設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jazzgd1

Audyssey MultEQ-X

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2022-6-16 12:14
Hi Jazzgd1 ,

支mic同原本果支差得遠嗎?

好,唔該晒

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想問多問,其實用手機cal同呢個multeq X以唔郁eq計,計出嚟個結果會相同嗎?

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2022-8-15 15:00
想問多問,其實用手機cal同呢個multeq X以唔郁eq計,計出嚟個結果會相同嗎?

據估計用 Audyssey Editor App 和 PC + MultiEQ X 在計算或演算法的差異上而不大。 不同之處 PC + MultiEQ X 在於手動操縱曲線和自己使用 eq 的能力。但根據國外的使用報告,聲音有明顯差別。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2022-8-15 17:16

據估計用 Audyssey Editor App 和 PC + MultiEQ X 在計算或演算法的差異上而太高。 不同之 ...

謝謝回覆,我買左set了,還以為自己錯覺,真係cal完冇加任何eq下,都覺得有改善,但在調較方面正在摸索中,應該會有更好表現。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jazzgd1 發表於 2022-8-15 17:28
謝謝回覆,我買左set了,還以為自己錯覺,真係cal完冇加任何eq下,都覺得有改善,但在調較方面正在摸索中 ...

師兄可以出post分享調校細節和心得嗎?🙇想學嘢

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-8-18 13:06
師兄可以出post分享調校細節和心得嗎?🙇想學嘢

我還在測試中,都希望可以偷下師,不過真係好少人玩,得台灣果幾個。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔該請問威廉sir可否有關於這pc app 既詳細教學?謝謝

讚助版主

Snake13817 發表於 2022-9-9 10:55
唔該請問威廉sir可否有關於這pc app 既詳細教學?謝謝

Hi Snake13817 ,

請參考以下2個 YouTube 影片有關 Audyssey MultEQ-X 教學。

Denon1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2022-9-9 11:46
Hi Snake13817 ,

請參考以下2個 YouTube 影片有關 Audyssey MultEQ-X 教學。

威廉Sir,

已經睇完兩條YouTube片,但內裏也沒有仔細說明Design Tartget Curve內Biquad/Parametric 和 Tilt內的各項設定應該怎樣設定?

現在買了這軟件不能用盡它所有功能及設定好像有點浪費!

你可否做一個詳細的說明教學給我們香港的用家?萬分感激。

讚助版主

Ray@_@ 發表於 2022-11-9 21:12
威廉Sir,

已經睇完兩條YouTube片,但內裏也沒有仔細說明Design Tartget Curve內Biquad/Parametric 和 Ti ...

Hi Ray@_@ ,

請查看 Audyssey X 用戶手冊的鏈接:chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://audyssey.com/MultEQ-X%20User%20Guide.pdf
這是 Audyssey X 的用戶評論鏈接:https://www.hd.club.tw/thread-28 ... tm_source=post76.hk

希望對您有所幫助

Denon1