設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gominggo

[喇叭組合] 新人想請教喇叭尺寸

鑽石玩家

1234qwer 發表於 2022-1-27 09:19
呂字型廳會令到音場好唔平均, 加上喇叭擺位一邊靠牆, 喇叭同皇帝位又近, 擺位既時後要前少少後少少TOE IN ...

fyne多數係同軸,高音horn式發聲,能量幾強,如坐位與喇叭近距未必適合。

黑鑽玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 08:43
點解唔計飯廳?如果20呎長長方大廳,喇叭離後牆5呎,坐位又離後牆5呎,咁難道計個聆聽空間得10呎長?

空 ...

咁既情況又唔同,前後牆都離喇叭咁近,反射聲會有一定影響,但灟咗去飯廳既聲就已經弱咗好多,舉個例,如果另一邊唔係飯廳,而係街外,唔通要用無限大來計?客廳會一啲聲都冇?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-1-27 09:10
我的取向比較現實,
先要問你是單身一人?還是有另一半/小孩/父母等?
如果有, 就最好問他們意見,以及留 ...

其實大喇叭反而可以細聲聽,因為大口徑低音細聲都出到從容低音,而細喇叭先要大聲聽,細喇叭要大聲先出到低音,音色先至平衡。而細地方開大聲係會好嘈好壓迫,空間細亦未必消化到大音量,相反就算細地方用大喇叭,細聲亦可有平衡音色,所以先會有好多人話有大玩大。

鑽石玩家

Kowloonman 發表於 2022-1-27 10:50
咁既情況又唔同,前後牆都離喇叭咁近,反射聲會有一定影響,但灟咗去飯廳既聲就已經弱咗好多,舉個例,如果另 ...

你舉開窗例子係啱架,開窗和密封已好唔同,所以更應該計空間全面積而非擺喇叭坐位一邊。又,極端的假設客廳有400呎,但喇叭與坐位只縮在100呎的一角,咁又是否只計聆聽面積100呎呢?而除了空間大小,其實擺位與坐位/喇叭距離都好重要,而坐前點後點,成個音場與低音量都會變哂,用大或小喇叭都一樣。

大喇叭的特點係細音量都聽到低音,及低音更從容,而唔係低音量更多,好多細喇叭一樣可以潛到大口徑一樣咁深,但要開大聲先出到,而低音表現會較緊。地方大細,只係影響擺位靈活性,環境影響、過多反射、擺得唔好,細喇叭一樣會有駐波(尤其細喇叭要大聲聽!)。

其實我一直講既係,細地方就要用細喇叭不是定律。

專業玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 10:52
其實大喇叭反而可以細聲聽,因為大口徑低音細聲都出到從容低音,而細喇叭先要大聲聽,細喇叭要大聲先出到 ...

吾好意思, 師兄

大喇叭細聲聽呢一點吾太同意.  要推得郁全頻平衡係非常DEPANDING響部後級功力

B&W805D3我就真係為左佢, SUFFER左好多.  E650可以肯定講, 完全吾夠推.  中低頻係表現得好差

最終係要外掛多部後級先知到原來對喇叭係有BASS

音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

鉑金玩家

gominggo 發表於 2022-1-26 19:13
不過一般聽歌的時間及皇帝位應該都會在圖下方約150呎的位置 ...

圖在哪裏呢,原來看陳甯嚴選,這一位商業味道很重的KOL只賣他要推的產品,您是台灣人?
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

專業玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 11:09
你舉開窗例子係啱架,開窗和密封已好唔同,所以更應該計空間全面積而非擺喇叭坐位一邊。又,極端的假設客 ...

剛剛見到你回覆,

你再補充既細音量低音鬆容係絕對同意, 但要留意一樣就係高音果PART係吾會識幫你等量去減.  但個人認為, 以樓主果FLOOR PLAN.  相信響香港都好COMMON; 我自己都係咁
無錯低音係會流失, 但高音只會直達帝位

我都某程度同意你所講, 細地方不一定用細喇叭.

但放對803D3響150尺帝位LISTENING AREA.  深度去到5百幾仲要走線, 扣埋張梳化.  得條小通道行入去係一個非常大既問題

打橫擺響隻窗左右放喇叭就真係要開個家庭會議先搞得掂
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

專業玩家

wanggogh 發表於 2022-1-27 10:29
如果間屋係我既, 我說會咁擺位, 音場左右會平衡D.  
咁大地方, 中大型喇叭都得啦! 大喇叭個頻寛先 ...

呢個陣, 用腳趾開關都得

3米半

梳化1米
通道1米半
喇叭走線1米

鑽石玩家

andy3210 發表於 2022-1-27 11:23
剛剛見到你回覆,

你再補充既細音量低音鬆容係絕對同意, 但要留意一樣就係高音果PART係吾會識幫你等量 ...

係,所以擺位先係問題,大細喇叭一樣,離坐位太近都會聽少左低音。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2022-1-27 11:09
大喇叭的特點係細音量都聽到低音,及低音更從容,而唔係低音量更多, ...

真的係咁咩,你自己有試過嗎?
一般喇叭開得細聲又有質感你部M damping factor 同各方面都要好先至做到,
但有幾多個大喇叭可以開細聲, 低音出到嚟而且又有細節嘅呢!?
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)