設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wantai288

[討論] 張學友藍光演唱會12月23日出碟

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

slche2001 發表於 2021-12-27 19:30
我唔明嘅係點解唔係用尾場做底?開頭多咗有233場數字嘅煙花效果,佢喇叭手吹真情流露,學友講嘢講到喊,呢 ...

以佢性格, 可能覺得自己尾場表演未夠完美/唱唔到一兩粒音而用另一場出碟, 呢d 都係彩數

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

abcde3006 發表於 2021-12-28 16:17
以佢性格, 可能覺得自己尾場表演未夠完美/唱唔到一兩粒音而用另一場出碟, 呢d 都係彩數 ...

成個TOUR睇咗幾場包括尾場
感覺上尾場係唱得放D,可能影響咗音準
另外有D歌既換氣位,長短音都唔同咗
第1轉香港站果時好多歌都係跟返CD版
例如:怎麼捨得你

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

abcde3006 發表於 2021-12-28 16:17
以佢性格, 可能覺得自己尾場表演未夠完美/唱唔到一兩粒音而用另一場出碟, 呢d 都係彩數 ...

其實而家啲演唱會真係只錄一場出碟, 唔係錄幾場再剪埋做一場? 佢都好似係幾場剪埋一齊, 因為第一輪講野2018年嗰次應該係白色衫, 2016年先係黑色衫, 同埋2016年係冇營光棒, 不經不覺啲激光效果都好似係2018先有, 所以我覺得佢都係剪而唔係同一場黎

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ho8888 發表於 2021-12-28 16:57
成個TOUR睇咗幾場包括尾場
感覺上尾場係唱得放D,可能影響咗音準
另外有D歌既換氣位,長短音都唔同咗

你有冇睇2016年? 我覺得佢入碟呢個好似係2016年黎, 唔係2018年嗰次黎

黃金玩家

slche2001 發表於 2021-12-27 19:30
我唔明嘅係點解唔係用尾場做底?開頭多咗有233場數字嘅煙花效果,佢喇叭手吹真情流露,學友講嘢講到喊,呢 ...

可能 只係可能始終歌神年紀有番咁上下 預約錄影時怕有影響所以唔BOOK尾場影

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

小弟都買左,聽左一陣
歌神表現無得頂就一定
畫面唔見有窒or lag, 畫質普通
聲音表達,中至高音好好,人聲和細微音效好出,surround 和空間感效果好強烈,但中低以下既聲,唔知係米為左突出歌神把聲和強調空間感覺,個人認為真心麻麻,有一段係drum solo,聽聲完全唔太似。。。。調音師可能好like聽pop,將pop既eq條線就咁放落隻碟度。。。
我有另一隻歌神演唱會BD, 我覺得除左surround和空間感輸俾呢隻外,其他應該完勝呢隻新碟。。。

以上如有得罪請見諒🙇‍♂️

小弟用以下垃圾器材測試:
Amp: Denon AVC-X6500H+Denon PMA2500(前置後級)
UHD: Panasonic UB9000(聲:古河NCF HDMI, 畫:Fibbr 光纖HDMI)
TV: Panasonic TH-65GX880H
Spk: NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub: Velodyne SPL1200 Ultra

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HDDVD + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

slche2001 發表於 2021-12-29 08:39
其實而家啲演唱會真係只錄一場出碟, 唔係錄幾場再剪埋做一場? 佢都好似係幾場剪埋一齊, 因為第一輪講野20 ...

場場都有錄影嘅。

不過,如何在百幾場裡面抽1場嚟出碟就真係唔知了。

但通常都會事先確定邊一場出碟,不論表演得差或好,都會用嗰一場的了。

而且版權問題(又係版權,什麼都是版權),更加費事煩。只不過,今次咁狠,4個版本的 慢慢 都 cut 晒。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamwaikit007 發表於 2021-12-29 12:41
場場都有錄影嘅。

不過,如何在百幾場裡面抽1場嚟出碟就真係唔知了。

香港站好似得最後3場有SET高清機錄影
其他場次應該係得普通機(即係現場大MON睇到果D),清晰度未必夠用黎出BD

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ho8888 發表於 2021-12-29 15:18
香港站好似得最後3場有SET高清機錄影
其他場次應該係得普通機(即係現場大MON睇到果D),清晰度未必夠用黎出 ...

其實圈外人唔會知得好details的了。

我直頭都買唔到飛入場睇。

算吧!如果已買碟,鍾意或滿意就睇多幾意。唔係咁啱心水的話,唯有放入冷宮。

白鑽玩家

睇完容祖兒pretty crazy演唱會
同張學友所謂合唱這麼近那麼遠
仲以為張學友改咗歌路重回正軌