設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 地面7聲道升級美國 Wisdom Audio Sage Series 喇叭

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好耐冇見 潛左水2年先有新野分亭

玩左AV十幾年 終於又向自己心中既dream theater步出了一大步

首先 貼一下以前發過既改裝系列等大家知道原來設定大約係點同報告下使用狀態先

投影機 (SONY 760) 開心使用中 今次大執順手叫左SONY拎返去幫手清潔 保養期內上門收貨+返去清潔+送回都係0蚊
https://post76.hk/thread-271294-1-1.html

十仔 (ELAC 2090) 開心使用中 冇病冇痛
https://post76.hk/thread-274869-1-1.html

幕布 (Screen research clearpix 4k) 開心使用中 亦非常滿意 有問題應該都會換回同款
https://post76.hk/thread-276707-1-1.html

兩聲道合併 (Lyngdorf SDA2400 + TDAI 2170) 開心使用中 2400 有力又唔熱 分析力強同前級好MATCH 2170 好聲亦多功能 但今次因為換喇叭會升級退下來 有人有興趣可以搵我傾傾
https://post76.hk/thread-279277-1-1.html

前級 法國妹 A16...我搵唔返個POST 呢個冇咩好講啦 大家都知好用的

係上轉大升級後 藥到病除 玩左2年左右 其間又轉左工 收入好左少少 就儲起佢繼續向我既dream theater 努力 鬼叫我換唔起樓

黎到最近音響界寒冬 各大代理都辛苦緊 我心諗反正都係洗 依家洗應該可以最幫到D相熟代理同時我又可以R下武肺價大家開心(最緊要係我自己開始痕)

大家睇過我以前既SETUP都知 亦對上一次升級既玩具好滿意 研究過後升級喇叭既提升應該係最大既

依家用緊B&W CT7.3 3隻+ CT 7.52隻+1對B&W CD7NT, CT7掛牆喇叭係B&W CM呢條LINE入面既中階 到用左大約5-6年三頻音質都唔差 但係唔夠細緻 而且我安裝既位置左中右喇叭其實有D過近 影響個總合音場.
咁換喇叭緊係要搵相熟音響鋪問下先(友誠間鋪已經結業 左去觀塘)去KT搵返耀哥講出我既要求之後 佢就介紹我用Wisdom Audio Sage 既point3 同 point2V2.
睇下價位 滴左幾滴冷汗 不過都同另一隻意中喇叭 B&W CT8.4差唔多價位 咁ARM 其實代理以前都有做CT800 系列 我直接了當地問: 咁你覺得邊樣正D 答案大家都懂的
其實代理都有試音室WISDOM 但B&W就是盲訂 去到中環一試 隻喇叭分析力強得可怕 三頻表現亦完爆我用緊既B&W 當然中毒 由當年P記AE4000開始同佢地買野 貴D就貴D啦 即日便落訂了
喇叭要訂貨 裝之前代理也要搵專家黎度位同幫手訂造腳架(因我左右聲道上唔到牆)
苦等2個月過後....終於到了門口
IMG-20200509-WA0001 (1).jpeg

因為已經好長 安裝過程會留係下個POST 繼續講
等緊既時候其他方面也做了升級 同時戶口也清空了 呢D睇下另開TOPIC定係到講埋T_T

Reference:
https://www.wisdomaudio.com/products/point-3/
https://www.wisdomaudio.com/products/point-2/

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +148 收起 理由
Bitginsiu + 10 + 10 恭喜哂Ching
Ep-71 + 10 + 10 超正, 一定要加分
marco + 10 + 8 話題性討論,極具參考價值
koo9726 + 20 + 20
chhanthony + 80 + 80
matt88p + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

留位1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

留位2

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

期待

鑽石玩家

Wisdom 小弟都係中環showroom聽過, 真係very good, 同埋佢個音場絕對超越佢本身喇叭個size!!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

堅係大升級

黃金玩家

呢隻都係我既dream.....但暫時真係冇能力接佢返屋企

wisdom 配trinnov 係絕配,point 3 仲可以配合trinnov 玩電分
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

傻b仔 發表於 2020-5-12 19:54

wisdom 配trinnov 係絕配,point 3 仲可以配合trinnov ...

我部A16唔夠CHANNEL 用 唔玩電分啦 XD

用佢內置分音都冇咩問題 係低音勁得濟(主要係我中高音過幕-左2dB左右) 要用EQ 平衡一下

wisdom 既分析力係lyndorf 既class D 後級控制下如魚得水 所有細節都現哂型 我仲為左喇叭升級哂D接線 遲D會REPORT 下
呢兩日放工都唔得SET機 睇黎要星期尾先完成到套野既基本SETUP OTZ

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

傻b仔 發表於 2020-5-12 19:54

wisdom 配trinnov 係絕配,point 3 仲可以配合trinnov ...

快 gogoooooo

黃金玩家

超強勁既組合,可惜香港好似冇乜人玩
size 唔細唔係個個屋企可以玩到,師兄果然識貨👍🏻
咁woofer 是不是用埋 wisdom ?

[url]http://fshifi.cn/UpFile/Wisdom%20Audio广州体验中心展示实力-音响技术468_1722119.pdf