設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 馬仔av amp 聽歌怪怪地, sub 仔的音量好細.......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sanlamsan 發表於 2022-2-21 00:41
請問師兄用緊邊款subwoofer?
可以頂得住+10個db,環境同sub仔應該都好大下! ...

X4700 cal 完sub 仔-5
電視櫃同sofa 中間 , 好近 sofa
奇怪係睇戲 僅僅夠 ( crossover 120 ), 聽歌 又好勁 要減返 (LFE MODE , cross over 150)

鑽石玩家

rockyw 發表於 2022-2-21 11:17
X4700 cal 完sub 仔-5
電視櫃同sofa 中間 , 好近 sofa
奇怪係睇戲 僅僅夠 ( crossover 120 ), 聽歌 又好 ...

睇戲試吓set分頻80 Sub仔level加到去-2或0
2 ch playback 分頻set 60

銀級玩家

可以頂得住+10個db,環境同sub仔應該都好大下! ...

用audussy apps cal 完之後SUB 仔的GAIN 係-2.5dB, 而當時sub 仔的volume 起4-5點位置(min. 2 點, 中間係6點, max. 係10點),所以實際上部AMP 只係+7.5dB

諗諗下記得以前用ONKYO AV AMP ,SUB 仔都要加+5.5dB~+6.5dB ,用SOUND METER 度SUB 仔的音量大約71-72dB 左右,因為我個SUB 仔係放窗枱,而窗枱一邊係牆,兩邊係FACADE ,而個SUB 仔只有1/3 面積係射向SOFA ,有2/3 係比FACADE BLOCK 左,可能因為咁,SUB 仔的低頻唔可以有效咁散向SOFA

睇過sound united 的代表教馬仔AV AMP 至少要加8dB 先夠,而佢地現場加成10dB 咁多,呢個可以證明我部MARANTZ SR7015 係無壞XDXDXD,但就可以解釋到馬仔SUB 仔的輸出係比其他牌子的輸出較細

如果要真係知道部AV AMP 的SUB 仔輸出有無真係咁大,個SUB  仔是否真係頂住10dB 咁多,要用示波器睇返AV AMP SUB 仔輸出個AMPLITUTE 係幾多先以作準,始終唔同牌子,輸出未必一樣,無得真接比較,要比較就要用儀表去度,睇數據,咁先可以作準

銀級玩家

神武光輝 發表於 2022-2-21 09:05
個人經驗,聽歌有要求嘅話AVP點攪,都滿足唔到你!

其實我對聽歌的要求好低,我想要有LIVE BAND FEEL ,即高分析力,人聲甜,低音要勁(雖然依家做唔到) 已經可以滿足到我了,所以我聽歌唔介意數碼FEEL,仲覺得數碼FEEL 的人聲和樂器聲較清,相返舊CD 的ANALOGUE 好濛,而人聲甜暖厚薄, 樂器的定位和音場大唔大唔係咁重要

依家部MARANTZ SR7015 力水好夠,睇演唱會時聽得好清人聲對白,中置唔駛加dB 都可以得清人聲

相返以前用ONKYO 和DENON , 因為控制力不足,中置要加1-2dB ,否則人聲會同音樂聲抄埋一碟,聽唔清人聲對白

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
神武光輝 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

銀級玩家

國大代表 發表於 2022-2-21 09:37
想請教師兄,我部AVM 馬仔除了睇movie ,都會聽收音機,但sub都會出聲,可否用這設定令到Off!

其實最簡 ...

依...乜馬仔AV AMP 有得聽收音機?

我見以前DENON 和AV AMP 都有FM TUNER ,但部馬仔無左FM TUNER ,只可以聽INTERNET RADIO

但INTERNET RADIO 的聲好差,所以無乜點聽,但以前用ONKYO AV AMP 時就成日都用SUB 仔聽收音機,起夜晚低音量的情況下都聽到BOOM BOOM 聲,個FEEL 幾得意

聽收音機應該係同HERO 一樣,如果用AUDUSSY CAL 左,起SOUND PARAMETER 果度有得SET WOOFER ON OR OFF, SET OFF 就可以關閉SUBWOOFER

如果唔用AUDUSSY CAL 部AV AMP,要起MANUL 果度SET 2CH PLAYBACK ,把FRONT SPEAK SET 做LARGE, SUBWOOFER SET 做NO

做左以上之後,前置喇叭的低音應該會勁返少少少少少

鑽石玩家

norman001 發表於 2022-2-21 20:11
其實我對聽歌的要求好低,我想要有LIVE BAND FEEL ,即高分析力,人聲甜,低音要勁(雖然依家做唔到) 已經 ...

恭喜晒,最緊要調較到啱自己口味!

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-21 20:17
依...乜馬仔AV AMP 有得聽收音機?

我見以前DENON 和AV AMP 都有FM TUNER ,但部馬仔無左FM TUNER ,只可 ...

我部SR5014 有架,只要插FM 天線就得,另外用網絡聽電台都吾差!謝謝師兄解釋,試吓先

銀級玩家

sanlamsan 發表於 2022-2-21 20:39
恭喜晒,最緊要調較到啱自己口味!

jbl 人聲好甜,有好多口水聲,即類似商場有時攪function有歌星唱歌果隻聲底,但其實未必個個人鐘意,因為會覺得好karaoke feel, 但我就鐘意呢種感覺,因為有live band feel, 現場感好強

而馬仔分析力高,音樂和人聲唔會那埋一齊,音樂有音樂演奏,人有人唱

jbl 硬聲,低音勁,高分析力,而馬仔柔聲,低音弱,但都係高分析力,我對JBL 當時起時代廣場的TODAY AUDIO 買,當時用HARMAN AV AMP 去推,感覺上馬仔的聲底幾似HARMAN ,即係量感大得黎,又無乜低音,但高音又好柔

依家睇周慧敏演唱會,周慧敏唱到走哂音,好有現場feel xdxdxd

P.S 人總係貪心,依家用緊條陳年11001 RCA 線,上網搵過資料原來11001 偏中高音,所以高分析力,但低音較弱,依家搵緊有無RCA 線可以TUNE 多D 低音,但針無兩頭利,換左低音勁的RCA 線,又怕分析力會弱左xdxdxd

銀級玩家

唔記得講我用MK V8 COMPACT

銀級玩家

國大代表 發表於 2022-2-21 21:28
我部SR5014 有架,只要插FM 天線就得,另外用網絡聽電台都吾差!謝謝師兄解釋,試吓先 ...

明白了,我記得以前用denon 和onkyo 時,機後面有插am 和fm 天線,但部sr7015 又好似無

同埋可以試下用PURE DIRECT ,因為PURE DIRECT 好似會熄左SUB 仔,只得2 CHANNEL

intenet radio 只得56k ,有d 似用電話播歌果隻質素