設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 馬仔av amp 聽歌怪怪地, sub 仔的音量好細.......

銀級玩家

maskedtsang 發表於 2022-2-5 11:34
師兄,我都是用馬仔。請問邊度 set 兩 channel playback?有沒有 cap 圖?謝謝

起level 果一頁, 有個2ch playback 揀

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-2-7 19:01
請問如果加左channel amp, cd player 是否直接駁integrated amp,  而唔經馬仔av amp?

因為如果cd player ...

唔使經av amp﹐Cd player 直接駁2ch int 就ok

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2022-2-7 19:01
請問如果加左channel amp, cd player 是否直接駁integrated amp,  而唔經馬仔av amp?

因為如果cd player ...

CD機直接駁2ch amp

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

norman001 發表於 2022-2-7 19:27
起level 果一頁, 有個2ch playback 揀

唔該晒,師兄。等我搵搵先

銀級玩家

明白了,JBL 出名高動態,低音勁,以前用DENON AV AMP 可以推到對JBL 好有戲院FEEL
但同一對jbl 喇叭起馬仔av amp 係可以無哂動態,低音弱左,睇黎如果想要強勁的低音,揀2ch amp 遠比揀喇叭重要
開頭諗住揀馬仔model 30,因為部機好slim 同埋夠平,$20K 就攪掂,但依家對馬仔退燒了,請問金仔是否低音勁?
金仔E280  推b&w 704 s2 又得唔得?

銀級玩家

patrickcw 發表於 2022-2-2 20:55
我就係鍾意佢中高音果種清晰得黎又唔會太硬, 而且可聽到多D細節, 所以由入門玩到旗艦! 但係個低音同厚度 ...

其實EQ 應該係指因為一間房對不同frequency 有不同的response ,即某個frequency 的gain 可能較高,某個frequency 的gain 較低
而EQ 只係TUNE 到所有FREQUENCY 的GAIN 都係一樣,令到每個FREQUENCY 出黎的聲音都係一樣

原來馬仔AV AMP 可以安裝個AUDUSY APPS,搵日安娤個APPS 個TUNE 下部馬仔AV AMP 先

銀級玩家

maskedtsang 發表於 2022-2-5 11:34
師兄,我都是用馬仔。請問邊度 set 兩 channel playback?有沒有 cap 圖?謝謝

今日睇真d , 原來2ch playback 係咁set

speakers->manual setup -> 2ch playback -> 當把speaker set 做large 時, subwoofer 自動設為no

銀級玩家

G0083 發表於 2022-1-31 19:45
師兄!我之前玩開onkyo 的確感覺好過馬仔,而家用緊8015 都係聲低好薄弱,跟住買咗幾款電源缐同古河拖板試 ...

請問師兄呢條線幾錢?

我依家用緊條陳年pe 定as-force power cord , 都想換左佢

銀級玩家

patrickcw 發表於 2022-2-2 20:55
我就係鍾意佢中高音果種清晰得黎又唔會太硬, 而且可聽到多D細節, 所以由入門玩到旗艦! 但係個低音同厚度 ...

之前無意中發現原來起SURROUND PARAMETER 入面把LOW FREQUENCY EFFECTS SET 做0dB (default 係+10dB), 低音就會出返哂出黎, 雖然低音無denon 咁勁, 但起碼都有denon 的8 成, 低音一定勁過onkyo

唔怪得之前把對jbl 的bi wire set 做低音Mode 但都無低音, 原來部av amp 根本無低音出

可能因為我把cd 的輸入set 做7.1 pre-in, 而low frequency effects 係把有幾多dB 交比SUBWOOFER 出, 我依家SET 做0dB, 即把所有低頻交比前置出, 可能因為咁, D 低音出返哂黎

雖然依家的低音唔算好勁, 但起碼一定夠用, 我越黎越鐘意馬仔的聲低, 正如師兄所講高音清晰得黎又唔會太硬, 分析力好強, 例如聽90 年代的CD 如周慧敏的痴心換情心或新相識, 舊情人, 係會聽到哂背後的和音, 好似多左一班人唱歌, 個感覺幾得意, 同埋聽到好多細緻的聲音, 例如聽紅顏自已, 音樂有音樂演奏, 人有人唱, 現場感好好, 原來馬仔的分析力係咁高, 就算係夜晚聽歌, 起低音量的情況下都會聽得哂所有聲音, 唔除喇叭網聽歌高音都唔會衰減好多, 相返以前用DENON 和ONKYO 時一定要除喇叭網聽歌, 高音先會自然, 唔怪得見SOUND UNITED 做DEMO 時 , 有時唔駛除喇叭網。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
rach + 50 + 50 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LFE唔係睇戲先會有? LFE好似係movie入面特別超低頻effects, 同聽CD無關...唔知我有無理解錯..