設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 書架喇叭在勁低音時(低音鼓聲敲落去嗰下)會拆聲

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我用開書架喇叭,主要聽小品女聲和小規模的室樂,所以一直相安無事,後來買一些Hi-Fi碟試吓機,才發覺在某些勁低音的音域出現‘拆聲’———大體就是

1)某些低音鼓敲擊那一下,
還有像
2)2001漫遊太空’開頭段的管風琴,開大聲啲也會有拆聲。

而且兩邊喇叭拆聲情況唔同,左邊喇叭拆得明顯啲,右邊喇叭好多時都聽唔到拆聲。試過將DAC嗰邊嘅RCA端子左右掉轉插,左邊喇叭依舊有拆聲,右邊喇叭就會加多咗輕微嘅拆聲。

我想問大家,係唔係書架喇叭聽超低音鼓聲都容易出現拆聲㗎?定係真係我套架撐壞咗?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

書架喇叭是什麽牌子型號? 如果有導相管可塞番多D吸音棉入去喇叭試試,但以你講例子應該左邊喇叭差不多到  期了

銀級玩家

你書架放喺咩地方?我對書架之前用ISO APRETA 墊放組合櫃面,超勁低音時都會因為木板共震搞到小小拆聲,搬屋轉返用原裝腳架落地就無咗問題

1萬

白鑽玩家

老而不

我估係到某個聲頻時,amp在輸出功率上太大而對喇叭超出負荷吧?

如果喇叭的零件老化都一樣會發生。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

toywoof 發表於 2022-4-25 13:47
你書架放喺咩地方?我對書架之前用ISO APRETA 墊放組合櫃面,超勁低音時都會因為木板共震搞到小小拆聲,搬 ...

我都係放腳架,冇牌子嘅。雖然對腳假喺個代理度買, 但係睇款應該係炸嘢,係個代理搵大陸廠做嘅..我估啦。
我試下換擺落第二度睇下點先..thx

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jjjppp111 發表於 2022-4-24 20:29
書架喇叭是什麽牌子型號? 如果有導相管可塞番多D吸音棉入去喇叭試試,但以你講例子應該左邊喇叭差不多到   ...

係就慘啦~雖然買咗幾年但係都少用,亦唔會炸機…咁快就老化…

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2022-4-25 18:43
我估係到某個聲頻時,amp在輸出功率上太大而對喇叭超出負荷吧?

如果喇叭的零件老化都一樣會發生。

Thx師兄

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

williechu 發表於 2022-5-11 15:39
係就慘啦~雖然買咗幾年但係都少用,亦唔會炸機…咁快就老化…

可能就係少用先會壞
振動單元要 Keep 住 Run 先有最佳狀態

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ManMan@FB 發表於 2022-5-13 18:48
可能就係少用先會壞
振動單元要 Keep 住 Run 先有最佳狀態

哦~咁要多啲用先得啦

黑鑽玩家

williechu 發表於 2022-5-18 15:49
哦~咁要多啲用先得啦

1, 播放师兄的曲目,6.5吋以下的低音单元是承受不了的,会拍边。
2, 用几只手指平均放到纸盘上,轻松又平均地小心向内推,重复几次,看看有否磨刷。如明顕的,单元就需要更换,而且还要一对换。( 这方法是需要有经验的 )
3, 扩音机也是一个不能忽视的问题。
谢谢!