設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[訊號線] DIY 地盒線

鑽石玩家

有腦

鑽石玩家

越攪越好玩

趁整地盒線四圍試之餘, 順便轉動下地盒同 BGT的接法, 咦, 發覺將 DAC 插係BGT 好聲過接地盒(之前淨插地盒)!於是將兩組雪藏嘅 BGT重新起用入盒, 用條灌copper slag 嘅單枝銅地線接駁去後級, 正! 背景細節多咗, 定位層次更清晰; 較用入 aluminum oxide嘅方芯銀線更豐滿有肉。

並聯兩隻用重料嘅BGT

接去後級

既然入料地線咁好玩, 又整多兩條: 一條照用方芯銀線, 另一條用24 awg X6 單枝銅, 分別取代 DAC 原本去BGT嘅Neotech 金銀引線, 及GG 前級去BGT嘅普通銀線,

穿techflex 嘅係銅, 光身嘅係銀

用新地線重接BGT後, 聽覺有新感受

The Beatles : Let It Be :  以前嘅和唱偏向右方,今次成排咁企係主音中右後面; high hat 左右兩下嘅大細聲對比, 比以前更明顯, 左邊既電子配樂線條無咁黐埋;

Brothers Four : Green Fields: 人聲走向中間 (更出), 背後 high hat 細細聲嘅叮叮聲比以前更加清楚。。。

The Oldies 嘅 Tom Dooley:上兩帖分享過唱到Tom Dooley 時Tom有少少拆聲, 今次無咗, 反而聽清楚佢嘅唱音

蕭斯達高維契第十第三movement 開頭幾下三角鈴聲, Come on, 走咗位 之前喺中右排, 依家喺中後偏右, 而嗰幾吓鈴聲好鬼清脆, 高頻尾音係咁擴散

翻查網上BGT tweak, 佢嘅本事就係咁, 令到尤其係noise floor 降低令背景細節空間感等各方面提升, 音色更圓滑。 小弟要多得BGT, 而入料線使佢如虎添翼

鑽石玩家

係加拿大,啲料係邊到入貨?

鑽石玩家

Mosque 發表於 2022-2-22 15:52
係加拿大,啲料係邊到入貨?

多數係 Partsconnexion買, 有時係 Soniccraft或者Mouser。

鑽石玩家

Alman 發表於 2022-2-23 01:22
多數係 Partsconnexion買, 有時係 Soniccraft或者Mouser。

鑽石玩家

香港疫情嚴峻, 希望各位師兄保重!

入料地盒線好玩, 幾日前用咗幾條金鍍銀做多一條。 依家嘅玩法係入料線接BGT同 地盒, 同埋唔止用一條, 其實可以同時用兩條打孖去接,(亂接一通都無大礙 ) 加加埋埋嘅effect都得意

金鍍銀線

琴日整咗條電線, 線材為Monosaudio OFC 10 awg 線, 佢製作用料都幾認真, 駁好後用係 cd player, 同用開嘅 diy Neotech UPOCC 相差似乎好少, 但感覺佢多d實在感, 細節一d都無少到。 煲耐d再分享

頭用Viborg 鍍銠,尾係 Monosaudio 鍍銠

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

這條 10 awg Monosaudio電線甚有質素, 越聽越鍾意, 特別覺得佢音色平均豐滿, 空間感強, 分析力甚好。

條線咁有實力, 點都要同其他線打個交道。於是抽出三條線, 由左至右分別為:

古河納米13 awg + Viborg 紅銅頭, Oyaide Black Mamba 12 awg + 古河 F/M48 , Neotech 3002 11 awg + Viborg 鍍銠頭

輪住顯身手(插 cd player)

試音cd

試了三首音樂: Tom Dooley; Messiah : I Know that My Redeemer liveth;聖桑: 骷顱之舞。 試音重點係以 Monosaudio 做reference, 搵出各自特色。

Tom Dooley: Monosaudio 人聲厚,音色中性, 低頻豐滿; Neotech 合唱人聲分開少少, 低頻收少少, 但結他弦聲較擴散; 古河人聲傾後d, 整體無咁豐滿,但後面結他伴奏聲較清楚dd。 Oyaide Black Mamba 似Neotech表現。

I Know that My Redeemer liveth: 特登揀呢首就係因為琴日用 Monosaudio 聽時比女聲一開始唱嚇咗一跳: 咁有氣, 好似成個人企係左邊, 空間感好強,樂器好有body; 而有兩下碰到支咪嘅『東東』聲出得清楚。 其餘三條線一樣出到好清楚。 今次小弟鍾意Neotech多d, 因為佢嘅聲好似被修飾過, 小提琴聲較滑同亮麗, 音場闊d, 低頻線條較明顯, 而人聲一樣立體,唞氣聲大聲咗, 但口型會細dd。 古河嘅人聲似Neotech, 覺得佢嘅樂器諧音強d, 音樂收放自如d。 Oyaide 係呢首歌道就輸蝕d, 佢音場後d, 各方面平淡d。

骷顱之舞: 呢首爆棚複雜演奏音樂完全考吳起Monosaudio, 開首嘅鋼琴泛音響, 低音大提琴彈下彈下, 分析力夠, 整首音樂有氣勢兼有股暗勁。 Neotech 點解?因為佢係呢度使出UPOCC 嘅看家本領: 音場闊, 分析層次更明顯,聽多咗d弱音, 定音鼓一下一下出。 到古河, 同樣正 各方面都同Neotech 拍著, 低音大提琴群奏更有texture。 Oyaide 。。。。 佢有Neotech 同古河之長, 但比Monosaudio有份乾淨俐落感覺, 線條感較強。

總結:

Monosaudio 只係大約 1/3 價錢of其他三線,Oyaide 加埋古河頭更貴Monosaudio 多倍。 佢樣樣都好, 只係播大型音樂有些少不及佢地。但以佢只係OFC線,用多條獨立teflon單支銅(10 awg 一極),小弟已覺得非常抵玩兼超值。 唔刻意比較, 夠聽有餘了!   

鑽石玩家

又攪攪震

早前並咗嗰兩隻BGT喺盒入面, 今日手多多填滿copper slag, 居然有改善, 主要係去咗d贅肉咁, 音色清徹咗d, 增加咗d分析力。

又要攪啦!將其餘三個BGT盒入埋copper slag!

接好線後試聽: 整體聲音好似瘦咗身, 音場推後, 無之前咁埋身, volume要比前拎多兩格先至夠聽。反而有d唔慣。但分析同立體感同有所增加,好似聖桑骷顱之舞, 後排樂器比前清楚, 臨尾嘅小提琴群奏的線條更立體, 假如厚番d聲就very good

點知。。。ground loop 豬仔尾幫到手 無意中係封存盒中見有幾隻, 於是先插一隻係接cd player嘅地盒度, 即刻多咗份量兼肉質更豐滿, 整體生猛咗

不同整法嘅豬尾

這一插真神奇

跟住唔理咁多, 有咁多插咁多係各個地盒接位。 效果好似無乜再增? 話唔埋要煲下先知, 有進展再分享

最近小弟有今是而昨非之感: 唔再花咁多錢, 不如轉而試平嘢, 同埋番兜以前剩落嘅材料同diy嘢, 亦一樂也。

呢條平價信號線整好後再報告

鑽石玩家

Cheap 線出場

等到今日, 終於收到 RCA頭, 可以完成上面那對 線。

接前級去後級

只是試聽了一兩首音樂,同原本的 Neotech UPOCC diy線比較:分析力差唔多, 音場較擠迫d, 低頻低沉但無咁鬆化, 敲擊樂器多咗d肉。 高音夠高。  煲耐d再分享。

下星期會收到條Yarbo OCC電線。 此線被一位Youtuber推薦, 價錢唔貴, 符合小弟現時平的主導。又有得同大家分享啦!

鑽石玩家

Yarbo 出場

每極由獨立七條單枝線組成,共有10 awg,再包以銅箔, 線身最外層又包。線身好硬

叉仔用Viborg

頭用 Viborg 鍍銠, 尾用oniox 單晶銅

插係火牛度煲下先, 未試音住。甚有期待

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分