Post76玩樂網

搜索
查看: 2255|回復: 28

[討論] 開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知......

進階玩家

開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知原來A6A 的深度有成442mm 咁深, 而地櫃放av amp 的深度只有460mm 深
如果av amp 後面插埋電源線, 喇叭線和hdmi 線, av amp 應該放唔落起個地櫃入面, 因為客廳的空間有限, 如果訂造一個更大的地櫃會令客廳變細, 所以唔想換地櫃

而換左av amp 之後, 就會入埋integrated amp + b&w 704 s2 座地前置+ b&w HTM72 S2 中置

我睇演唱會和聽CD (POP) 多, 鐘意LIVE BAND FEEL, 鼓及敲擊樂器樂, 所以想聽下D 尾音, 高音要出, 低音要打得勁, 分析力要高, 依家有兩個option:

Option 1:
Av amp: Yamaha A2A

Yamaha A2A 有2 CHANNEL PRE-OUT, 可以接INTEGRATED AMP, 但用A2A 去推B&W HTM72 S2 中置和兩隻後置會唔會唔夠力?
同埋A2A 比A6A 低兩級, DSP 粒CHIP 會好唔同, 所以A2A 的分析力會唔會弱過A6A 好多, 聽人好多聲?

Option 2:
AV amp: 馬仔SR 7015

馬仔聽歌好只係指人聲好, 同埋低音好弱, 所以會唔會唔適合我?

本身用緊ONKYO AV AMP, 而之前用過DENON, 所以唔會考慮ONKYO 和DENON

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

鉑金玩家

聽少咗嘢就一定會, 但就唔會唔夠力推中後置。
如果主打分析力就唔好搵馬仔, 至於要有尾音,高音出,低音勁, 呢d就好睇用乜嘢機去推前置, 要做到呢幾點,起碼都要金仔E480呢d級數。

鉑金玩家

A2A我怕你會後悔,始終都係係兩級,反而用馬仔會好啲,起碼級數高好多,又有preout,大不了加後級,

至於話馬仔低音唔夠,我唔覺得會囉,可能係表現方式相對上斯文,但近幾代已經改咗善咗好多,

建議你最好搵地方聽吓demo比較吓

進階玩家

NM0101 發表於 2022-1-9 14:43
如果主打分析力就唔好搵馬仔, 至於要有尾音,高音出,低音勁,  ...

我本身用陳年的onkyo sr 707, 怕如果轉用yamaha a2a, 會無乜分別

要解決av amp 和地櫃的空間問題,我見taobao 有呢d 灣位廷長線,可以解決av amp 插線後頂無av amp 的問題

請問師兄呢d 廷長線對電源和hdmi signal影響大唔大?

power card.jpg

進階玩家

NM0101 發表於 2022-1-9 14:43
如果主打分析力就唔好搵馬仔, 至於要有尾音,高音出,低音勁,  ...

好耐之前起友誠,當時demo 緊陳奕迅the easy ride 演唱會的愛是懷疑,當時的低音打得好勁,去得快收得快,樂器的高音好出,又唔尖耳,又聽到鑔的尾音,而陳奕迅把聲又好厚,當時的感覺好似起現場聽一樣,印象中友誠好鐘意用yamaha 和pioneer av amp 做demo ,而友誠應該都唔會用一d 好高級的器材, 亦都唔會加power amp 和integrated amp 做demo

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

norman001 發表於 2022-1-9 22:35
我本身用陳年的onkyo sr 707, 怕如果轉用yamaha a2a, 會無乜分別

要解決av amp 和地櫃的空間問題,我見t ...

ching, Y記傳統係頭三個仔係大媽生,用料比較好又馬拉廠,第四個開始得個名用料差一層,A2A計落數應該係二奶生
有冇諗加塊板響機底?因為所有接線加L插都唔係好辦法,鋪晒響機面都阻散熱
Sony 49x9000e
Yahama RXA1080,AS1200,Creek 50A
Cambridge Audio CXUHD,TEAC NT503
PopcornHour A500
KEF LS50 Q100 Kube ELAC CC241 Cambridge Audio MINX22

進階玩家

多毛肥 發表於 2022-1-9 22:58
ching, Y記傳統係頭三個仔係大媽生,用料比較好又馬拉廠,第四個開始得個名用料差一層,A2A計落數應該係 ...

都有諗過A4A, 但深度都係442MM(D)

地櫃放AV AMP 的高度得200MM 左右,所以唔可加板

睇返上一代V6A 和V4A, 深度只有377MM ,唔知點解呢一代D 機咁深

請問YAMAHA 是兩年先一次新機? 定一年出一次? 如果一年出一次,唯有等下一代新機

銀級玩家

如果搵到上一代8012新機就抵玩。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

A2A基本上就同V6A分別不大,買佢不如V6A算數