設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 路西華

[用家報告分享] EVO 4.4 要換喇叭,唔容易!

黃金玩家

換左85025、86215嗰晚,細音量聽左2隻CD,覺得D聲差左,新線未熱身,心諗無事ge🤔,熄機瞓覺。第二日開機大少少音量聽左3、4個鐘,大鑊啦,D聲差到極點。高音、低音、節奏感、細節聱,全部唔清唔楚,人聲又粗,聽歌得個漕字🥶😭。尤其原本擔心對座地喇叭會低音過量,依家無埋低音,咁離奇😱?過左3、4、5日都係咁,開始懷疑人生?會諗係咪D線唔夾機,係咪換錯左?有諗過係咪要換番D跟機線?好似話Gotham D線已經預先煲左24小時,無理由過左5日都未熱完身呱😞。苦無對策之下,不如試下攞屋企绝無僅有ge古典CD爆下,我平時聽歌好少開多過-51dB(9點位置),今次開多過-42dB少少(10點位置),一路整打邊爐D野,一路聽歌,1個鐘到,熄機食飯。啱啱再開機聽左2隻CD,D聲好番好多,但係人聲仲係唔多穩定☹。想問下咁多位師兄,我咁ge情況正唔正常?電源線應該要煲幾耐?有無快D 的方法?

鑽石玩家

路西華 發表於 2022-1-3 03:39
換左85025、86215嗰晚,細音量聽左2隻CD,覺得D聲差左,新線未熱身,心諗無事ge🤔,熄機瞓覺。第二日開機大 ...

試過相隔約一年造過同款同長度線頭,兩對ab比較係冇分別,所以我個人係唔信煲線,開聲係咁就咁。

gotham電源線我有好多條,85025我cd機、前/後級都用過,佢聲音取向係爽快而夠厚聲,低音收得緊,快放快收,線條好。整體聲音比sommer更正路,sommer係厚聲而高頻稍暗。

唔知師兄用咩器材,或點整條線?gotham應該唔會衰聲的。

鑽石玩家

又或者師兄係煲緊對喇叭。

銀級玩家

慢慢用多2,3個月先,想快插落熱水煲,電腦,時時都用野到.我都用85055,線身吾硬

黃金玩家

koalaau 發表於 2022-1-3 08:39
試過相隔約一年造過同款同長度線頭,兩對ab比較係冇分別,所以我個人係唔信煲線,開聲係咁就咁。

gotham ...

CD機金嗓子DP450用86215,訊號線敏力N F-1203平衡線→合併機LUXMAN 505ux用85025,喇叭線AQ Midnight2 加 Jumper線Audiomica Ultra Reference→喇叭wharfedale Evo4.4。兩對Gotham電源線都喺荷里活9樓買,有埋插頭的完成品。其實係未煲好喇叭定電源線,我都儍傻分不清😅。呢2日,D聲正常番。希望用耐D重會進步空間。

黃金玩家

freedom9394 發表於 2022-1-6 21:20
慢慢用多2,3個月先,想快插落熱水煲,電腦,時時都用野到.我都用85055,線身吾硬

85025線身唔硬,不過86215硬好多。如果硬度分1至10,我估85025係3,86215應該有8。至於話插落熱水煲,唔會啦。咁辛苦先駁好D線,重抆番出泥,又駁過?唔好啦!🤣😅

黃金玩家

路西華 發表於 2022-1-8 02:42
CD機金嗓子DP450用86215,訊號線敏力N F-1203平衡線→合併機LUXMAN 505ux用85025,喇叭線AQ Midnight2 加 ...

師兄,我有追你呢個post,我係新手,上年換咗Denon 2500時,要買多1對喇叭線時,老細話,如果每日聽2-3鐘,喇叭線起碼要半年先叫好

黃金玩家

hhc 發表於 2022-1-8 09:50
師兄,我有追你呢個post,我係新手,上年換咗Denon 2500時,要買多1對喇叭線時,老細話,如果每日聽2-3鐘 ...

多謝師兄有興趣睇呢個Post。我雖然老,不過係低手😊。我好多揀器材或線材的决定,都係靠其他師兄的意見,睇下其他師兄的Post,有好大幫助。希望你都多D交流下,集思廣益嘛!👍其實我都好想換喇叭線,但一諗到煲線唔知搞幾耐,熱情即刻冷卻左……不過嗰個「老細」話喇叭線要煲半年,誇張D呱?我估(希望)佢係吹下水啫😝!

黃金玩家

路西華 發表於 2022-1-9 01:10
多謝師兄有興趣睇呢個Post。我雖然老,不過係低手😊。我好多揀器材或線材的决定,都係靠其他師兄的意見, ...

其實我都唔想攪喇叭線,但換咗amp後,可以玩bi wired,用緊喇叭線係Audio Art,香港街鋪已無得買,只可以去代理買多1對線,代理的職員好好人,比咗好多知識我。當然,上網都可以學識好多嘢

黃金玩家

hhc 發表於 2022-1-9 18:05
其實我都唔想攪喇叭線,但換咗amp後,可以玩bi wired,用緊喇叭線係Audio Art,香港街鋪已無得買,只可以 ...

師兄玩Bi-wire係咪用A+B?我部luxman 505ux都有A+B,試過A+B  兩對線Bi-wire駁喇叭,D聲粗哂、少左動態、少左细節。用番一組(A或B輸出)一對線加Jumper線,好好多。相信原因係,擴音機ge供電部份,如果同時照顧A+B兩個輸出,會負荷過多個1個輸出(A或B)。所以如果師兄用2對喇叭線玩Bi -wire,用擴音機任何1組輸出都唔好用A+B。