設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 路西華

[用家報告分享] EVO 4.4 要換喇叭,唔容易!

鑽石玩家

aq線都幾平衡,midnight 2都唔差,除非想轉口味就,其實可繼續用,不過以前的定價冇咁進取,midnight 2對比今日新線,應該都要大幾千先會有明顯改善。

黃金玩家

koalaau 發表於 2021-12-29 15:52
aq線都幾平衡,midnight 2都唔差,除非想轉口味就,其實可繼續用,不過以前的定價冇咁進取,midnight 2對比 ...

對喇叭線都用左成20年,無氧化都金屬疲勞。應該俾佢退役。😅係時候換條新。

鑽石玩家

路西華 發表於 2021-12-29 22:22
對喇叭線都用左成20年,無氧化都金屬疲勞。應該俾佢退役。😅係時候換條新。 ...

我個人經驗,九幾年五千幾mit 750 t2喇叭線,由於線身粗硬,終於用到叉頭鬆甩,於是一邊換上4只cmc蕉插,聲音不覺有明顯變化。對比零幾年二千幾viablue,仍然較優勝。但剛造一條canare 4s10f配cmc頭只三百幾,整體和viablue亦不遑多讓。

換線分別一定有,不同級數亦總有高低,但也好難全面勝出,其實真係無需燒太多錢落線材度,用少少錢造多兩對換口味樂趣更多,要落重本的話,投放在器材上更實際。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

koalaau 發表於 2021-12-30 00:20
我個人經驗,九幾年五千幾mit 750 t2喇叭線,由於線身粗硬,終於用到叉頭鬆甩,於是一邊換上4只cmc蕉插, ...

師兄,收到、明白。電源線,我見Gotham$6oo條唔貴,就算無效果都晤肉痛先至換。喇叭線預算$3xxx,貴價線就唔考慮。其實換線,我想試下聽唔聽得出分別,如果有分別,希望會令我更容易知道我想要D咩聲,對於將來器材需唔需要更換,更易有個指標。謝謝師兄。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
RPO + 10 + 10 出旺角買gotham線好過自已diy
art911 + 10 + 10 有见地、有方向、有步骤。赞!.

查看全部評分

鑽石玩家

平有平玩。個人經驗,花幾百買線買頭造條線,聲音水準已不比入門廠線低,即使三千元級廠線與之相比,要全面勝過其實也不容易。要明顯高班,一去要到五六千元級線,但這太貴了。

黃金玩家

koalaau 發表於 2021-12-30 17:05
平有平玩。個人經驗,花幾百買線買頭造條線,聲音水準已不比入門廠線低,即使三千元級廠線與之相比,要全面 ...

認同師兄講法。但係……其實Midnight 2喇叭綠,我有2對,1對廠線,1對散線自己DlY。對DIY我用左3、4日先整好(只係整好,未必整啱),我諗我真係無天份。依家如果唔買廠線,買散線,都會叫店鋪幫我整埋插頭(無心機無信心自己整),無辧法,有D錢無得慳(我)。

鑽石玩家

路西華 發表於 2021-12-31 07:06
認同師兄講法。但係……其實Midnight 2喇叭綠,我有2對,1對廠線,1對散線自己DlY。對DIY我用左3、4日先 ...

用免焊蕉插好易整,不過開線我都只係用模型剪鉗,確係幾煩。

鑽石玩家

造線鐘意就當砌模型,整完有得聽,對我來說都係一種樂趣。

鑽石玩家

百幾淨線,百幾蕉插,我焊了少少錫在線頭(其實唔上都得),上螺絲,包熱縮膠,玩兩三個鐘,廠線咁款,完成開聲。😊

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-12-30 00:20
我個人經驗,九幾年五千幾mit 750 t2喇叭線,由於線身粗硬,終於用到叉頭鬆甩,於是一邊換上4只cmc蕉插, ...

我也diy了條 Gotham 50040, Labkable Peter 介紹,人聲細緻,低玩