設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] JVC NZ8

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上集

https://post76.hk/thread-317569-1-1.html

原來已經年半冇上76 過去一年好漫長 明明世界好停滯但身邊環境變化得好急 唔少朋友同事都離開左 真係有點寂寞

但路還是要行的 本來對套機已經十分滿意 加上大環境都唔太好 講真升級意欲

但見到終於有部投影食到既制式比現有既760完善不少 其實8月左右已經有留意JVC NZ 系列既新聞
剛好前排見到色魔fb 講NZ9有師兄借出黎試影  經一位師兄介紹同色魔傾左幾句 就膽粗粗去左試機

係色魔既熱情招待下當日腳痛都玩左3個鐘左右大約知道JVC 既感覺 就決定去馬
最後同荷包君傾左陣 對我黎講投影係3-5年內就會想換既product NZ9 out bud 只能轉攻細佬NZ8

前幾日部機終於到左色魔到 明天準備安裝

原本唔打算出post了但看見根本師兄既post又有返條癮 想同大家分享下

追加今次安裝概要

原本投影機是在背後櫃頂的 但今次決定廢棄個櫃轉返吊天花

為左方便插線 部機會吊返去大約櫃頂個位 但同時下面就多左空位 等後面2個聲道有多D空間 希望對整體音場有幫助
仲要補返櫃後面既棉 又要搵位放櫃入面D野 都幾大工程
=============================================

暫時安裝前既分享就黎到呢到 等明天裝完有時間再繼續

另外呢年半仲買左2件新野 效果都好滿意繼續用緊有時間的話都會順手分享下

評分

參與人數 12威望 +440 金錢 +440 收起 理由
pinkspider + 50 + 50
koo9726 + 50 + 50
根本英俊 + 10 + 10 恭喜哂Ching
frankpoon + 50 + 50 超正, 一定要加分
Ken134547 + 20 + 20 超正, 一定要加分
秋楓@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
chhanthony + 80 + 80
RPO + 10 + 10 恭喜哂Ching
rach + 50 + 50 恭喜哂Ching
pac + 80 + 80
Foreverwest + 10 + 10 恭喜哂Ching
小小Pat + 20 + 20 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

留1樓以作更新

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

恭喜加入JVC行列

銀級玩家

其實我都好少po開箱。不過JVC真係太靚太興奮忍唔住。
有咩心得一齊分享下。

試左用HDMI splitter 直入DV, 但JVC解唔到。(紫畫面)
可能要幫藽HDFury…

鉑金玩家

根本英俊 發表於 2022-1-2 03:23
其實我都好少po開箱。不過JVC真係太靚太興奮忍唔住。
有咩心得一齊分享下。

期待分享

銀級玩家

Ching點睇JVC個screen by screen DTM? 其實有冇必要入HDFury玩埋LLDV?
我玩左幾日見JVC內置都處理得幾好

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

根本英俊 發表於 2022-1-8 12:27
Ching點睇JVC個screen by screen DTM? 其實有冇必要入HDFury玩埋LLDV?
我玩左幾日見JVC內置都處理得幾好 ...

師兄唔好意思我仲WARMUP 緊部機同執緊D器才位置 估計下星期尾先攪掂可以坐低睇下

hdfury 我真係唔熟

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

根本英俊 發表於 2022-1-8 12:27
我玩左幾日見JVC內置都處理得幾好 ...

除非你對Dolby Vision有情意結,否則有JVC DTM無乜必要加HDFury。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

chhanthony 發表於 2022-1-9 17:31
除非你對Dolby Vision有情意結,否則有JVC DTM無乜必要加HDFury。

Ching咁講我就安心,唔洗搞多樣野。
佢個DTM真係夠做。