設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: williechu

[討論] 書架喇叭在勁低音時(低音鼓聲敲落去嗰下)會拆聲

黑鑽玩家

williechu 發表於 2022-5-18 15:49
哦~咁要多啲用先得啦

师兄还是需要,把师兄用的是什么器材而告知,不然难以估计啊。
扩音机型号?喇叭型号?
谢谢!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用的擴音机是YBA Passion 300 (老爺機啦).
喇叭是Atohm TG1-HD.
不過剛剛已經解決咗個問題,我稍後會交代點解決。
點都好,多謝師兄關心🙏

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

art911 發表於 2022-5-19 09:09
师兄还是需要,把师兄用的是什么器材而告知,不然难以估计啊。
扩音机型号?喇叭型号?
谢谢! ...

我用的擴音机是YBA Passion 300 (老爺機啦).
喇叭是Atohm TG1-HD.
不過剛剛已經解決咗個問題,我稍後會交代點解決。
點都好,多謝師兄關心🙏

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄,拆聲嘅問題已經解決啦!方法好簡單~
今日趁得閒,認真將對喇叭左右對換,重新駁過綫開聲之後竟然即刻冇咗拆聲…

原本喇叭線已經紐得好實,煞到想拆下來都難,我要用手鉗才能紐鬆,冇理由係接觸不良做成囉…唔通搏命扭實佢反而造成拆聲?..
Anyway,目前係冇晒拆聲,好滿意。多謝咁多位師兄嘅留言俾意見🙏祝大家天天好聲!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

依家靜落嚟諗吓,我懷疑係啲線材擺得唔好,尤其是係條喇叭線都好粗身好硬好重下,之前又扭得太實,有理得不夠順,多少將喇叭向後下方扯,剛好造成導致拆聲的應力….以上只能會員猜測一下,冇辦法進行科學考證。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位同好,終於確定咗元兇啦!兇手就係….. 喇叭線 呀!~~~

今朝事緣冇問題,啱啱食完飯再試又有拆聲。呢次我郁吓條喇叭線,再播返同一首歌曲目同一個位,即刻又正常返。正如我上面所講,條喇叭線太重太墜,將個喇叭向斜後方撬,就係呢個應力造成拆聲。

咁點解只有左邊喇叭拆聲,右邊喇叭冇事呢(左右掉咗位都係咁喎)?係因為我右邊喇叭線預留好多長度,甚至要挨住個腳架打S,令到喇叭唔會承受到喇叭線嘅重量。左邊條喇叭線就拉到緊緊夠長,喇叭承受住喇叭線嘅重量。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 为兴趣,努力的成果也是值得的!.

查看全部評分

黑鑽玩家

williechu 發表於 2022-5-21 20:15
各位同好,終於確定咗元兇啦!兇手就係….. 喇叭線 呀!~~~

今朝事緣冇問題,啱啱食完飯再試又有拆聲。 ...

师兄圆满解决问题,可以享受音乐了,辛苦也是值得的。
愿师兄   身体健康、幸福快乐!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
williechu + 10 + 10 有禮貌,就算事情解決了都在一個回應&祝福.

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我左喇叭線扯住,今晚返去都整理下先。我係左邊喇叭boom明顯啲

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今早我把全套傢伙從音響櫃搬下來認真理清那些線材,尤其喇叭線,這次兩邊喇叭都預留足夠長度, 讓它挨着喇叭腳架打S形撐起,調整好角度,確保Y插接上喇叭接綫柱後,綫身對喇叭做成的負擔降至最低。
總算達到預期效果,初時還有輕微拆聲,播放片刻後拆聲漸漸消散,我猜還要再調整下一綫材擺位,確保每次一開聲都在最佳狀態。
可能是綜擴關了機(綜擴一向長開,這樣更好聲),全部器材和綫材都般動過拔插過了,聲音變了。或許要再煲煉一兩天讓他恢復狀態..

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

細書架喇叭真係唔需要用咁粗咁重嘅線,今次學精了..