設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知......

銀級玩家

茶母 發表於 2022-1-9 21:23
A2A我怕你會後悔,始終都係係兩級,反而用馬仔會好啲,起碼級數高好多,又有preout,大不了加後級,

至於 ...

我搵到呢段片,用馬仔PM 7000 去推704S2,又好似幾OKAY

其實D 擦聲和尾音係同AV AMP 的分析力有關? 定係同喇叭的高音有關?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果地櫃郁得,拉出兩寸囉,有背板的話,喺後面cut穿佢,咁就偷1,2寸

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-1-9 22:35
我本身用陳年的onkyo sr 707, 怕如果轉用yamaha a2a, 會無乜分別

要解決av amp 和地櫃的空間問題,我見t ...

HDMI可能影響不大, 但電源就唔好用了, 除非你電源線只係用跟機條黑雞線啦, 否則一定有影響。

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-1-9 22:42
好耐之前起友誠,當時demo 緊陳奕迅the easy ride 演唱會的愛是懷疑,當時的低音打得好勁,去得快收得快 ...

友誠當時推乜嘢喇叭,用乜嘢補品,有冇十仔加持,點樣set機呢d冇人知, 但如果你問呢度所有師兄, AV amp聽歌係咪會好過2ch的話, 我估大部份人都話唔會。

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-10 09:21
HDMI可能影響不大, 但電源就唔好用了, 除非你電源線只係用跟機條黑雞線啦, 否則一定有影響。 ...

如果我加左INTEGRATED AMP,部YAMAHA A6A 只係當作PRE-AMP 咁用,所以我諗電源線對AV AMP 的力水應該唔太重要?
所以用返裝CHEAP CHEAP POWER CORD 應該都OKAY?

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-10 09:28
友誠當時推乜嘢喇叭,用乜嘢補品,有冇十仔加持,點樣set機呢d冇人知, 但如果你問呢度所有師兄, AV amp聽歌 ...

友誠主力賣MISSION, FOCAL, KEF 和B&W, 當時聽個聲底似KEF

我覺得友誠賣的AV AMP 和喇叭應該都唔會好高級,因為友誠賣的器材係大眾化

我本身用MK V8 COMPACT SUB 仔,當播陳奕迅的愛是懷疑時,低音打得有力過起友誠聽的效果,但低音的收放係無友誠咁快咁爽,好懷疑當時的低音係用前置喇叭出,因為SUB 仔係出超低音,低音收放一定無前罝咁好

我亦都起友誠聽過馬仔AV AMP + FOCAL 喇叭, 當時播容祖兒和李克勤演唱會,雖然係演唱會,但容祖兒把聲好暖好柔,好有HIFI FEEL

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-10 09:28
友誠當時推乜嘢喇叭,用乜嘢補品,有冇十仔加持,點樣set機呢d冇人知, 但如果你問呢度所有師兄, AV amp聽歌 ...

我上網搵到呢段片,係用馬仔PM7000 N 推B&W 704 S2

我就係想要呢種感覺,低音打得勁,去得快收得快,打擦聲清晰同埋聽到尾音
其實以上效果,應該係同INTEGRATED AMP 和喇叭較重要,AV AMP 的分析力反而係其次?

銀級玩家

norman001 發表於 2022-1-10 22:11
我上網搵到呢段片,係用馬仔PM7000 N 推B&W 704 S2

呢段片係用YAMAHA MusicCast R-N803D+B&W 703 S2

同之前果段片比,yamaha 出打擦的高音係較清,尾音都較明顯,而drum  和打擦的聲係分得好開,唔會那埋一舊,我鐘意明顯點解yamaha amp 分析力較高了

而呢段片的效果,類似我起友誠聽到的效果,我諗yamaha n803d integrated amp 已經都滿足到我了,唔駛金仔E480

咁我都係go for yamaha 了,最多等下一代

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

norman001 發表於 2022-1-10 22:55
呢段片係用YAMAHA MusicCast R-N803D+B&W 703 S2

https://www.youtube.com/watch?v=0J1v9epdEKo

ching留意一下,就算同品牌,AV amp同integrate amp個聲都唔係同一樣
integrate amp個聲比av amp暖冇咁數碼,y記av amp聽歌係好平面,一堆聲一齊出咁上下

銀級玩家

多毛肥 發表於 2022-1-10 23:38
ching留意一下,就算同品牌,AV amp同integrate amp個聲都唔係同一樣
integrate amp個聲比av amp暖冇咁數 ...

師兄講講下又好似係
Y 記AMP 每個FREQUENCY 的GAIN 好似都差不多,較FLAT

相返馬仔AMP 聽歌係舒服好多,但主力出人聲和主要的樂器聲,細緻度無Y 記咁好