit (in F-14, Rooster 同 Mav 講,當年 Goose 同 Mav 講)
5) Fly below the hard deck (Rooster 同 Mav Spiral dive below hard deck, 當年Mav first Top Gun combat training, fly below hard deck and got Jester)
6) Great balls of fire
7) Buzzing the tower

大家有冇留意住其他?

可以相隔三十年再睇到第二集真係好感動!

Tom Cruise 依然 Tom Cruise

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ballball + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
bellyjerry + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

銀級玩家

77756 發表於 2022-5-25 03:27
我今日終於睇咗🤣

Penny Benjamin, 女主角由 Jennifer Connelly飾演!Penny 呢個角色,只有個名係第一集只 ...

Rear Admiral, Ed Harris 飾演, (於1996,The Rock 石破天驚,飾演反派領袖/ 1995,Apollo13,飾演 Gene Kranz, Flight Director @ Mission Control

Thirty plus years of service. Combat medals. Citations.
Only man to shoot down three enemy planes in the last forty years.
Yet you can’t get a promotion. You won’t retire and despite your best efforts, you refuse to die. (🤣🤣, 呢句可以寫入經典對白)
You should be at least a two-star admiral by now. Yet here you are.
Captain.
Why is that?

第一集
Maverick 係 Lieutenant(中尉) ,Lt. Pete “Maverick” Mitchell
Iceman, 同樣 Lieutenant

今集
Maverick, Captain(上校), Capt. Pete “Maverick” Mitchell

Iceman, Admiral(四星上將), Commander of US Pacific Fleet

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ballball + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

D box 加atmos睇呢套真係冇得輸

銀級玩家

wantai288 發表於 2022-5-25 14:31
D box 加atmos睇呢套真係冇得輸

星期六再去睇4D!

真係無論咩制式都好呢套戲真係好正! 又多一隻碟收藏可以做 Atmos Test😎😎