設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gominggo

[喇叭組合] 新人想請教喇叭尺寸

鑽石玩家

andy3210 發表於 2022-1-27 12:12
喂得飽就吾係問題

唔同喇叭設計都有問題,801係特別難攪、識人用801係咁換機,全部mono頂班都攪唔掂。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 12:25
唔同喇叭設計都有問題,801係特別難攪、識人用801係咁換機,全部mono頂班都攪唔掂。 ...

頂級M都唔夠一間屋咁貴,難搞嘅係環境你冇辦法突破物理上嘅極限
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 12:25
唔同喇叭設計都有問題,801係特別難攪、識人用801係咁換機,全部mono頂班都攪唔掂。 ...

香港地方太細, 雜物又多, B&W音場闊唔夠空間比佢走, 地方細既部AMP幾好力推都係越推越亂

係香港玩音響, 有時真係地方限制, 比音響玩返轉頭

鑽石玩家

所以我唔玩難推的喇叭。

黃金玩家

我係一家之主擺位法.

FP1

FP1

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
sam2004 + 1 + 1 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

wanggogh 發表於 2022-1-27 15:58
我係一家之主擺位法.

玄關位太長好浪費,俾我會大門一邊牆放音響,喇叭可擺開點音場會更闊。坐對面牆,梳化靠左右邊仲可以擺櫃。坐飯廳亦可睇到電視聽到音樂。

高級玩家

感謝幾位師兄賜教,意見都收好收滿。 這幾星期不停上網學習,和到showroom試聽,跟經驗豐富的師兄交談每次都獲益不少,有時候大家都各有觀點主張,不過核心價值都是一樣的。 攞位方面wanggogh師兄真的提出了好意見,現在正考慮是否可行,因為還未裝修,所以傢俬攞位可以從0開始慢慢選擇。

高級玩家

sam2004 發表於 2022-1-27 11:15
圖在哪裏呢,原來看陳甯嚴選,這一位商業味道很重的KOL只賣他要推的產品,您是台灣人? ...

說來慚愧,因為是新手,就萛是很多大牌子自己都不熟悉 ,碰巧有2位店員都推介fyne同accuphase的配搭,另外自己網上取經時看到kol又用這配搭,所以就想覺得有保障可以試試。

鉑金玩家

gominggo 發表於 2022-1-27 21:47
說來慚愧,因為是新手,就萛是很多大牌子自己都不熟悉 ,碰巧有2位店員都推介fyne同accuphase的配搭,另 ...

試下Magico啦,睇下佢旗艦列d喇叭,b&w fyne果d拍埋去比真係未夠班,人地真係做開hiend喇叭

鉑金玩家

gominggo 發表於 2022-1-27 21:47
說來慚愧,因為是新手,就萛是很多大牌子自己都不熟悉 ,碰巧有2位店員都推介fyne同accuphase的配搭,另 ...

推介呢家嘢是否合自己口味係一回事,更重要嘅就係為什麼他們會推介你呢!?
這就是好像去藥房買藥一樣,他們一般推介你的都是賺最多的而不是為你身體好而推介你。

就好似樓上師兄建議的長形擺法你就可以買大一點的喇叭,前提係屋企冇一隻老虎的話.
如果是我 我就會買ATC SCM40A active,再配部前級 買部CD機就可以好好的享受音樂了
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)