設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Audyssey MultEQ-X

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
https://www.whathifi.com/news/au ... on-and-marantz-avrs
好似好正咁,威廉sir能否介紹下嗎?

讚助版主

Hi Jazzgd1 ,

請參考以下視頻有關 Audyssey MultEQ-X 的使用/操作方式 :

此 App 應該本年底或明年初推出,指定用 PC Window 10 或以上版本,重點是可改變 Target Curve ,支持 32 個 mic 測量位置,售價 USD200

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-12-16 11:55

請參考以下視頻有關 Audyssey MultEQ-X 的使用/操作方式 :

謝謝回覆,都要成200美金,都係睇下評語或等日後你介紹,你對呢樣野會有期望嗎?是否用返原本收音咪呢?謝謝

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2021-12-16 12:53
謝謝回覆,都要成200美金,都係睇下評語或等日後你介紹,你對呢樣野會有期望嗎?是否用返原本收音咪呢? ...

MultEQ -X 是專業版本,操作使用須要有專門音頻 EQ技術認知,適合安裝音響工程人事,喜觀細緻調機人事是好工具,同時用原裝 Mic 就可以。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-12-16 14:34

MultEQ -X 是專業版本,操作使用須要有專門音頻 EQ技術認知,適合安裝音響工程人事,喜觀 ...

好,唔該哂

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-12-16 11:55

個APP好似出咗, Microsoft Store 有得 Download

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

威廉sir,個軟件出左一排,有冇多啲資料同教學呢?可以獨立操控2隻十仔嗎?thx

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2022-6-15 16:00
威廉sir,個軟件出左一排,有冇多啲資料同教學呢?可以獨立操控2隻十仔嗎?thx ...

現在已有專用 mic ( ACM-1X $79.9 ) 專供 MultEQ-X PC軟件使用,大致使用方法用 APP 差唔多,以我所知現在只支持 2 隻超低音獨立調校並結合成一個 LEF 聲道輸出,將來可支持 4 隻超低音分左/右或前/后調校,詳情可以睇以下視頻介紹。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2022-6-15 16:47

現在已有專用 mic ( ACM-1X $79.9 ) 專供 MultEQ-X PC軟件使用,大致使用方法用 APP 差唔 ...

支mic同原本果支差得遠嗎?如果2隻十仔用一條curve 去set,咁咪同電話app一樣?

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2022-6-15 21:07
支mic同原本果支差得遠嗎?如果2隻十仔用一條curve 去set,咁咪同電話app一樣? ...

支mic同原本果支差得遠嗎?
支 mic 只係有測試頻率響應並有專用編號,與正常 mic 並無大分別,MultEQ-X 可以在 server 下載此 mic 曲線並在軟件上保償,因此可以更有效調校。
如果2隻十仔用一條curve 去set,咁咪同電話app一樣?
對的,限制在現有 AVR 只可以用 2 隻 subwoofer 出一絛 curve。

Denon1