設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackybee

[藍光播放機] 另一選擇Pannde pd6

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2021-12-15 18:55
其實部機值唔值,用家自己決定,我持平,對我嚟講,一部不知名改機,要2萬的4k機,我唔夠擔搏,我情願玩杰 ...

冇錯我買機都係睇質素,但我吾會睇有冇二手市埸!因為我一條電源線都貴過部機,講真2萬喺我心目中雖然未至於碎銀,但亦吾係咩天價器材,所以我標題已經寫大膽新嘗試!我屋企随左睇新聞嗰部電視,同埋一隻淘宝線性牛及打左柴嘅203我冇一部器材係大陸機,我講部機真金白銀買嘅意思係想話我係真正用家並吾係咩打手做緊野,其它咩商業因素吾關我事!我只係單純分享,我最初都係分享,亦都會接受批評,但那㘹不尊重字眼「大陸仔扮西洋仔,曾經理super、打和、碎銀、兩部買哂呢d用詞係咪吾係正確嘅用詞?」不過長門人可能你經濟能力真係吾係咁好,對你黎講兩萬可能好多,但對我黎講未至於碎銀,但同兩千差不多

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PepperFish@FB 發表於 2021-12-15 19:04
你自己睇返我一路都冇話呢類機唔玩得,只係覺賣價越來越痴線,我諗你由呢度開始以為我針對授權,我唔再回 ...

問非所答

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一個用左一星期嘅測試報告,2聲度相當有驚喜,同一曲目播CD比我的rose rs150播file更加好,達到萬元CD機嘅级數,有k01xd嘅7成,當然微動態,音場,分析力,立體感有一段距離,但以價論聲收货有餘但,對於空間及預算有限又想一部過嘅話,pd6都係吾錯嘅選擇!畫面方面,我憑記憶與203比較一開機已將203拋離,色彩嘅層次、影像嘅立體感、電影感最小高兩班,經投影機投85吋嘅畫面既有4K電嘅高清亦有電影院嘅菲林感!

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jackybee 發表於 2021-12-15 19:42
冇錯我買機都係睇質素,但我吾會睇有冇二手市埸!因為我一條電源線都貴過部機,講真2萬喺我心目中雖然未至 ...

可能係你眼中,我用的器材係垃圾,我無本事買一條比你部機貴的電源線,兩萬真係好多,我要留$供仔女讀碩士,要留$玩hottoys,儲左十年,都唔夠2百隻,好想知你用乜器材發揮大画面效果同幾多聲道全景聲,我D入門機你未必看上眼,但大有大玩,入門有入門玩,見你這麽大口氣,我也無言,我現在真的覺得兩萬一部摩改機......不值

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jackybee 發表於 2021-12-15 20:21
一個用左一星期嘅測試報告,2聲度相當有驚喜,同一曲目播CD比我的rose rs150播file更加好,達到萬元CD機嘅 ...

我都有用Rose150,驳d入門金仔480,我係木耳,音質唔差,可能我對喇叭發揮唔到。播CD只用部cheap機先鋒LX800,玩下平價AQ平衡線,我覺得CD音色比Rose好,纯個人主觀感覺

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2021-12-15 20:40
可能係你眼中,我用的器材係垃圾,我無本事買一條比你部機貴的電源線,兩萬真係好多,我要留$供仔女讀碩 ...

你誤會了!我吾係話你!我係話那個掌門人2萬碎銀嗰位

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2021-12-15 20:40
可能係你眼中,我用的器材係垃圾,我無本事買一條比你部機貴的電源線,兩萬真係好多,我要留$供仔女讀碩 ...

我一開始只想分享部Pd6,而且嗰部係廠機吾係摩改機,亦都吾想講自己用咩器材,如果吾係嗰位講長門人,super,兩萬蚊當係碎銀嘅人喺度串串贡,我都吾會咁大口氣講野

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2021-12-15 20:45
我都有用Rose150,驳d入門金仔480,我係木耳,音質唔差,可能我對喇叭發揮唔到。播CD只用部cheap機先鋒LX ...

你套機都幾好,但你用咩喇叭?我都用緊150,之前用過cary700,cary700好聲過rose rs150

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jackybee 發表於 2021-12-15 20:47
你誤會了!我吾係話你!我係話那個掌門人2萬碎銀嗰位

文字係好令人誤會,玩乜都好,自己啱玩咪0K,我究曾經招呼網友,之後就比人話屋细就唔好放對大喇叭,可能我只住6百呎,就算我去别人家只分享經驗,從不批評人用什么器材,$係對方,用得開心咪得,況且每人環境不同。本來你的分享係好的,喜歡這部機的朋友可以知多d,批評的朋友也可接纳意見,只是一兩句負評係改變唔到機主擁有部機繼續玩的心態,玩機係好主觀,甚至N年多我幫友人组合玩HD音效,佢覺得pro Logic好聽,我也尊重他,無須为此傷和氣,我起初玩imax大力推薦,都比網友踩,但始終改變唔到我,玩機一定要有自我風格,唔係人話好又去跟,因為最熟悉環境就只有自己,可参考忌跟風,希望你能發揮本機身價,玩得開心

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jackybee 發表於 2021-12-15 20:57
你套機都幾好,但你用咩喇叭?我都用緊150,之前用過cary700,cary700好聲過rose rs150 ...

認同Cary700好過Rose,身價以外,表現更出色,我都聽過,心大心細,最後入Rose,因為多玩法適合我多d,都未考慮價$已經知自己要乜,我係玩polk audio係別人眼中的入門牌子,就係聽過而喜歡上,我玩影音为主,所以玩15隻喇叭,加2隻超低音

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50

查看全部評分