設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[菲林] 嘩! 菲林好貴!

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-3-14 20:32
印像中好似叫"喜連娜"什麼的....?

中文名叫"恆美",它除了出相機亦有出鏡頭
售價廉宜,當然,質素不能和原廠比較..................

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2022-3-17 08:50
中文名叫"恆美",它除了出相機亦有出鏡頭
售價廉宜,當然,質素不能和原廠比較.................. ...

好像是吧 ? 我沒用過。

倒是有趣的是在當日本相機去到美加地方時會改了另一個名字。  比如Pentax 的會加入了Honeywell 字樣。

1萬

白鑽玩家

老而不

其實時下應去邊度買菲林好?

有無好推介的地方?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-3-17 22:36
其實時下應去邊度買菲林好?

山東街星際(忘記了2F定3F)有間有很多菲林賣(包括二手菲林機)

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2022-3-18 16:52
山東街星際(忘記了2F定3F)有間有很多菲林賣(包括二手菲林機)

剛剛去過都, 只想講句: 好貴!!
我想除了黑白或者一時興起下買slide 之外, 35mm的普通菲林真係唔值果個價。120菲林會好少少?

同場都有留意DSLR
2手的DSLR 價位都有d貴, 新model 少少的同一台amp 有得比

不過真係舊的model 就好平,$2-3K至二三百蚊都有

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-3-18 18:44
剛剛去過都, 只想講句: 好貴!!
我想除了黑白或者一時興起下買slide 之外, 35mm的普通菲林真係唔值果 ...

菲林少人用,貴是正常喎
二手舊菲林機會因不同型號售價差異很大
Leica M-6(M系手動機)印象中市埸從未有趺價
手動對焦的Pentax LX良好狀態叫價可近萬元

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2022-3-18 18:59
菲林少人用,貴是正常喎
二手舊菲林機會因不同型號售價差異很大
Leica M-6(M系手動機)印象中市 ...

貴唔係問題, 而係果卷野....又唔係新又唔係真的好特別
點買得落手...?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Kodak gold 200 推出了 120版本
想了大半天
那卷...普通到不行的菲林都推出120,
那麼那些高階一點的去了什麼地方?

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Kodak120菲林應該重出Ektar--25,Ektar-100兩款

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2022-3-22 19:29
Kodak120菲林應該重出Ektar--25,Ektar-100兩款

Ektar 100 還有出
反而是Ektar 25就沒有了

----

我再看了其他牌子, 連昔日的 上海GP3 也翻出了 (找以前的東德菲林廠生產 )

還是好音樂最好.